WWF:n Living Planet -raportti 2008: Ekologinen velkakriisi uhkaa

Maapallo on matkalla kohti ekologista velkakriisiä, sillä luonnonvarojen kulutus ylittää luonnon kestokyvyn jo kolmanneksella. Parinkymmenen vuoden päästä tarvitsemme kaksi maapalloa, jos mielimme jatkaa nykyisiä elintapojamme ja kulutustottumuksiamme. Samaan aikaan maapallon eläinlajisto varsinkin tropiikissa köyhtyy nopeaa tahtia.

WWF julkisti tänään uuden Living Planet 2008 –raportin, joka on yksi painavimmista maapallon tilaa koskevia selvityksistä maailmassa. Vakavia varoituksia sisältävässä raportissa todetaan, että ihmiskunnan ekologinen jalanjälki ylitti maapallon luonnonvarojen kestokyvyn jo 1980-luvulla ja ekologinen velka on kasvanut koko ajan. Erityisen paljon on kasvanut ihmiskunnan ”hiilijalanjälki”, joka on kymmenkertaistunut vuodesta 1961 lähtien.

Living Planet -raportissa vertaillaan ekologista jalanjälkeä myös maittain. Yhtä asukasta kohden laskettu jalanjälki on suurin Arabiemiraateissa ja toiseksi suurin Yhdysvalloissa. Kuluttavimpaan viisikkoon kuuluvat lisäksi Kuwait, Tanska ja Australia.

Suomalaisten ekologinen jalanjälki on edelliseen, vuonna 2006 julkaistuun raporttiin verrattuna pienentynyt. Sijoitumme kuudenneksitoista 140 maan vertailussa, kun vuonna 2006 olimme kolmansia.

”Suomella ei ole syytä hurrata, sillä tuloksemme parantuminen johtuu yksinomaan ydinvoimaa koskevan laskentatavan muutoksesta. Ydinvoimaloiden hiilijalanjälki on nyt nolla, kun niille aiemmin laskettiin sama jalanjälki kuin vastaavan kokoisille hiilivoimaloille. Ydinvoima on tietenkin edelleen aivan yhtä riskialtis energiantuotannon muoto kuin aikaisemminkin”, toteaa WWF Suomen pääsihteeri Timo Tanninen.

”Me suomalaiset voimme helpoiten pienentää jalanjälkeämme kiinnittämällä enemmän huomiota asumisen ja liikkumisen energiankulutukseen. Myös valtion tasolla ilmasto- ja energiapolitiikan järkevöittäminen on keskeinen keino Suomen jalanjäljen pienentämisessä”, Tanninen toteaa.

Living Planet -raportissa on laskettu myös ihmiskunnan vesijalanjälki, eli koko maapallon maatalouden, teollisuuden ja kotitalouksien kuluttamaa vesimäärä. Raportin mukaan yksi maapallon asukas kuluttaa vuodessa vettä keskimäärin 1,24 miljoonaa litraa eli noin puolikkaan olympiakisojen uima-altaallisen verran. Maapallon valtioista 27 käyttää kuluttamastaan vedestä yli 50 prosenttia omien rajojensa ulkopuolella.

Jo noin 50 maailman maata kärsii ympäri vuoden jonkinasteisesta vesipulasta ja lisäksi useita maita vaivaa vesipula osan vuodesta. Vedenkäyttöpaineiden arvioidaan lisääntyvän ilmastonmuutoksen ja lisääntyvän kulutuksen seurauksena.

Luonnon monimuotoisuuden kehittymistä kuvaava Living Planet –indeksi kertoo, että maailman eläinkannat ovat pienentyneet yhteensä noin 30 prosentilla vuosien 1970 ja 2005 välillä. Tämä kuvaa luonnon monimuotoisuuden nopeaa hupenemista.

Luonnon monimuotoisuus köyhtyy erityisen kovaa vauhtia trooppisella alueella, jossa eläinpopulaatiot ovat tarkastelujaksolla vähentyneet jopa puolella. Pääsyitä tähän ovat trooppisten metsien häviäminen, laittomat hakkuut, metsäpalot ja ilmastonmuutos.

Lisätietoja:
WWF, pääsihteeri Timo Tanninen, puh. (09) 7740 1052, gsm 040 574 9266

Taustatietoa:

Ekologinen jalanjälki mittaa ihmisen kuluttamien uusiutuvien luonnonvarojen määrää suhteessa niiden uusiutumiskykyyn sekä ihmisen aiheuttamien hiilidioksidipäästöjen määrää suhteessa luonnon kykyyn sitoa hiiltä. Monimuotoisuuden mittarina käytetyn Living Planet -indeksin (LPI) laskemiseen on kerätty tieto lähes 1 700 selkärankaisen eläinlajin 5 000 kannasta eri puolilta maailmaa.

Englanninkielinen raportti, raportin suomenkielinen tiivistelmä sekä tärkeimmät graafit löytyvät pdf-muodossa Raportit-sivulta.