Helsingissä ennätysmäärä tapahtumia Earth Hourina

Maailman suurinta ilmastotapahtumaa, WWF:n Earth Houria, vietetään taas tulevana lauantaina klo 20.30–21.30. Valot sammuvat myös ympäri Helsinkiä, kun tuhannet ihmiset sekä valtava määrä yrityksiä ilmaisevat huolensa ilmaston puolesta. Valojen sammuttamisen lisäksi Earth Hour näkyy monina tapahtumina ympäri Helsinkiä. Earth Hour kiinnittää tänä vuonna huomiota erityisesti arktisen alueen lajeihin, sillä arktinen alue lämpenee ilmastonmuutoksen vaikutuksesta kaksi kertaa nopeammin kuin maapallo keskimäärin.

Helsingin, Espoon ja Vantaan alueella Earth Houriin on jo ilmoittautunut yli 200 yhteisöä. Mukana on esimerkiksi yrityksiä, oppilaitoksia ja kaupunkeja. Helsingissä Earth Hourin kunniaksi järjestään Suomen ensimmäinen hiilivapaa keikka. Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen, WWF:n ja Ilmastoinfon järjestämässä tapahtumassa yleisö tuottaa keikan tarvitseman sähkön polkemalla kuntopyöriä. Tapahtumassa esiintyvät Bad Ass Brass Band ja Reino Nordin. Tapahtumassa nähdään illan hämärtyessä lisäksi tulishow.

Helsingissä Earth Hour sammuttaa muun muassa Messukeskuksen, Kansallisteatterin, Finlandia-talon, Kansallisoopperan, kaupungintalon sekä monien kirkkojen ulkovalaistuksen. Myös Olympiastadionin torni, Ylen Pasilan linkkitorni ja Helsingin päärautatieaseman kellotorni pimentyvät tunnin ajaksi. Lisäksi päärautatieaseman kivimiehet sammuttavat lyhtynsä ilmaston puolesta. Helsingin Satama ja Pelastuslaitos ovat myös mukana ilmastotapahtumassa.

Earth Hour -iltaa voi Helsingissä viettää tunnelmallisesti monin tavoin. Osallistua voi esimerkiksi kynttiläillallisiin sekä tuli- ja musiikkiesityksiin. Monet kirkot ovat valojen sammuttamisen lisäksi mukana ilmastotapahtumassa järjestämällä kynttilähartauksia.

Illan voi viettää myös elokuvissa, sillä ennen Earth Hour -tuntia WWF esittää yhteistyössä Season Film Festivalin kanssa Chasing Ice -dokumenttielokuvan Lasipalatsin Bio Rexissä. Elokuvan jälkeen luontotoimittaja ja norppauimari Kimmo Ohtonen sekä WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder kertovat Arktiksen tämänhetkisestä tilanteesta.

”Ilmastonmuutoksen seurauksena lämpötilat kohoavat arktisella alueella nopeammin kuin missään muualla maailmassa, jolloin ahdinkoon ajautuvat lunta ja jäätä elääkseen tarvitsevat eläimet kuten jääkarhu, mursu ja norppa. Fossiilisten polttoaineiden korvaaminen uusiutuvalla energialla on tärkein keino ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi”, Liisa Rohweder sanoo.

Lauantaina vietettävälle Earth Hour -tapahtumalle otetaan varaslähtö monissa Helsingin kouluissa, kun valot sammuvat oppilaitoksissa jo perjantaina. Useat koulut järjestävät myös omia tapahtumiaan ja tempauksiaan koko viikon ajan.

Earth Hourin verkkosivuilla olevasta tapahtumakartasta löytyy mukaan ilmoitetut Earth Hour -tempaukset ympäri Suomen. Sivuilla on myös ideoita ja ohjeita siitä, miten Earth Hour -tapahtumia voi järjestää, sekä paljon materiaaleja oppilaitoksille ja ideoita Earth Hour -illan viettoon perheille.

Earth Hour on WWF:n organisoima maailmanlaajuinen tapahtuma, jonka aikana ihmiset ja yhteisöt ympäri maailmaa sammuttavat turhat valonsa tunnin ajaksi samana päivänä samaan kellonaikaan. Tämän symbolisen eleen avulla ilmaistaan päättäjille huoli ilmastokriisistä, johon voidaan edelleen vaikuttaa. Ilmastokriisin tärkein ratkaisu on uusiutuvan energian lisääminen. WWF kerää Earth Hourin yhteydessä nimiä aurinkoenergiavetoomukseen, joka luovutetaan pääministeri Jyrki Kataiselle kevään aikana. Kahdeksatta kertaa järjestettävää Earth Houria vietetään tänä vuonna lauantaina 29.3.2014 klo 20.30–21.30.

Earth Hour -tapahtumat kartalla: www.wwf.fi/earthhour

WWF:n aurinkoenergiavetoomus: www.wwf.fi/earthhour

Lisätietoja:

Tiedottaja Katja Rönkkö, WWF Suomi, 040 7230208

Pääsihteeri Liisa Rohweder, WWF Suomi, 040 8407461