© Päivi Rosqvist/WWF
Julkaistu

Jurmon talkooleirillä raivataan katajaa uhanalaisten lajien tieltä

WWF Suomi järjestää talkooleirin Saaristomeren kansallispuistossa Jurmon saarella 2. – 9.6. Vapaaehtoiset talkooleiriläiset kunnostavat saaren harvinaisten kasvi- ja eläinlajien elinympäristöjä.

Jurmon pitkulaisen saaren kanervanummet ja kivikkorannat ovat oiva elinympäristö monille harvinaisille kasvi- ja eläinlajeille, joita tavataan vain ulkosaaristossa. Jurmon lähes puuton sora- ja kivisaari on yksi Saaristomeren arvokkaimmista luontokohteista.

”Jurmossa on erikoista kalkkivaikutteiset luontotyypit, joista pääosa on sidoksissa perinteisiin maankäyttötapoihin kuten laiduntamiseen. Saarella on tavattu lähes 120 uhanalaista lajia”, Metsähallituksen suunnittelija Maija Mussaari sanoo.

WWF:n talkooleiriläiset auttavat työpanoksellaan kunnostamaan saaren upeaa luontoa. Vapaaehtoistyöllä on suuri merkitys Saaristomeren kansallispuistoa hoitavan Metsähallituksen luontopalvelujen työlle, joka edistää luonnon monimuotoisuutta ja samalla palauttaa suomalaista kulttuurimaisemaa entiseen loistoonsa.

”Jurmossa kahdeksantoista talkooleiriläistä raivaavat katajaa pois nummialueilta, jotta uhanalaisille kasvilajeille jäisi enemmän elintilaa”, sanoo WWF Suomen kenttävastaava Teemu Niinimäki.

Viimeksi Jurmon ainutlaatuista luontoa kunnostettiin WWF:n talkooleirillä kaksi vuotta sitten.

”Edellisellä talkooleirillä kunnostetuilla kedoilla esiintyy jo nyt merkittäviä lajeja. Esimerkiksi harvinaista suikeanoidanlukkoa esiintyy saarella enemmän mitä osasimme odottaa”, Mussaari kertoo.

Jurmon talkooleiri kuuluu 20 vuotta täyttävän EU:n LIFE+ -rahaston Luonnonhoito-LIFE -hankkeeseen. LIFE+ -rahasto on Euroopan Unionin rahoitusväline, joka myöntää varoja esimerkiksi lajien ja elinympäristöjen suojeluun.

Leiri on myös osa WWF Suomen ja Suomen kulttuurirahaston yhteistyöprojektia, joka mahdollistaa uhanalaisten perinneympäristöjen entistä tehokkaamman hoidon talkooleireillä. Hankkeessa yhdistyvät luonnonsuojelu, kulttuurityö ja vanha suomalainen talkoohenki. Yhteistyön avulla WWF:n leirien määrä on kasvanut kymmeneen leiriin kesässä, ja yhteensä kolmivuotisen hankkeen aikana järjestetään lähes 30 talkooleiriä ympäri Suomea.


WWF on järjestänyt talkooleirejä vuodesta 1977 lähtien eri puolilla Suomea ja muutaman kerran lähialueilla ulkomailla. Leirit tarjoavat joka kesä yhteensä yli 150 täysi-ikäiselle vapaaehtoiselle mahdollisuuden konkreettiseen luonnonsuojelutyöhön.

Leireillä tehdään ruokapalkalla töitä päivittäin kello 8-17. Leiriläiset maksavat itse matkansa leiripaikalle ja takaisin, muuten osallistuminen on maksutonta. 

Lisätietoja:

Kenttävastaava Teemu Niinimäki, WWF Suomi, 050 524 3206

Suunnittelija Maija Mussaari, Metsähallitus, 040 556 7794

Julkaistu: 5.6.2012