Julkaistu

Radiolähetinkuutti kuoli kalaverkkoon

Itä-Suomen yliopiston radioseurannassa ollut Ylermi-kuutti on kuollut kalaverkkoon Saimaan Haukivedellä. Tapaus on tämän kesän toinen; kesäkuun alussa radiolähetinkuutti Rasmus kuoli kalastusrajoitusalueella olleeseen, norpalle vaaralliseksi tiedettyyn kalanpyydykseen. Seurannassa ei ole enää yhtään kuuttia, sillä Vappu-kuutin lähetin on heinäkuun alusta ollut järven pohjassa.

Radiolähetinkuutti Ylermi kuoli asetuksen mukaiseen verkkoon. Kalastaja ilmoitti saimaannorpan poikasen kuolemasta tutkija Miina Auttilalle välittömästi löydön jälkeen. Kuutti oli pyörittänyt itsensä verkon sisään tiukaksi paketiksi. ”Tämä on ikävä takaisku kuuttitutkimukselle, sillä menetimme yhden kuutin jo aiemmin keväällä kalapyydykseen. Ylermi oli paikannettu edellisenä päivänä yli neljän kilometrin päähän kuolinpaikasta. Kuutit liikkuvat edelleen pitkiä matkoja ja ovat pienikokoisia”, Auttila kertoo.

Kalastuksen rajoitusaika päättyi 30.6. ja Saimaalla saa kalastaa asetuksen mukaisilla pyydyksillä. Verkot ovat kuitenkin edelleen riski erityisesti tämän vuoden poikasille. ”Tutkimuskuutin verkkokuolema herättää kysymyksen, onko nykyinen kalastuksen rajoitusaika liian lyhyt”, toteaa WWF Suomen ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen.

Itä-Suomen yliopiston, WWF Suomen ja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen yhteistyössä toteuttamassa tutkimuksessa selvitetään radiolähettimien avulla kuuttien liikkumista ja elinympäristön käyttöä.

Nyt verkkoihin kuollut Ylermi oli ensimmäisten elinkuukausiensa aikana käynyt yli kahdenkymmenen kilometrin päässä syntymäalueeltaan. Ylermi-kuutin lisäksi radioseurannassa oli kesäkuun alussa kuollut Rasmus sekä radioseurannassa ollut Vappu Joutenvedellä.

Saimaannorppatutkimuksen päärahoittajia ovat ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö sekä Raija ja Ossi Tuuliaisen säätiö.

Lisätiedot:

tutkija Miina Auttila, Itä-Suomen yliopisto, 050 568 5704
ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen, WWF Suomi, 0400 168 939