Julkaistu

Itämeri-strategia nostaa Itämeren EU:n agendalle

Henkitoreisen Itämeren pelastamisessa on käsillä viimeiset hetket

Euroopan parlamentin eilen hyväksymä ehdotus Itämeri-strategiaksi on merkittävä askel Itämeren suojelun edistämiseksi. Kun Itämeren maat yhdistivät voimansa Itämeren hyväksi ja saivat sille laajan tuen Euroopan parlamentissa, esimerkiksi EU:n yhteistä maatalouspolitiikkaa voidaan jatkossa kehittää niin, että tuet kohdistuvat Itämeren tilaa parantaviin toimiin. Tämä on välttämätöntä Itämeren surkean tilan parantamiseksi, huomattavat WWF:n kansainvälisen Itämeren suojeluohjelman jäsenet, jotka pitävät parhaillaan kokousta Tukholmassa.

"Itämeri-strategian laatiminen on ollut erittäin korkealla WWF:n agendalla, ja WWF on tehnyt hyvää yhteistyötä suomalaisten meppien kanssa sen laatimiseksi ja hyväksymiseksi. Nyt meillä on mahdollisuuksia saada Itämeri EU:n agendalle Välimeren tapaan", iloitsee WWF Suomen meriasiantuntija Anita Mäkinen.

WWF haluaa, että Välimeri-strategian tavoin Itämeri-strategia luo EU:lle kehyksen Itämeri-yhteistyölle ympäristönsuojelun, talouden, kulttuurin, koulutuksen ja turvallisuuspolitiikan sektoreilla. WWF:n mielestä Itämeri-strategialle on saatava myös oma kohtansa EU:n budjettiin Välimeri-strategian tavoin. WWF on myös erittäin tyytyväinen, että Itämeri-strategia saatiin osaksi EU-Venäjä -huippukokousta.

"Rehevöitymiskehityksen pysäyttäminen vaatii taistoa kaikilta Itämeren rantavaltioilta, jotta ravinnekuormitus saadaan tuntuvaan laskuun. Avainta ongelman ratkaisemiseksi kannattaa hakea EU:n maatalouspolitiikasta esimerkiksi riittävien ja oikeisiin toimiin kohdennettujen ympäristötukien kautta, sekä EU:n liikennepolitiikasta. Itämeri-strategia antaa muskelia tähän työhön", Anita Mäkinen sanoo.

Lisätietoja:
WWF Suomi, meriasiantuntija Anita Mäkinen, 040 527 1425; viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist, 0400 425 666