Julkaistu

Ilmastonmuutoksen silminnäkijät kertovat tositarinoita ilmastonmuutoksesta

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisee huomenna 17.11. Valenciassa osaraporttiensa yhteenvedon. WWF pohjustaa yhteenvetoa julkistamalla eri puolilta maailmaa tositarinoita, jotka kuvastavat ilmastonmuutoksen vaikutuksia luontoon ja ihmisten arkeen. Tarinat löytyvät internetistä interaktiiviselta kartalta. Joka tarinaan liittyy ilmastotutkijan kommentti siitä, miten ihmisten havainnot sopivat yhteen tiedemiesten tutkimustulosten kanssa.

WWF:n Ilmastonmuutoksen silminnäkijät -ohjelmassa kerätään ihmisten omia kokemuksia ilmastonmuutoksen vaikutuksista heidän arkeensa ja elinkeinoihinsa. Ohjelmaan kuuluu myös tutkijoiden neuvoa-antava paneeli. Paneeli arvioi kertomukset siltä osin, miten ne ovat yhdenmukaisia ilmastotrendien kanssa, ja miten havainnot liittyvät ilmastonmuutoksen vaikutuksiin. Yli 100 johtavaa tutkija on jo tullut mukaan paneeliin arvioimaan ihmisten havaintoja ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

Ilmastonmuutoksen silminnäkijöiden kertomuksia löytyy englanniksi WWF:n kansainvälisiltä internetsivuilta. Kertomukset ovat sekä kirjoitettuina että videotallenteina.

Tositarina Suomea lähinnä olevalta alueelta tulee Norjasta, 50-vuotiaalta poroisännältä Olav Mathis Eiralta. Hänen mukaansa suurin muutos entiseen ovat talviset vesisateet. Aiemmin Pohjois-Norjassa satoi talvisin vettä vain noin kerran 30 vuodessa, kun nyt talvisateet ovat yleisiä. Hän toteaa myös sään ennustamisen luonnonmerkkien perusteella olevan nykyään lähes mahdotonta. Vanhempi tutkija Lars Hole Norjan ilmatieteen laitokselta kommentoi näitä silminnäkijähavaintoja vahvistamalla sään ennustamisen vaikeutuneen. Hän sanoo myös, että vaikka viimeisen sadan vuoden aikana sademäärä Pohjois-Norjassa onkin lisääntynyt vain muutaman prosentin, viimeisen kahden vuosikymmenen aikana trendi on ollut voimakkaampi, ja se on edelleen kasvussa.

WWF:n kansainvälisellä internet-sivulla on myös interaktiivinen kartta, joka esittelee IPCC:n tuoreimman raportin pohjalta, millaisia vaikutuksia ilmastonmuutoksella on eri maapallon alueisiin. Suomen osalta pelätään ikiroutaan varastoituneen hiilen vapautumista ilmakehään, jos ikirouta sulaa. Interaktiivisen kartan löytää WWF:n kansainvälisiltä nettisivuilta.

WWF Suomi aikoo kevään 2008 aikana käynnistää ilmastonmuutoksen silminnäkijähavaintojen keräämisen myös Suomessa.

Lisätietoja:

WWF Suomi, ilmasto-ohjelman päällikkö Karoliina Auvinen, 050 330 5418, suojelujohtaja Jari Luukkonen, 040 585 0020