Julkaistu

Saimaannorpan pesimärauha julistettiin

Häiriöt uhkaavat muutoin myönteistä norppakannan kehitystä

Perinteinen saimaannorpan (Phoca hispida saimensis) pesimärauha julistetaan tänään Lappeenrannan linnoituksessa klo 18.00. Pesimärauhan julistaa Joensuun yliopiston professori Heikki Hyvärinen. Pesimärauhan julistuksesta vastaava WWF huomauttaa, että talviaikaisen häiriön lisääntyminen on uhkatekijä norpalle. Sen vaikutuksia ei kuitenkaan vielä tunneta riittävän tarkasti.

Joensuun yliopisto ja WWF ovat alkaneet koordinoida asian tutkimista talviaikaisen radioseurannan avulla, mutta riittävä tutkimusrahoitus puuttuu. "Viime talven radioseurannassa oli kaksi norppaa. Toinen synnytti kuutin häiriöalttiilla alueella, ja myöhemmin kuutti löytyi kuolleena pesästä. Ei ole täysin varmaa, johtuuko kuolema häiriöstä, mutta tämä on todennäköistä", sanoo suojelujohtaja Jari Luukkonen WWF:stä. Saimaannorpan kanta-arvio on 220-230 yksilöä.

Saimaannorpan poikaset, kuutit, syntyvät rantojen lumipesiin helmikuussa. Juuri nyt norpat hakevat pesäpaikkojaan rauhallisten luotojen ja niemien lumikinoksista. Kaikki Saimaalla liikkujat - kalastajat, hiihtäjät, kelkkailijat, kaavoittajat ja mökkeilijät - voivat osallistua norpan suojelutyöhön rajoittamalla nyt liikkumistaan Saimaan rannoilla. WWF:n mielestä vakavinta häiriötä aiheuttavaa toimintaa, esimerkiksi moottorikelkkailua, on rajoitettava välittömästi, ja lopulliset päätökset voidaan tehdä talviaikaista häiriötä koskevan tutkimuksen tulosten perusteella. WWF korostaa kuitenkin, että se ei voi yksin vastata tutkimuksen rahoituksesta, vaan rahoitusta on saatava lisää, muutoin tärkeä tutkimus uhkaa loppua.

WWF uskoo, että kahdenkymmenen vuoden suojelutoimet kantavat vähitellen hedelmää, sillä viime keväänä syntyi yli 50 kuuttia. "Jos lisääntymistulos on tänä vuonna yhtä hyvä, syy lienee siinä, että Saimaalla uiskentelee riittävästi lisääntymiskykyisiä eläimiä. 1980-luvulla aloitettujen suojelutoimien vaikutukset näkyvät nyt. Erityisen ilahduttavaa oli, että eteläisellä Saimaalla Puumalan eteläpuolella syntyi ensimmäistä kertaa pitkään aikaan useampia kuutteja, peräti viisi poikasta", sanoo Jari Luukkonen.

EU:n edellyttämää norpan suotuisan suojelun tasoa ei kuitenkaan saavuteta seuraavan 25 vuoden aikana, jollei suojelutoimenpiteitä entisestään tehosteta. Siksi pesimärauhan turvaamisen lisäksi on lisättävä alueita, joilla verkkokalastus on kielletty aikana, jolloin kuutit lähtevät uimasille (15.4.-30.6.). Verkkokalastusrajoituksilla on ollut huomattava merkitys saimaannorpan suojelussa. Vuonna 1979, jolloin rajoituksia ei ollut, pyydyksiin hukkui yli 80 % syntyneistä kuuteista. Viime vuonna rajoitusalueita oli noin 300 km2, mutta rajoitukset pitäisi saada noin 500 neliökilometrille.

Lisätietoja:

suojelujohtaja Jari Luukkonen (tänään Lappeenrannassa), 040 585 0020
viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist, (09) 7740 1040, 0400 425 666