Julkaistu

WWF: Tehokas ilmastosopimus on suuri taloudellinen ja poliittinen mahdollisuus

WWF:n mielestä Kööpenhaminassa solmittava tehokas ja laillisesti sitova ilmastosopimus tarjoaisi kaikkien aikojen parhaan mahdollisuuden ryhtyä rakentamaan ympäristöystävällistä ja kestävää tulevaisuutta. Maailman päättäjille on WWF:n mielestä annettu tehokkaan sopimuksen solmimiseen riittävä valtakirja.

WWF korostaa, että maanantaina alkavassa Kööpenhaminan ilmastokokouksessa tehdään tärkeä valinta:

Johtajat voivat käyttää ainutlaatuisen tilaisuuden hyväkseen antamalla ihmisille ja yrityksille mahdollisuuden aloittaa siirtyminen kohti vähähiilistä taloutta ja siitä saatavia hyötyjä niin pian kuin mahdollista.

Toinen mahdollisuus on viivytellä päätöstä. Se asettaisi uhanalaiseksi miljoonien ihmisten elämät ja hukkaisi elinaikamme hienoimman mahdollisuuden ryhtyä rakentamaan ympäristöystävällistä ja kestävää tulevaisuutta.

“WWF vaatii, että sopimus laaditaan Kööpenhaminassa laillisesti sitovaan muotoon, jotta se antaa riittävän varmuuden sitoumusten toteuttamisesta”, sanoo WWF Suomen ilmastoasiantuntija Salka Orivuori.

Vahva ilmastosopimus voisi WWF:n mukaan antaa miljoonille yrityksille mahdollisuuden siirtyä vähähiiliseen tulevaisuuteen. Se ei ainoastaan auttaisi elvyttämään monia laskusuhdanteessa kamppailevia talouksia, nostaisi monia maita köyhyydestä ja antaisi ihmisille uusia mahdollisuuksia. Se voisi myös vähentää sotien uhkaa, nälkää ja luonnonkatastrofeja.

Ilmastosopimuksen tulee WWF:n mukaan varmistaa, että teollisuusmaat vähentävät päästöjään merkittävästi. Kööpenhaminassa on myös sovittava luotettavasta ja pitkäaikaisesta rahoituksesta, jolla voidaan suojella köyhiä ilmastonmuutoksen vaikutuksilta ja mahdollistaa heille siirtyminen vähähiiliselle kehityspolulle. Keskeistä on, että globaalit kasvihuonekaasujen päästöt saadaan kääntymään laskuun vuosina 2013−2017.

“Kokouksen alkaessa pöydällä olevat tarjoukset eivät ole riittäviä. Tähän asti tehdyt sitoumukset eivät riitä rajoittamaan lämpötilan nousua alle kahden asteen, vaan lämpötila nousisi yhä yli 3.5 astetta vuoteen 2010 mennessä. Kahden asteen rajan ylittäminen olisi kohtuuttoman suuri riski”, toteaa kansainvälisen WWF:n ilmasto-ohjelman päällikkö Kim Carstensen.

WWF:n mielestä maailma on näyttänyt vihreää valoa ilmastosopimukselle. ”Kansalaiset, media, kansalaisjärjestöt, yritykset, kirkot ja suurin osa muista keskeisistä instituutioista ovat antaneet poliitikoille tukensa ja kannustaneet päättäjiä tekemään ainoan mahdollisen oikean päätöksen: allekirjoittaa tehokas ilmastosopimus ”, Carstensen sanoo.

“ WWF on määritellyt selkeät tavoitteet tehokkaalle ja kunnianhimoiselle ilmastosopimukselle. Tulemme arvioimaan Kööpenhaminan tuloksia näiden tavoitteiden perusteella”, Kim Carstensen painottaa.

Lisätietoja:

Ilmastoasiantuntija Salka Orivuori, WWF Suomi, salka.orivuori@wwf.fi, puh. +35840 1809497
Tiedottaja Natalia Reiter, kansainvälinen WWF, nreiter@wwfint.org, puh. +41798738099

Tiedoksi toimituksille:

WWF järjestää Kööpenhaminassa ilmastokokouksen aikana useita oheistapahtumia.

WWF:n Arktisessa teltassa (Nytorv Square) 5.−12.12. kymmenet tiedemiehet, taitelijat, valokuvaajat, muusikot, elokuvantekijät, retkeiljjät sekä nuorison ja alkuperäiskansojen edustajat kertovat eri tavoin ilmastonmuutoksesta arktisilla alueilla. Teltan avajaisissa 5.12. klo 14.00 WWF:n ilmastoasiantuntijat ja muut edustajat kertovat WWF:n tavoitteista ja odotuksista Kööpenhaminassa. Koko teltan ohjelma löytyy WWF:n sivuilta: www.panda.org/arctic

People´s Orb luovutetaan maailman päättäjien edustajille Kööpenhaminan Earth Hour -tunnin alkaessa 16.12. klo 19.00. People´s Orb on hopeinen, pallonmuotoinen veistos, jonka sisällä on 350 gigabitin suuruinen tiedosto tarinoita, valokuvia, ääniä ja videoita eri puolilla maailmaa järjestetyistä ilmastotapahtumista. Kööpenhaminan Earth Hour 16.12. muistuttaa päättäjiä vuosina 2008 ja 2009 järjestetyistä WWF:n Earth Hour -tapahtumista, joiden aikana sadat miljoonat ihmiset ja tuhannet yhteisöt ilmaisivat huolensa ilmastonmuutoksesta sammuttamalla valot tunnin ajaksi. Lisää People´s Orbista WWF:n sivuilla: http://www.panda.org/?182681/Peoples-Orb-on-its-way-to-Copenhagen

Lisää tietoa WWF:n odotuksista ja tavoitteista sekä ajankohtaisia kommentteja ja tiedotteita sekä materiaaleja löydät WWF Suomen Kööpenhaminan ilmastokokous-sivuilta: http://www.wwf.fi/koopenhamina sekä kansainvälisen WWF:n sivuilta: http://panda.org/climate