© Martin Harvey / WWF-Canon
Julkaistu

Tiikereiden lukumäärä kasvaa elintilan kaventuessa Intiassa

Tänään julkaistun tutkimuksen mukaan erittäin uhanalaisia tiikereitä on tällä hetkellä Intiassa 1706 yksilöä. Tämä on 20% enemmän kuin vuonna 2006. Samaan aikaan tiikereiden elintila on kuitenkin kaventunut hälyttävästi ja ne joutuvat jakamaan yhä ahtaammat elinolot. Seitsemässätoista tiikeriosavaltiossa tehty tutkimus on laajin maailmassa koskaan tehty kartoitus. 

WWF Intia oli mukana tässä valtavassa tutkimuksessa, jota tehtiin järjestön toiminta-alueilla seitsemässä osavaltiossa. Kartoitus kattoi sekä tiikerien suojelualueita sekä elinalueita ja yhdyskäytäviä niiden ulkopuolella.

Hyvistä uutisista huolimatta tutkimus varoittaa tiikerien olevan edelleen uhattuina johtuen niiden elintilan pienentymisestä 12,6:lla prosentilla.Tämä tarkoittaa suuremman tiikerimäärän ahtautumista pienemmälle alueelle. Seurauksena kissapedon levinnäisyys ja  populaatioiden välinen geneettinen vaihto on vähentynyt sekä ihmisen ja tiikerin väliset selkkaukset lisääntyneet.

Elinalueiden välisten yhdyskäytävien väheneminen ei enteile hyvää tiikereille. Salametsästys voi pyyhkäistä pois yksittäisiä tiikeripopulaatioita, mutta ne voidaan luoda uudelleen vapauttamalla vangittuja tiikereitä takaisin luontoon samoille alueille. Kun elinympäristö on menetetty, on sitä kuitenkin lähes mahdotonta palauttaa entiseen käyttöön.

Tutkimus toteaa tiikereiden tarvitsevan hyviä metsiä ja saalista sekä häiriintymättömiä lisääntymisalueita selviytyäkseen. On toivottavaa, että tutkimuksen suositukset johtavat päätöksentekoon, joka löytää tasapainon Intian pitkän tähtäimen kehitystarpeiden ja tiikerinsuojelun välillä.

”Vaikka tutkimustulokset osoittavatkin tiikeripopulaation kasvaneen, tarjoavat ne ikävä kyllä myös todisteita tiikereihin ja niiden elintilaan kohdistuvasta kasvavasta paineesta. Nyt meidän on kaksinkertaistettava ponnistuksemme taataksemme tiikereille tulevaisuuden Intiassa sekä muualla Aasiassa ja Venäjän Kaukoidässä”, toteaa Mike Baltzer, WWF:n Tigers Alive Initiative -aloitteen johtaja.

 

Lisätietoa:

Joseph Vattakaven, Senior Tiger Coordinator, WWF India, jvattakaven@wwfindia.net

Ameen Ahmed, Communications Manager, Species & Landscapes, WWF India, aahmed@wwfindia.net

Raportti Status of Tigers, Co-predators and Prey in India, 2010 (pdf-tiedosto, 12,62Mb)

Lisätietoa tiikeristä.

Lisätietoa Tigers Alive Initiative –aloitteesta.