© ESA / T. Reiter
Julkaistu

Ilmastokriisi tekee sään ääri-ilmiöistä arkipäivää

Ilmastonmuutos ja sen seurauksena lisääntyvät sään ääri-ilmiöt muuttuvat ilmaston lämpenemisen myötä yhä yleisemmiksi ja rajummiksi. Väli-Amerikkaa ja Yhdysvaltoja riepotteleva hirmumyrsky Sandy on viimeisin esimerkki jatkuvasti lisääntyvistä supermyrskyistä. Kansainvälinen ympäristöjärjestö WWF on syvästi pahoillaan hirmumyrskyn aiheuttamista valtavista tuhoista ja ihmishenkien menetyksistä.

Ympäristöjärjestö WWF toivoo, että valtiot ja päättäjät joka puolella maailmaa kiinnittäisivät nyt huomiota lisääntyviin ilmastonmuutoksen aiheuttamiin ilmiöihin ja tekisivät kaikkensa, jotta ilmastonmuutokseen vaikuttavat kasvihuonekaasupäästöt saataisiin kääntymään nopeaan laskuun.

”Eri puolilla maapalloa on tänä vuonna kärsitty ennätyksellisestä kuivuudesta ja myrskyistä. Lisäksi ilmastonmuutoksen mittarina pidetty arktinen merijää suli ennätyksellisen pieneksi. Ilmastokriisi aiheuttaa jatkuvasti inhimillistä kärsimystä, ympäristötuhoja ja taloudellista vahinkoa”, kertoo WWF Suomen ilmastovastaava Hanna-Liisa Kangas.

Atlantilla syysmyrskyt eivät ole epätavallisia, mutta Sandyn yltyminen näin voimakkaaksi myrskyksi lokakuun lopulla on poikkeuksellista. Keski-Atlantin Yhdysvaltain rannikolla meriveden pintalämpötila on tänä vuonna mittaushistorian korkeimpia, ja tämä on voimistanut myrskyä entisestään.

”Kukaan ei voi todistaa selvää linkkiä ilmastonmuutoksen ja juuri hirmumyrsky Sandyn välillä, mutta ilmastonmuutos lisää tämänkaltaisten myrskyjen todennäköisyyttä ja voimakkuutta”, Kangas sanoo.

Ilmastokriisi pitää jo nyt huomioida esimerkiksi Yhdysvaltain itärannikon korjaustöissä. Lisäksi kaikkialla maailmassa pitää jo nyt ottaa huomioon meriveden pinnan nousu ja muuttuvat sääilmiöt kuten voimakkaat myrskyt ja sateet infrastruktuuria suunniteltaessa. Esimerkiksi Suomessa sähkölinjat siirretään maan alle, jotta ne ovat suojassa lisääntyviltä myrskytuhoilta.

Lisätiedot:

WWF Suomi, ilmastovastaava Hanna-Liisa Kangas, p. 045 631 8353