Julkaistu

WWF: Eduskunnan ydinvoimapäätös on lyhytnäköinen ja osoittaa poliittisen rohkeuden puutetta

Eduskunnan myönteinen äänestystulos ydinvoimaa koskevista periaatepäätöksistä on WWF Suomen mukaan suuri pettymys. ”Kansanedustajat olisivat tänään voineet tehdä rohkeita poliittisia päätöksiä Suomen tulevaisuudesta. Sen sijaan he päätyivät antamaan Suomelle valitettavan lyhytnäköisen vision tulevasta suunnastamme”, WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder toteaa.

WWF:n mielestä eduskunnan olisi pitänyt ohjata Suomi kilpailukykyisempään ja turvallisempaan tulevaisuuteen hylkäämällä molemmat periaatepäätökset, ja antamalla siten kannustin kehittää voimakkaasti energiansäästöä, tehokkuutta ja uusiutuvia energiamuotoja.

”Kansanedustajat olisivat voineet viedä maamme kohti uudistuvaa teollisuutta, palveluintensiivistä taloutta ja aineetonta kasvua. Nyt Suomi lukittiin vuosikymmeniksi vanhentuneeseen tekniikkaan perustuvaan energiantuotantomuotoon, joka on kaiken lisäksi riskialtis”, pääsihteeri Liisa Rohweder toteaa.

”Emme käyttäneet hyväksi sitä mahdollisuutta, joka Suomella menestyneenä, vauraana ja hyvinvoivana maana olisi ollut viedä maailma kohti ydinvoimatonta tulevaisuutta. Paitsi Suomessa, myös kansalaisten muualla maailmassa on syytä olla päätökseen pettyneitä.”

WWF paheksuu myös kiireistä aikataulua, jolla ydinvoimaesitykset tuotiin eduskunnan käsittelyyn. ”Tuntuu siltä, että hallitus ei ole ollut etsimässä Suomelle kestävää tulevaisuuden energiaratkaisua, vaan nimenomaan viemässä väkisin tätä ydinvoimapäätöstä läpi. Tämä selittää sen, miksi hallitus ei avoimin mielin selvittänyt vaihtoehtoja energiantarpeen kattamiseen ilman ydinvoimaa”, Liisa Rohweder sanoo.

TVO:n hakemusta koskeva periaatepäätös hyväksyttiin äänin 120-72, Fennovoiman äänin 121-71. Eduskunnan edustalle kokoontuneet kansalaiset muistuttivat kansanedustajia siitä, että yli puolet Suomen kansalaisista vastustaa kaikkea lisäydinvoiman rakentamista.

”Kansanedustajat eivät kuunnelleet edustamansa kansan näkemyksiä, eivätkä äänestäneet yhteiskunnan kokonaisedun kannalta parasta vaihtoehtoa,” summaa Liisa Rohweder.

Lisätietoja:
Pääsihteeri Liisa Rohweder, puh. 040 840 7461, liisa.rohweder@wwf.fi

Suomelle kilpailukykyä älyenergiasta –raportti

WWF Suomi on osa kansainvälistä WWF-verkostoa, joka työskentelee maailman ainutlaatuisimpien luontokokonaisuuksien ja uhanalaisimpien lajien pelastamiseksi. WWF:n tavoitteena on maapallo, jossa ihmiskunta elää sopusoinnussa luonnon kanssa. Tavallisten ihmisten lahjoitukset mahdollistavat WWF:n työn. Erilaisia tukitapoja internetissä: www.wwf.fi/tue_toimi