Julkaistu

WWF aloitti sähköpostikampanjan öljyyntyneiden eläinten hoidon tehostamiseksi Suomessa

WWF käynnisti kampanjan, jonka tavoitteena on saada Suomen valtion ensi vuoden budjettiin varoja öljyyntyneiden lintujen hoitoon: Suomeen tarvitaan ehdottomasti liikuteltava lintujen hoitoyksikkö sekä kunnollinen toimintasuunnitelma ja lisäresursseja öljyyntyneiden lintujen hoitamiseksi. WWF Suomi on myös tarjonnut Virolle apuaan ja varusteita öljyntorjuntaan, mutta toistaiseksi Viron viranomaiset eivät ole ottaneet apua vastaan.

Viron rannikolla jo yli 5000 lintua tappanut öljyturma osoittaa, että öljyntorjuntavalmiuksia ja lintujen hoitoa on parannettava tuntuvasti Suomenlahdella. Sama painajainen voisi toistua Suomessa, sillä Suomenlahdella liikkuu kuukaudessa 10 000 alusta eikä Suomella ole kunnollista toimintasuunnitelmaa ja teknisiä valmiuksia tuhansien öljyyntyneiden lintujen hoitoon.

WWF Suomi on pitkään vaatinut Suomeen liikuteltavaa lintujen hoitoyksikköä, jolla apua saataisiin öljyyntyneiden lintujen hoitoon myös saaristoon. Suuronnettomuuden sattuessa Suomessa ei myöskään ole järjestelmää, joka mahdollistaa laajamittaisen lintujen jatkohoidon. WWF vaatii, että valtion ensi vuoden budjettiin varataan rahaa öljyyntyneiden lintujen hoidon tehokkaaseen järjestämiseen.

WWF aloittaa ensi toukokuussa vapaaehtoisten öljyntorjujiensa kouluttamisen öljyyntyneiden lintujen kiinniottoon ja hoitoon. Työtä ei voi kuitenkaan laskea kokonaan vapaaehtoisten varaan, sillä suuronnettomuuden sattuessa työtä on paljon ja jatkohoitoon tarvitaan myös paljon tiloja.

Kampanjaan voi osallistua internetissä WWF:n kampanjasivulla. Sähköpostiviestit lähtevät ympäristöministeri Jan-Erik Enestamille, jonka hallinnonalaan asia kuuluu. Koska kyseessä on budjettiasia, ongelman ratkaisu kuuluu kuitenkin koko hallitukselle ja eduskunnalle.

Osana vapaaehtoisten öljyntorjuntajoukkojensa toimintaan WWF Suomi olisi halunnut viedä Viron turma-alueelle varusteita, kuten suojahaalareita ja kumisaappaita, sekä tarjota apuaan muun muassa öljyyntyneiden eläinten kiinniotossa ja hoidossa. Virossa apua ei ole kuitenkaan toistaiseksi otettu vastaan. WWF:n öljyntorjujat voivat osallistua öljyonnettomuuksien jälkien siivoukseen vain, jos viranomaiset pyytävät vapaaehtoisilta apua.

WWF:n öljyntorjuntajoukoissa on nyt 3 500 vapaaehtoista, joista noin 300 on koulutettu ryhmänjohtajatehtäviin. WWF:n öljyntorjuntajoukkojen työtä voi tukea internetissä osoitteessa www.wwf.fi/lahjoita.

Lisätietoja: projektikoordinaattori Toni Jokinen, puh. 050 557 6465; suojelujohtaja Jari Luukkonen, puh. 040 585 0020; tiedottaja Laura Saarilahti, puh. 040 556 9860

Valokuvia öljyyntyneistä linnuista