Julkaistu

Kevät lintusaarella on Vuoden Luontokirja 2004

WWF on valinnut Juha Laaksosen teoksen Kevät lintusaarella – luontopäiväkirja vuoden 2004 parhaaksi luontokirjaksi. Gummeruksen kustantaman teoksen ulkoasu on graafinen suunnittelija Jyrki Heimosen käsialaa.

Tämänvuotisen Vuoden Luontokirjan valitsi WWF:n hallituksen nimeämä raati, johon kuuluivat toimittaja Kaarina Järventaus, Vihreä Lanka, kehitysjohtaja Jouko Kuisma, Kesko Oyj sekä suojelujohtaja Jari Luukkonen, WWF.

Risto Väisänen, Gummerus (vas.),
Juha Laaksonen ja Jyrki
Heimonen.
Kuva: WWF / Petteri Tolvanen

FM Juha Laaksonen, maantieteilijä ja aktiivinen ornitologi, vietti viime vuoden kevään Ahvenanmaalla Lågskärin majakkasaarella, missä hän seurasi kevään etenemistä ja lintujen kotiutumista Suomeen. Hän tarkkaili ja valokuvasi myös hyönteismaailman heräämistä, käärmeitä ja hylkeitä – ehtipä hieman kalastaakin. Kokemuksestaan ja havainnoistaan Laaksonen teki valokuvien havainnollistaman luontopäiväkirjan.

Raati mieltyi vuoden luontokirjassa moneen seikkaan. Jo kirjan ensivaikutelma oli kaikkien raatilaisten mielestä hyvin myönteinen. "Kevät lintusaarella on kirja, johon kiinnyin heti", sanoi raadin puheenjohtaja Kaarina Järventaus tänään julkistamistilaisuudessa Helsingissä.

Kirjassa on ilahduttavalla tavalla ihminen mukana sekä tekstissä että kuvissa, niissä luonto ja ihminen elävät sopusoinnussa keskenään. Kirjan tekijän luontosuhde on sympaattinen, hän iloitsee ja kiinnostuu luonnon pienistäkin ilmiöistä ja saa myös lukijan iloitsemaan.

Tarinoiden hauskuus ja ihmisläheisyys naulitsevat lukijan nojatuolimatkalle, jolta ei tapahtumia puutu. Taittaja Jyrki Heimosen jäljiltä kirjan korkealaatuinen ulkoasu miellyttää myös esteettisesti vaativaa lukijaa.

"Kevät lintusaarella – luontopäiväkirja -teoksen valintaan vuoden 2004 luontokirjaksi vaikutti paljon se, että kirja innostaa lähtemään luontoon ja tekemään omia havaintoja luonnon tavallisista, mutta samalla ihmeellisistä pikku tapahtumista", sanoi Järventaus. Kirja on omalla tavallaan hieno kuvaus Itämeren ja Suomen ainutlaatuisesta merialueesta ja sen saarista.

Juha Laaksonen on toiminut Tringa-lintulehden päätoimittajana, ja on suomentanut ja Suomen oloihin toimittanut useita lintukirjoja. Gummeruksen julkaisemana ovat aiemmin ilmestyneet Laaksosen teokset Koko perheen luonto-opas ja Minna Pyykön kanssa yhteistyössä Ihmeitä Suomen luonnossa. Parhaillaan on työn alla muun muassa kasveja käsittelevä teos.

Lisäksi Laaksonen on tehnyt yli kymmenen vuoden ajan luontoaiheisia radio- ja televisio-ohjelmia – nykyään häntä voi kuunnella Radio Suomen kanavalla keskiviikkoisin selailemassa Luontopäiväkirjaa ja sunnuntaiaamuisin Luontoretkellä. Ulkomaille suuntautuvilla lintumatkoilla on tullut tutuksi esimerkiksi Intian linnusto. Valokuvaus on myös vahvasti mukana Juha Laaksosen elämässä.

WWF on järjestänyt Vuoden Luontokirja -kilpailun vuodesta 1978 lähtien. Tämänvuotiseen kilpailuun osallistui 13 kustantajan 16 teosta sekä yksi omakustanne.

Lisätietoja:
WWF, suojelujohtaja Jari Luukkonen, puh. (09) 7740 1045, gsm 040 585 0020
WWF, tiedottaja Tuuli Äikäs, puh. (09) 7740 1051, gsm 040 592 6532

Kirja- ja kuvatilaukset:
Gummerus Kustannus Oy, tiedotuspäällikkö Tarja Virolainen, puh. (09) 584 30204, gsm 050 4641 387, etunimi.sukunimi@gummerus.fi