Indonesia suojelee Sumatran sademetsät ja aikoo pysäyttää metsäkadon

Indonesian hallitus ja WWF julkistivat tänään historiallisen sitoumuksen Sumatran trooppisten metsien ja muiden arvokkaiden elinympäristöjen suojelemiseksi ja ympäristön ennallistamiseksi. Indonesian hallitus ja WWF kertoivat myös millaisilla keinoilla metsäkato aiotaan pysäyttää. Sitoumukset julkistettiin IUCN:n maailmankonferenssissa Barcelonassa.

Sumatran sademetsät ovat maailman monimuotoisimpia ja uhanalaisimpia elinympäristöjä. Lähes puolet Sumatran metsistä on hakattu vuoden 1985 jälkeen. Maailman kuudenneksi suurimman saaren kaikki kunnat ovat nyt sitoutuneet sademetsien suojeluun. WWF ja muut Sumatralla toimivat järjestöt auttavat tämän merkittävän päätöksen toimeenpanossa.

”Sumatralla aloitetaan nyt uusi, elinympäristöjen arviointiin perustuva maankäytön suunnittelu. Se otetaan käyttöön koko Indonesiassa,” kertoo Indonesian varaympäristöministeri Hermin Roosita. Indonesian hallitus ei myöskään salli enää trooppisten metsien hakkuita maatalouden, kuten öljypalmuplantaasien tieltä. Uudet viljelyalueet tulee jatkossa perustaa joutomaille.

”Arvokkaiden elinympäristöjen tunnistus maankäytön suunnittelussa on ensiarvoisen tärkeää, jotta vältytään kielteisiltä ympäristövaikutuksilta ja tunnistetaan paikallisten ihmisten tarpeet. Tämä arvokkaiden alueiden kartoitus on parhaillaan käynnissä WWF Suomen sademetsien suojeluhankkeessa Indonesiassa,” sanoo metsänhoitaja Sampsa Kiianmaa WWF Suomesta.

YK:n kansainvälisessä biodiversiteettisopimuksen osapuolikokouksessa toukokuussa Bonnissa valtiot sitoutuivat metsäkadon pysäyttämiseen vuoteen 2020 mennessä. Nyt annetut sitoumukset ovat myös osa Indonesian ilmastonmuutoksen vastaista kamppailua. Myös Paraguay on ilmoittanut vastaavanlaisista toimista Amazonin metsäkadon pysäyttämiseksi. Noin 20 prosenttia maailman kasvihuonekaasuista johtuu trooppisten metsien häviämisestä.

WWF on erittäin tyytyväinen hallitusten ilmoituksiin ryhtyä toimiin Bonnissa tehtyjen sitoumusten täyttämiseksi. WWF aikoo tukea Indonesiaa ja Paraguayta niiden ponnisteluissa ja kehottaa muita korkean metsäkadon maita seuraamaan esimerkkiä.

Lisätietoja:
WWF Suomi, metsänhoitaja Sampsa Kiianmaa, 050542 7017, etunimi.sukunimi@wwf.fi
WWF International, Robert Soutter, +41 79 447 4864
WWF International, Chng Soh-Koon, +41 79 409 9788