© Ismo Marttinen / WWF
Julkaistu

Saimaannorpan pesintä onnistui

Metsähallituksen ja WWF Suomen pesälaskennat kertovat, että saimaannorpan pesintä onnistui alkutalven heikosta jäätilanteesta huolimatta.

Poikasia syntyi odotusten mukainen määrä: Saimaan laskennoissa havaittiin 58 kuuttia, joista kaksi löytyi pesästä kuolleina. Havaittu pesäkuolleisuus oli pieni, mutta laskentatulokset tarkentuvat vielä kesään mennessä.

Alkutalven heikosta jäätilanteesta pesäolosuhteet säilyivät monilla alueilla hyvinä aina huhtikuun alkuviikoille saakka, joten imetysaika näyttää onnistuneen ja myös poikasten kunto on todennäköisesti hyvä.

Pysyvä jääpeite tuli Saimaan selkävesille vasta tammikuussa, ja synnytysaikaan helmikuun lopulla pesintäkinokset olivat normaalia pienemmät. Kinokset kasvoivat kuitenkin vielä maaliskuun aikana, ja norpat ehtivät kaivaa lumipesänsä ennen synnytystä.

- Vaikka pesäkinokset Saimaalla tulivat lähes kaksi kuukautta tavanomaista myöhemmin, ei yhtään synnytystä avojäälle havaittu. Lumi- ja jäätilanteessa on Saimaalla aina vesistöaluekohtaisia eroja. Myöhässä syntynyt jääpeite on voinut lisätä norppien liikkumista pesäpaikan haussa. Rantavyöhykkeessä jääpeite jäi yleisesti heikoksi, joten tavallista huonommat pesäpohjat ovat myös saattaneet vaikuttaa pesintään, toteaa suojelubiologi Tuomo Kokkonen Metsähallituksesta.

Keskeisimpiä norpan lisääntymisalueita ovat edelleen Pihlajavesi ja Haukivesi, joilla havaittiin jälleen yli puolet kuuteista. Myös Puumalan eteläpuolisen Saimaan myönteinen kehitys on ilahduttavaa.

Savonrannan pohjoispuolisella Saimaalla norppakanta on edelleen erityisen pieni, mutta sielläkin syntyi tänä keväänä yksi kuutti. Norppa on myös palaamassa Puruvedelle, josta se hävitettiin ampumalla jo 1950-luvulla.

- Toivomme, että nyt syntyneet kuutit selviäisivät ensimmäisestä kriittisestä elinvuodestaan hengissä. Tätä tukemaan paras suojelukeino on kalastusrajoitusten noudattaminen, toteaa WWF Suomen pesälaskennoista vastaava Ismo Marttinen.

Saimaalla alkoi 15. huhtikuuta verkkokalastuksen rajoitusaika, joka kestää 30. kesäkuuta asti. 

Metsähallituksen organisoimaan laskentaan osallistui noin 120 henkilöä, joista suurin osa oli paikallisia vapaaehtoisia. Puumalan eteläpuolisen Saimaan laskennasta vastasi WWF Suomi, ja Haukivedellä laskentaan osallistui Itä-Suomen yliopiston tutkimusryhmä.

Tänä vuonna syntyneiden kuuttien määrät vesialueittain.

Norppahavainnoista voi ilmoittaa Metsähallitukseen lomakkeella, joka löytyy osoitteesta www.metsa.fi/saimaannorppa.

Lue lisää WWF:n tekemästä saimaannorpan suojelutyöstä.

Julkaistu 2.5.2012