Tanskan rannikolla sattunut öljyonnettomuus uhkaa kymmeniätuhansia merilintuja

Tanskan rannikolla tapahtuneen tankkerin ja rahtilaivan yhteenajon seurauksena laivan 33 000 tonnin öljylastista ainakin tuhat tonnia öljyä on valunut jo mereen ja ajelehtii nyt Tanskan rannikon suuntaan. Yli kymmenet tuhannet merilinnut, mm. allit (Clangula hyemalis), mustalinnut (Melanitta nigra) ja haahkat (Somateria mollissima), ovat vakavassa vaarassa, jos öljy päätyy niiden levähdysalueelle.

“Onnettomuus olisi voitu ehkäistä, jos kapean salmen merireitit olisi riittävän hyvin merkitty ja jos toiminnassa olisi tehokas, maalta käsin toimiva alusohjausjärjestelmä. Myös Suomenlahdella on samoja puutteita, joiden merkitys korostuu Suomenlahden laivaliikenteen jatkuvan kasvun myötä”, sanoo WWF:n meriasiantuntija Anita Mäkinen.

WWF vaatii nopeita toimia seuraavien meriturvallisuutta ratkaisevasti parantavien toimien toteuttamiseksi:

  1. Itämerellä liikennöiviin öljykuljetusaluksiin on saatava kaksoispohjapakko nopeutetulla aikataululla. Asiaa käsitellään Kansainvälisen merenkulkujärjestön IMO:n kokouksessa 23.-27.4.
  2. Itämerelle on saatava alusliikenteen ohjaus- ja informaatiojärjestelmä, jonka avulla meriliikennettä voidaan jatkuvasti seurata ja ohjata.
  3. Merireittien merkintöjä on parannettava.
  4. Yksirunkoisilla ja yli 35 000 tonnin kaksoisrunkotankkereilla on oltava pakollinen saattohinaus ja luotsin ohjaus satamiin sekä matalilla ja kapeilla vesillä.
  5. Meriliikenne on esimerkiksi Suomenlahdella ohjattava yksisuuntaisille kaistoille, mikä vähentää alusten yhteentörmäysvaaraa.

Laivaonnettomuudet ovat erittäin yleisiä Falsterin saaren ja Saksan välisessä salmessa, jossa onnettomuus tänään tapahtui. Salmen läpi kulkee vuosittain noin 55 000 alusta. Viimeisen kahden vuoden aikana alueella on sattunut yli kymmenen onnettomuutta, joista kaksi tämän vuoden aikana. Onnettomuuksien ympäristötuhoilta on onneksi vältytty.

Lisätietoja:

Suomen WWF, suojelujohtaja Jari Luukkonen, 040 585 0020, meriasiantuntija Anita Mäkinen, 040 527 1425, viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist, 0400 425 666, paivi.rosqvist@wwf.fi
Saksan WWF, Itämeri-asiantuntija Jochen Lamp, puh: +49 3831 280701, +49 171 2733905