Vuorigorillojen määrä kasvussa

Maailman vuorigorillojen määrä on kasvanut kahden viimeisen vuoden aikana vajaalla sadalla yksilöllä. Eilen julkaistun tutkimuksen mukaan erittäin uhanalaisia vuorigorilloja on tällä hetkellä noin 880 yksilöä. Niitä uhkaavat edelleen salametsästys ja öljynporaussuunnitelmat.

Ugandan viranomaisten tekemä tutkimus osoittaa, että vuorigorillojen määrä jatkaa nousuaan lajin elinalueilla Kongon demokraattisessa tasavallassa, Ugandassa ja Ruandassa. Määrä on ollut kasvusuunnassa koko 2000-luvun ajan.

“Vuorigorillat ovat ainoa ihmisapinalaji, joiden määrä on kasvussa. Intensiivinen luonnonsuojelu ja onnistunut yhteistyö paikallisten yhteisöjen kanssa tuottavat nyt tulosta”, sanoo WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Vuorigorilloja uhkaavat edelleen salametsästys, elinympäristöjen tuhoutuminen ja ihmisistä siirtyvät sairaudet. Tämän vuoden aikana Kongon demokraattisessa tasavallassa Virungan kansallispuistossa ainakin seitsemän vuorigorillaa on jäänyt salametsästäjien ansoihin. Kahta gorillaa ei pystytty enää pelastamaan, vaan ne kuolivat.

Vuorigorillojen selviytymisen kannalta huolenaiheena ovat myös viimeaikaiset suunnitelmat etsiä öljylähteitä Virungan kansallispuistosta, joka on satojen vuorigorillojen koti. Vaikka öljynporaus ei suoranaisesti tapahtuisi vuorigorillojen elinalueilla, teollisuus jättäisi jälkensä Virungan kansallispuiston koskemattomaan luontoon. Virunga on Afrikan ensimmäinen kansallispuisto ja UNESCO:n maailmanperintökohde.

“Lisääntyvä ihmismäärä Virungassa kiihdyttäisi luultavasti metsien tuhoutumista ja salametsästystä. Gorillakanta on edelleen hyvin haavoittuva ja saattaa romahtaa, jos teollisuutta tuodaan alueelle luonnonsuojelun kustannuksella”, Luukkonen sanoo.

Vuorigorillat ovat tärkeä vetonaula alueen turismille ja tulonlähde kansallispuistoille. Kansallispuistojen kehittämisen lisäksi turismista saatuja tuloja ohjataan muun muassa paikallisten koulujen tukemiseen.

Lisätietoja:

Suojelujohtaja Jari Luukkonen, WWF Suomi, 040 585 0020

WWF:n verkkosivuilla: wwf.fi/maapallomme/uhanalaiset/ulkomaiset/gorilla/