Julkaistu

WWF: EU:n kalastusneuvoston päätös on kuolemantuomio Itämeren itäiselle turskakannalle

Euroopan unionin kalastusneuvosto on tämänpäiväisellä päätöksellään sinetöinyt itäisen turskakannan sukupuuton Itämeressä. Kalastusneuvosto kokoontui tänään ja eilen Luxemburgissa ja päätti Itämeren kalastuskiintiöistä. WWF tuomitsee turskaa koskevan päätöksen vastuuttomana.

Tiedemaailma on toistuvasti neuvonut, että turskan kalastus on lopetettava etenkin itäisellä Itämerellä. EU:n ministerit kuitenkin ovat kieltäytyneet ottamaan vakavasti turskakannan romahduksen ja leikkasivat Itämeren itäisen kannan kalastuskiintiötä vain 10 % vuodelle 2007. Tämä tarkoittaa, että itäisestä turskakannasta saa vuonna 2007 pyytää noin 45000 tonnia turskaa. Kantaa verotetaan liikaa, jolloin se ei pysty toipumaan kunnolla. Kalastusneuvoston päätökset vaarantavat myös Itämeren turskan läntisen kannan: sen kalastuskiintiötä pienennettiin vain 6 %, eli läntisestä turskakannasta kalastetaan vuonna 2007 noin 27000 tonnia.

”EU:n ministerit ovat tuominneet turskan kuolemaan lyhytjänteisten taloudellisten intressien vuoksi, oppimatta siitä, että Pohjois-Atlantin turskakannan romahdus on jo aiheuttanut vakavaa taloudellista harmia. Pelätään, että nollakiintiö turskanpyynnille aiheuttaisi taloudellisia ja sosiaalisia ongelmia, mutta nyt nämä ongelmat vain lykätään tulevaisuuteen, jolloin ne kasvavat hallitsemattomiksi. Pohjois-Atlantin turskakanta romahti ensin, ja nyt on Itämeren turskien vuoro kokea sama. Turskakannan mahdollisuudet selviytyä ovat erittäin heikot. Toivoimme, että kalastusneuvosto olisi ymmärtänyt kiireellisen tarpeen seurata tieteellisiä suosituksia. Ministerit kuitenkin työnsivät päätöksellään jälleen taka-alalle sekä tieteen että järjen, mikä on valitettavaa”, WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen sanoo.

EU:n jäsenvaltiot päättivät myös heikentää kalastuksen valvontatoimia. Laiton, säätelemätön ja ilmoittamaton kalastus on vakava ongelma myös Itämerellä, ja valvonnan heikkeneminen tekee vaikeaksi taistella ongelmaa vastaan.

WWF:n mukaan nykyiset päätökset merkitsevät Itämeren itäisen turskakannan dramaattista liikakalastusta, jos EU ei pysty pikaisesti sopimaan hoitosuunnitelmasta turskalle. Kansainvälisen merentutkimusneuvoston (ICES) mukaan Itämeren itäinen turskakanta on historiallisesti pienimmällä tasollaan. WWF tukee voimakkaasti ICES:n suositusta nollakiintiöstä Itämeren itäiselle turskakannalle.

Lisätietoa:
WWF / suojelujohtaja Jari Luukkonen, gsm 040585 0020
WWF / meriasiantuntija Anita Mäkinen, gsm 527 1425