Pandapalkinto Liminganlahden Ystävät ry:lle

WWF:n vuosittainen 20 000 euron Pandapalkinto myönnetään tänä vuonna Liminganlahden Ystävät ry:lle. Liminganlahden arvokkaalla lintuvesialueella toimivan yhdistyksen tavoitteena on lintutietouden lisääminen asiantuntevan opastuksen avulla. Yhdistyksen hankkeessa Liminganlahdelle asennetaan kameroita, joista voi alueen luontokeskuksessa seurata lintujen pesintää ja muuttoa. Pandapalkinto on jaettu vuodesta 1999 asti.

WWF Suomi myöntää vuoden 2009 Pandapalkinnon Liminganlahden Ystävät Ry:lle. Pandapalkinnolla halutaan edistää ja palkita aktiivisia luonnon- ja ympäristönsuojeluhankkeita.

”Liminganlahden Ystävät tekee luonnonsuojelutyötä aidoimmillaan. Erityisen merkittävää on, että työ on pitkäaikaista ja vapaaehtoisuuteen perustuvaa. Lisäksi harvinainen lintuvesialue ansaitsee parhaanmahdollisen suojelun ja valtakunnallisen huomion”, Pandapalkinto-raadin puheenjohtaja Heidi Andersson perustelee.

Yhdistys aikoo palkintorahoilla hankkia ja asentaa Liminganlahden Lamunkarille kamerat, joiden välittämää kuvaa voi seurata alueen luontokeskuksessa. Näin kävijät pääsevät seuraamaan alueen lintujen pesimäpuuhia ja elämää. Keskuksessa on aina myös paikalla asiantuntija vastaamassa kävijöiden kysymyksiin.

”Kameroiden avulla voimme lisätä suuren yleisön luontotietoutta häiritsemättä luontoa. Lamunkarin linnuston seuraaminen voi tarjota uutta tietoalintuharrastajille jatutkijoillekin”, Liminganlahden Ystävien sihteeri ja opas Ulla Matturi sanoo.

Lamunkari on matala, hiekkainen kari Lumijoen puolella, missä muuttoaikoina levähtää paljon lintuja ja pesii mielenkiintoista lajistoa. Lamunkari on kameroille hyvä kohde, koska siellä on aina jotain katsottavaa, mutta sinne ei näe hyvin mistään tornista. Kameroiden myötä Lamunkarin paratiisisaaren salaisuudet avautuvat vihdoin Liminganlahden kävijöille. Luontokeskuksessa tapahtuu aina jotain uutta, jota kävijät voivat palata kerta toisensa jälkeen katsomaan.

”Palkinto on todella hieno asia ja tulee tarpeeseen, koska luontokeskuksessa ei ole tapahtunut uudistusta pitkään aikaan. Nyt uskolliset Liminganlahden-kävijät palkitaan ja uudetkin kävijät saavat syyn tullatutustumaan alueen luontoon”, Matturi iloitsee.

Liminganlahti sijaitsee Limingan, Lumijoen, Kempeleen ja Oulunsalon kuntien alueella. Alueella on viisi eri havainnointipistettä lintutorneineen ja pitkospuineen. Lintuvesi on tärkeä virkistysalue ja kansainvälisestikin tunnettu luontomatkailukohde.

Palkinto luovutetaan Liminganlahden Ystäville ensi keväänä Liminganlahdella järjestettävässä tilaisuudessa.

Lisätietoja:

pääsihteeri Liisa Rohweder, WWF Suomi, 040 840 7461

Ulla Matturi, Liminganlahden Ystävät ry, 050 518 8866, www.liminganlahti.fi

Kuvia Liminganlahdelta on ladattavissa osoitteesta www.lintukuva.fi/Jari/Lamunkari/

Kuvia saa käyttää tämän uutisen yhteydessä, ja kuvaajatiedoiksi on mainittava Jari Peltomäki/Lintukuva.fi.

Pandapalkinto

WWF on vuodesta 1999 lähtien jakanut Pandapalkinnon, jolla halutaan edistää ja palkita aktiivisia luonnon- ja ympäristönsuojeluhankkeita. Palkintoja voidaan antaa yksi tai useampia, yhteissummaltaan 20 000 euroa. Hakijana voi olla yksi tai useampi henkilö, yritys tai yhteisö. Lisätietoja palkinnosta osoitteessa www.wwf.fi/pandapalkinto.

Aikaisemmat Pandapalkinnon saajat:

2008 (palkinto jaettiin kahden hakijan kesken):
– VaihdaVirtaa-kampanja
– Hollolan lukion tuulivoimalahanke
2007: Joensuun yliopiston Saimaannorppa ja Suomen talvi -tutkimushanke
2006 (palkinto jaettiin kahden hakijan kesken):
– Pro Espoonjoki ry – Pro Esbo å rf, Espoonjoen säilyttäminen
– Metsähallitus ja Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus, metsäjokien ja -purojen kunnostus Koillismaalla
2005 (palkinto jaettiin kahden hakijan kesken):
– Suomen FSC-yhdistys
– Luonto-Liiton, Maan ystävät ry:n, Dodon ja Nuorten Akatemian Ilmari-ilmastotiedotushanke
2004: ENO-Environment Online -verkkokoulu, Joensuu
2003: Heinolan lintutarha, luonnonvaraisten lintujen hoito
2002: Tampereen ammattikorkeakoulu, Snowchange – Pohjoisten alkuperäiskansojen havaintoja ilmastonmuutoksesta -projekti
2001: FM Mia Rönkä, Turun yliopisto, saaristolinnuston tutkiminen
2000: Suomen Ympäristökasvatuksen seuran Vihreä Lippu -ympäristökasvatusohjelma
1999 (palkinto jaettiin kahden hakijan kesken):
– Mahnalan ympäristökoulu, Hämeenkyrö
– Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti, Joutseno

WWF Suomi on osa kansainvälistä WWF-verkostoa, joka työskentelee maailman ainutlaatuisimpien luontokokonaisuuksien ja uhanalaisimpien lajien pelastamiseksi. WWF:n tavoitteena on maapallo, jossa ihmiskunta elää sopusoinnussa luonnon kanssa. Tavallisten ihmisten lahjoitukset mahdollistavat WWF:n työn. Erilaisia tukitapoja internetissä: www.wwf.fi/tue_toimi