Järjestöjen uusi tutkimus: kivihiilen tupruttelu sairastuttaa ihmisiä naapurimaissa

Tuoreen tutkimuksen mukaan kivihiilen polttaminen aiheutti Euroopassa vuonna 2013 yli 22 900 ennenaikaista kuolemaa, kymmeniätuhansia sydänsairauksia ja keuhkoputkentulehduksia. Terveydenhuollolle näistä aiheutui arviolta 62,3 miljardin euron lasku. Hiilenpoltto ei kunnioita valtioiden rajoja, vaan kivihiiltä polttavien valtioiden naapurimaat saavat osansa terveyshaitoista.

Kivihiilen polttamisen ympäristövaikutukset ilmastomuutoksen kiihdyttäjänä ovat tunnetusti globaalit. Tänään julkaistussa raportissa Europe’s dark cloud: How coalburning countries make their neighbours sick on kartoitettu ensimmäistä kertaa, millaisia rajat ylittäviä terveysvaikutuksia kivihiilen polttamisella on.

Tutkimuksen tulos on selkeä: hiilenpoltosta aiheutuvat negatiiviset terveysvaikutukset ovat riesa koko EU:n alueella riippumatta siitä, missä valtiossa voimalaitos sijaitsee. Jokainen suljettu hiililaitos tarjoaa terveyshyötyjä siis sekä lähietäisyydellä mutta myös ulkomailla. Oheinen video havainnollistaa, kuinka kivihiilipäästöt kulkeutuvat valtiosta toiseen:

Suomen hallitusohjelmassa on linjattu, että kivihiili hyvästellään energiatuotannossa 2020-luvun aikana. Suomi on kuitenkin edelleen täynnä konkreettisia sulkemispäätöksiä odottavia voimaloita.

”Nämä päätökset on välittömästi sinetöitävä laitos laitokselta jokaisessa kaupungissa ja kunnassa sekä luotava vaihtoehtoiset energiasuunnitelmat poistuvalle lämmöntuotannolle”, sanoo WWF Suomen ilmastoasiantuntija Kaarina Kolle. Käytännössä tämä tarkoittaa lämpöpumppuja, geotermistä energiaa ja rakennusten energiatehokkuustoimien voimakasta lisäämistä.

Myös EU:n päästökaupasta saatavat tulot voisivat olla tärkeässä asemassa, jotta uusiutuva energia ja energiatehokkuus voivat astua kivihiilen tilalle. Päästökauppaoikeudet on huutokaupattava täysimääräisesti ja niistä saatavat jopa satojen miljoonien tuotot on käytettävä ilmastotoimiin. Esimerkiksi Saksassa päästökaupasta saatavat voitot ovat olennainen osa Energiewenden eli energiasiirtymän rahoittamista, ja alkuperäinen päästökauppadirektiivi on suositellut rahojen käyttämistä ilmastonmuutoksen torjuntaan.

“Tämän sijaan Suomi on aikeissa kompensoida teollisuutta samoilla rahoilla, joilla voisimme mahdollistaa 100-prosenttisesti uusiutuvan energian Suomen. Olennainen siivu tuloista voitaisiiin myös jyvittää kehitysmaiden ilmastotoimiin, kuten tehtiin aikaisemmin”, Kolle toteaa.

Raportin julkaisivat WWF, Health and Environment Alliance (HEAL), Climate Action Network (CAN) Europe ja EU:n päästökauppaan erikoistunut ajatushautomo Sandbag. Raportissa on analysoitu 257 kivihiilivoimalaa EU-alueen yhteensä 280 voimalasta.

Lisätietoja:

ilmastoasiantuntija Kaarina Kolle, WWF, p. 050 591 3072, kaarina.kolle@wwf.fi

Europe’s dark cloud: How coalburning countries make their neighbours sick -raportti (englanniksi): http://wwf.fi/mediabank/8633.pdf

Video vuoden 2013 kivihiilipäästöjen liikkumisesta Euroopassa: https://youtu.be/LB1LqLIfiH0

Kaikki raporttiin liittyvä aineisto: http://www.wwf.eu/media_centre/?284219/Dark-Cloud