Järjestöt vaativat oikeudenmukaista, kunnianhimoista ja laillisesti sitovaa ilmastosopimusta Kööpenhaminassa

Ympäristö- ja kehitysjärjestöt sekä Akava pitivät tänään tiedotustilaisuuden tavoitteistaan Kööpenhaminan joulukuiselle ilmastokokoukselle. Helsingissä pidetyssä tilaisuudessa järjestöt julkaisivat yhteisen kannanoton, johon on koottu kymmenen tärkeintä vaatimusta.

Tilaisuudessa puhuivat Akavan kansainvälisten asioiden päällikkö Markus Penttinen, kansainvälisen Greenpeacen ilmastopoliittinen asiantuntija Kaisa Kosonen sekä Kirkon Ulkomaanavun ilmastonmuutosasiantuntija Katri Suomi.

– Kööpenhaminassa on sovittava laillisesti sitovista velvoitteista. Pelkkä poliittinen kädenpuristus kansallisesti toteutettavista toimenpiteistä ei riitä vastaukseksi ilmastokriisiin, painotti Greenpeacen Kaisa Kosonen. Hän korosti myös, kuinka tärkeää on saada globaalit päästöt käännettyä laskuun vuoteen 2015 mennessä. Tämä onnistuu vain, jos maiden välinen luottamus on taattu kansainvälisillä säännöillä.

Kirkon Ulkomaanavun Katri Suomi toi esille sen, kuinka ilmastonmuutoksen seuraukset vaikeuttavat vakavasti jo nyt ihmisten elämää monissa kehitysmaissa. Siksi Kööpenhaminan sopimuksessa teollisuusmaiden on sitouduttava riittävään lyhyen aikavälin rahoitukseen sekä taattava ennustettava rahoitus pidemmällä aikavälillä. Kehitysmaille ohjattavan julkisen ilmastorahoituksen tulee olla vuosittain vähintään 110 miljardia euroa vuodessa vuoteen 2020 mennessä.

– Kehitysmaat tarvitsevat rahoitusta ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ja sen hillitsemiseen, teknologian kehittämiseen ja metsien suojeluun. Teollisuusmaiden julkisen rahoituksen tulee kuitenkin olla uutta, nykyisten kehitysrahoitussitoumuksien lisäksi annettavaa tukea, Katri Suomi tarkensi.

Akavan Markus Penttisen mukaan ilmastonmuutos on vakava uhka, mutta mahdollistaa myös uusien työpaikkojen synnyn etenkin ilmastokysymysten edelläkävijöille.

– Työpaikkojen on muututtava ympäristö- ja ilmastoystävällisiksi. Samalla niiden osaamisvaatimukset nousevat. Palkansaajajärjestöt tukevat kunnianhimoisia tavoitteita Kööpenhaminan sopimukseen, mutta tavoitteena tulee olla “oikeudenmukainen siirtymä”. Se edellyttää panostuksia koulutukseen ja työntekijöiden kuulemista rakennemuutoksissa, Markus Penttinen muistutti.

Kannanoton takana ovat Akava, Greenpeace, Suomen YK-liiton koordinoima Kansalaisten maailmannäyttämö -hanke, Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa, Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys Kehys ry, Kirkon ulkomaanapu, Luonto-Liitto, Maan ystävät, Natur och Miljö, Suomen luonnonsuojeluliitto ja WWF.

Tilaisuudessa esiteltiin myös järjestöjen toimintaa Kööpenhaminan kokouksen aikana. Lisätietoja Kööpenhaminan kokouksesta, järjestöjen yhteinen kannanotto, reportaaseja paikan päältä ja järjestöjen yhteystiedot kokouksen aikana sekä tiedotustilaisuuden esitykset löytyvät osoitteesta: www.ilmasto.org/koopenhamina.

Järjestöjen kymmenen vaatimusta Kööpenhaminan ilmastokokoukselle (pdf-tiedosto, suomeksi, 1,92 Mt)

Lisätiedot:
Mats Nyman, Akava, 050 328 1236
Markus Penttinen, Akava, 040 772 8861
Jenni Kauppila, Suomen YK-liiton koordinoima Kansalaisten maailmannäyttämö -hanke, 050 522 6241
Simo Kyllönen, Greenpeace, 040 197 2620
Rilli Lappalainen, Kehys ry, 050 561 3456
Katri Suomi, Kirkon Ulkomaanapu, 050 326 3487
Leo Stranius, Luonto-Liitto, 040 754 7371
Meri Pukarinen, Maan ystävät, 050 329 3479
Bernt Nordman, Natur och Miljö, 045 2700313
Eero Yrjö-Koskinen, Suomen luonnonsuojeluliitto, 050 347 8778
Salka Orivuori, WWF, 040 180 9497