Leuto talvi aiheuttaa vaikeuksia hylkeille

WWF:n mielestä olisi toivottavaa, että verkkokalastuksesta pidättäydyttäisiin vapaaehtoisesti Pernajan itäpuolisilla merialueillamme toukokuun puoliväliin asti. Tällöin vältyttäisiin hylkeiden surullisilta verkkokuolemilta. Suomenlahdella oli hylkeiden poikimiseen sopivia jäitä vain itäisen merirajamme takana Venäjän puolella. Näitä jäitä on ajelehtinut länteen merialueellemme ja ne sulavat nopeasti. Tällöin jäällä olevat hylkeenpoikaset joutuvat uimasille, ja kokemattomina ne törmäävät ja takertuvat kalaverkkoihin suhteellisen helposti.

Juuri näin kävi vastaavien jääolojen jälkeen keväällä 1989.Verkkokalastuksesta pidättäytyminen olisi norppakannan suojelun kannalta erittäin tärkeätä. Suomenlahdella on alle 200 norppaa, joten kuolemat pyydyksiin saattaisivat olla kohtalokkaita jo ennestään vaarantuneelle kannalle.

WWF:n Itämeren hyljetyöryhmän tietoon on tullut useita tapauksia, joissa rannikolta on löydetty huonokuntoisia harmaahylkeen poikasia. Laihtunut poikanen on menettänyt eristävän rasvakerroksensa eikä enää tarkene vedessä. Se on tavallisesti lihotettavissa vain kokeneessa hoivassa pakkoruokinnalla.

Ainoa paikka Suomessa, jossa on hylkeenpoikasten hoitamisesta pitkäaikainen ja monipuolinen käytännön kokemus on Korkeasaaren eläintarha. Valitettavasti sen yhteyteen ei ole vieläkään saatu luonnoneläinten hoitolaa. Muutama mahdollinen hyljepotilaspaikka on jo täyttynyt. Ainakaan lähimmän viikon aikana ei tilaa ole uusille potilaille.

Mikäli maalta löytyy huonokuntoinen hylkeenpoikanen, on syytä kuitenkin ottaa yhteyttä Korkeasaareen (09) 169 591. Samoin menetellään, jos kalanpyydyksestä tavataan elävä, mutta vahingoittunut ja laiha hylkeenpoikanen.

Lisätietoja hylkeistä:

Antti Halkka, WWF:n Itämeren hyljetyöryhmän sihteeri, 040 700 65 82, halkka@sll.fi

Muut yhteystiedot:

WWF / Itämeriasiantuntija Anita Mäkinen, WWF, 040 52 714 25
Viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist, WWF, 0400 425 666, paivi.rosqvist@wwf.fi