Julkaistu

Öljytuho uhkaa Galápagossaarten ekosysteemiä

WWF on erittäin huolestunut Galápagossaarten ainutlaatuista luontoa uhkaavasta öljytuhosta. Yritykset pelastaa alue öljykatastrofilta jatkuvat.

“WWF on tukenut suojelutyötä Galápagossaarilla neljän vuosikymmenen ajan”, sanoo WWF:n Peter Kramer, Galápagossaarilla sijaitsevan Charles Darwinin säätiön tutkimusaseman entinen johtaja. “Saaret ovat biodiversiteetiltään eräs maailman rikkaimmista ekosysteemeistä, ja on selvää, että onnettomuudella on laajat ja pitkäkestoiset vaikutukset. Vaarassa ovat esimerkiksi kaksi ainoastaan Galápagossaarilla asuvaa lajia: galápagoksenpingviini (Spheniscus mendiculus) ja siivetön merimetso (Phalacrocorax harrisi).”

“WWF:n mielestä on erittäin tärkeää, että Ecuadorin hallitus ja kansainvälinen yhteisö rajoittavat laivaliikennettä saarten ympäristössä”, sanoo Sian Pullen, WWF:n merenkulkuasiantuntija. “Tällaiset toimenpiteet auttaisivat varmistamaan nykyistä tehokkaammin tämän ainutlaatuisen alueen suojelun.”

Galápagossaarilla elää 5000 lajia, joista noin 40 % esiintyy vain siellä. Galápagoksenpingviinin ja siivettömän merimetson lisäksi lajistoon kuuluvat esimerkiksi jättiläiskilpikonna (Geochelone elphantopus), Galápagoksen merileguaani (Amblyrhynchus cristatus) ja merimakkara (Holothurioidea).

Mikäli tilanne Galápagossaarilla pahenee, Suomen WWF lähettää kaksi asiantuntijaansa paikalle. Matkan tarkoituksena on kartoittaa tuhojen laajuutta, selvittää avustusmahdollisuuksia ja kerätä muutenkin tietoa öljytuhojen vaikutuksista ainutlaatuisella saarialueella. Näin saadaan myös yleistä tietoa valtamerten tilasta sekä mahdollisia katastrofeja ja niihin varautumista varten. Tavoitteena on vaikuttaa öljykuljetusten aiheuttamien riskien pienentämiseksi Galápagoksella ja muilla merialueilla. ”Tämä katastrofi osoittaa myös tarpeen luoda virallinen luontokatastrofien rahoitusmalli Suomeen”, toteaa Suomen WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Suomen WWF myös kerää lahjoituksia Galápagoksen luonnon auttamiseksi. Katastrofikeräykseen voi osallistua maksamalla haluamansa summan tilille Merita 157230-11189, viitteeksi Galapagos.

Lisätietoja:

WWF/Sian Pullen, yhteydenotot WWF UK:n kautta: +44 468 721 170
WWF/Shaleen Russell: +41 79 477 3553

WWF/Jari Luukkonen: (09) 7740 1045, 040 585 0020
WWF/Kenneth Kumenius: 050 564 4279