Julkaistu

WWF julistaa juhannusrauhan vesiluonnolle

WWF julistaa perinteisen juhannusrauhan vesiluonnolle. WWF haluaa kannustaa merellä ja sisävesillä liikkujia, mökkeilijöitä ja muita juhannuksen viettäjiä luontoystävällisiin lomanviettotapoihin.

WWF vetoaa juhannuksen juhlijoihin, jotta he huomioisivat luonnon kesänvietossaan. Ympäristöystävällinen lomailija välttää melua rannoilla ja liikkumista lintujen pesimäluodoilla sekä ajaa veneen maltillisesti satamiin ja kapeikkoihin. Linnut tarvitsevat erityissuojelua juhannuksen aikaan, jolloin myöhäiset poikueet kuoriutuvat. Liikkumista lintuluodoilla ja niiden läheisyydessä pitää välttää, sillä emojen paetessa ihmistä poikaset jäävät suojattomiksi.

Juhannuskokko kannattaa polttaa muualla kuin sellaisella rantakalliolla, jolta ravinnepitoinen tuhka huuhtoutuu veteen rehevöittämään sitä. Nuotion saa tehdä vain merkityille tulentekopaikoille, mutta ei sinnekään avotulta metsäpalovaroituksen aikana. Luonnossa liikkuessa on hyvä välttää kasvien taittamista, ylimääräistä liikkumista polkujen ulkopuolella ja eläinten häiritsemistä.

Talousjätteiden kompostointi ja muun roskan kierrätys on hyvä muistaa lomallakin. Pesu- ja tiskivesiä ei pidä päästää suoraan vesistöön, vaan ne imeytetään maahan.

Saaristomerellä oma norppapopulaatio

Luonnon rauhaa kaipaa myös itämerennorppa. Erittäin heikon jäätalven jälkeen norpan pesimiseen sopivaa jäätä ei ollut lainkaan esimerkiksi Saaristomerellä, jossa WWF:n norppatyöryhmän tutkimuksen perusteella elää vain 150 norppaa. Saaristomeren norpat elävät ainutlaatuisella tavalla saaristoympäristössä.

”Suomella on erityinen vastuu itämerennorpasta, sillä lajin neljästä Itämeren osakannasta kolme elää alueellamme Suomenlahdella, Saaristomerellä ja Pohjanlahdella. Itämerennorppa kärsii edelleen ympäristömyrkkyjen aiheuttamista lisääntymishäiriöistä, joiden takia noin viidennes aikuisista naaraista on pysyvästi lisääntymiskyvyttömiä. Tärkeitä norppakannan turvaamiseksi on, ettei lajin metsästystä aloiteta”, sanoo WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Juhannusrauhan julistus

Julistetaan vesilinnuille juhannusrauhaa:
Älä lomailija rannoilla pauhaa.
On harvinaistunut nauru- ja selkälokki,
on niille kokko ja möykkä shokki.
Siis vältä veneillessä lintuluotoja -
etsi muita satamamuotoja.

On rantautumisessa vauhdista haittaa:
se pohjan ravinteet liikkeelle laittaa.
Aja muutenkin rauhassa, älä kaahaa,
ja roskat pois luonnosta mukanasi raahaa,
äläkä laidan yli kaada veneen jätevesiä,
niin ei sinilevä pilaa lastesi kesiä.

Utlysning av midsommarfriden

Midsommarfrid skall du sjöfåglar unna,
vid holmar och stränder undvika stoj.
För brasa och buller är alls inget skoj
för skrattmås och silltrut, nu nästan försvunna
Så undvik till fågelskär styra din båt,
ankra vid andra kobbar emellanåt.

Sakta in när du närmar dig kobbens strand:
annars rörs bottnets närsalter om.
Ha inte heller i övrigt för bråttom,
glöm ej ta med ditt avfall iland.
Kasta ej avfallsvatten överbord -
rädda barnens sommar från blågrönalgers hord.

Lisätietoja:
WWF / suojelujohtaja Jari Luukkonen, gsm 040 585 0020

Kuvapyynnöt:
WWF / tiedottaja Mira Hannuksela, puh. (09) 7740 1051