© WWF-Canon / Green Renaissance
Julkaistu

Keski-Afrikan pahamaineisin salametsästäjä telkien taakse

Kamerun pidätti viime viikolla Keski-Afrikan tunnetuimman norsujen salametsästäjän Symphorien Sanghan. Tämä on merkittävä edistysaskel taistelussa salametsästystä vastaan. 

Paikallisten viranomaisten mukaan Kamerunin poliisi pidätti Sanghan torstai-iltana Kaakkois-Kamerunissa, Yokadouman kaupungissa, missä häntä pidetään vangittuna. WWF kannustaa viranomaisia seuraamaan tapahtuman jatkoa ja nostamaan syytteet ankarimman lain mukaan.

“Tämä on Kamerunille mahdollisuus näyttää, että se on vakavasti mukana ehkäisemässä salametsästystä, joka heikentää turvallisuutta ja taloudellista kasvua alueella”, kertoo WWF Suomen kansainvälinen kehitys -ohjelman päällikkö Sami Tornikoski.

Sangha on erikoistunut norsujen tappamiseen niiden syöksyhampaiden takia. Hän on myös toiminut oppaana sudanilaisille salametsästäjille, jotka vuonna 2010 teurastivat 24 norsua ennen kuin paikalliset viranomaiset ehtivät pysäyttää heidät.

Sangha toimi aktiivisesti pääasiassa le Tri-national de la Sangha (TNS) -alueella.TNS on suojeltujen alueiden verkosto, joka sijoittuu Kamerunin, Keski-Afrikan tasavallan sekä Kongon alueille. Tämä monimuotoisuudeltaan rikas metsänorsujen pääasuinalue julistettiin UNESCO:n maailmanperintökohteeksi heinäkuussa 2012.

TNS on yksi ainoista jäljellä olevista koskemattomista trooppisista metsistä, joten se on tärkeä alue uhanalaisille, suojelluille eläimille. Lain toimeenpanoviranomaisilla on lupa liikkua kaikkien kolmen TNS-sijaintimaan alueilla.

Sanghaa syytetään myös alueen vartijoiden ampumisista. Ammuskeluissa halvaantui yksi vartija vuonna 2010. Sangha on pidätetty aikaisemmin jo ainakin kaksi kertaa; kerran vuonna 2007, jolloin hän pääsi pakoon.

“Hänenlaisensa ihmiset vaarantavat uhanalaisten eläimien lisäksi myös taloudellisen hyödyn, jota kertyy ekoturismista. Ekoturismihan on riippuvainen norsujen ja apinoiden määristä TNS-alueella.” Tornikoski toteaa.

”Villieläimiin kohdistuvia rikoksia koskeva lainsäädäntö on monessa maassa vielä heikoissa kantimissa. Jos Sanghaa rankaistaisiin lainsäädännön puitteissa kovimmalla mahdollisella tavalla, olisi se kuitenkin rikoksiin nähden lievä tuomio.  Jos lait olisivat nykyistä tiukemmat, niiden valvonta ja toimeenpano vaatisivat merkittävästi lisäresursseja nykypäivän tilanteeseen nähden. Nyt olisi kuitenkin hyvä mahdollisuus näyttää olemassa olevan lain puitteissa, että kyseessä ovat vakavat rikokset ja niistä voidaan rangaista sen mukaisesti.” lisää Tornikoski.

Laittoman salametsästyksen tuoman tuoton vuosiarvo liikkuu kuuden ja kahdeksan miljardin euron välillä. Tämä tekee siitä maailman viidenneksi kannattavimman laittoman liiketoiminnan. Tämä tuottoisa rikollisuus on asettanut valtavat paineet Kongon valuma-alueenvillieläimille.

Salametsästys ja norsunluun varastaminen saavuttivat ennätyksellisen korkeat lukemat vuonna 2011. Raskaasti aseistetut joukot eivät epäröi liikkua maiden rajojen yli löytääkseen norsunluuta. Ne uhkaavat alueiden koskemattomuutta ja turvallisuutta.

Yhdysvalloissa syyskuussa kokoontunut Yhdistyneet kansakunnat sanoi, että salametsästys sekä laiton kauppa vahingoittavat “luonnonsuojelutoimia, lakia, maan johtoa sekä taloudellista kasvua.”

Kansainvälinen WWF ja sen yhteistyökumppani TRAFFIC, uhanalaisten lajien tilaa tarkkaileva kansainvälinen asiantuntijaorganisaatio, kampanjoivat uhanalaisten lajien, kuten sarvikuonojen, tiikereiden ja norsujen laajemman suojelun puolesta. Jotta uhanalaiset eläimet voidaan pelastaa, on toimijavaltioiden tehostettava lakipakotteita, tullien valvontaa sekä oikeudellisia toimia. WWF ja TRAFFIC kannustavat kysyntävaltioita toimimaan kysynnän vähentämisen puolesta, jotta uhanalaisista eläimistä tehtyjen tuotteiden käyttöä voitaisiin hillitä.

Katso video Bouba N’Djidan kansallispuiston tapahtumista:

Lisää aiheesta:

Nepalissa vartioidaan salametsästäjiä nyt ilmasta käsin (12.9.2012)

Kamerun lisää metsänvartioita estääkseen norsujen salametsästystä (17.8.2012)

Historiallinen sopimus tuo toivoa Keski-Afrikan norsuille (8.6.2012)

Norsujen teurastus jatkuu Kamerunissa armeijan väliintulosta huolimatta (15.3.2012)

Lisätietoja:

Kansainvälisen kehityksen ohjelmapäällikkö Sami Tornikoski, WWF Suomi, 040 533 4399