Videokuva paljastaa villieläinten Nooan Arkin Bhutanin uusimassa kansallispuistossa

Tutkijoilla on ensimmäistä kertaa pitävää todistusaineistoa siitä, että lumileopardeja elää Bhutanin lippulaivaksi tarkoitetun Wangchukin kansallispuiston alueella. WWF Suomella on ollut merkittävä rooli puiston perustamisessa ja järjestö tukee sen toimintaa edelleen. WWF oli ensimmäinen hallituksen ulkopuolinen taho, joka pääsi hallinnoimaan suojelualuetta Bhutanissa.

Yli neljäntuhannen metrin korkeuteen asetetut kamerat paljastivat, että alueella elää hyvin rikas eläimistö: lumileopardien lisäksi otoksissa näkyi muun muassa baraaleja, kettuja, susia, himalajanmurmeleita, myskikauriita sekä lukuisia petolintuja. Bhutan on maailman ainut valtio, jossa lumileopardin ja tiikerin elinalueet risteävät. Lumileopardeja uhkaavat niin salametsästys, elinalueiden menetys maanviljelykselle kuin ilmastonmuutoskin. Ilmaston lämpeneminen nostaa Himalajan alueen puurajaa ja pienentää lumileopardien elinaluetta joidenkin ennusteiden mukaan jopa 30 %. Leopardit eivät pysty muuttamaan enää ylemmäksi hapenpuutteen vuoksi.

Joulun alla valmistui puiston hoitoa ja ekomatkailua tukeva suojelukeskus. WWF Suomi rahoitti suojelukeskuksen rakentamisen osana Bhutanin suojelutyötä. Rakennuksen avajaisiin osallistui myös WWF Suomen pääsihteeri ja kansainvälisen WWF:n Living Himalayas – ohjelman ohjausryhmän puheenjohtaja Liisa Rohweder.

– Bhutanista saadut kuvatodisteet ovat merkittävä osoitus siitä, kuinka yhtenäisten suojelualueiden rakentaminen Himalajalle kantaa hedelmää. Tutkimus antaa lisäksi arvokasta tietoa alueen eläimistä ja esimerkiksi lumileopardien saaliseläinmäärästä, Liisa Rohweder toteaa.

Bhutanilaiset avaavat kotinsa matkailijoille

WWF ja Bhutanin hallitus ovat ovat kehittäneet ekoturismiohjelman, jonka tarkoituksena on hillitä muuttoa maaseudulta kaupunkeihin sekä jakaa matkailusta saatavia tuloja maaseudun asukkaille.

Perhemajoitusohjelmasta on kuitenkin myös paljon muutakin kuin taloudellista hyötyä: se kannustaa paikallisia ihmisiä säilyttämään kansallispuisto koskemattomana, jotta se houkuttelisi matkailijoita. Kansallispuiston vartijat toivovatkin, että kyläläisistä tulee puiston ensisijaisia hoitajia. Näin he eivät ainoastaan itse edistäisi kestävämpää elämäntapaa, mutta myös torjuisivat ulkopuolisia uhkia kuten salametsästystä. Perhemajoitusohjelmasta syntyvä yhdistelmä hillitä maaseudun autioitumista ja motivoida perinteistä kiinni pitämistä parantaa myös bhutanilaisen kyläkulttuurin säilymisen edellytyksiä.

Lisätietoja:

Pääsihteeri Liisa Rohweder, WWF Suomi, liisa.rohweder@wwf.fi puh. 040 840 74 61

Lumileopardiuutinen ja videokuvaa kansainvälisen WWF:n sivulla: Snow leopard prey survey reveals ‘Noah’s Ark’ of wildlife thriving in Bhutan’s newest national park

Homestay programme kansainvälisen WWF:n sivuilla.