Julkaistu

WWF:n Naturewatch-stipendi Porvooseen ja Joutsaan

Joutsan yhtenäiskoulu Joutsasta sekä Linnajoen koulu Porvoosta saavat WWF:n Naturewatch-stipendin lukuvuodelta 2009–2010. Stipendi myönnetään erityisen ansiokkaasta ympäristökasvatustyöstä. Uusia aiheita Naturewatch-tutkimuksissa tänä vuonna olivat kestävä elämäntapa ja rakennettu ympäristö.

Joutsan yhtenäiskoulu palkittiin monipuolisesta ja pitkäjänteisestä ympäristökasvatustyöstään. Ympäristökasvatusta tehdään suunnitelmallisesti koko koulun voimin ja ympäristömyönteiset arvot näkyvät myös arjen käytännöissä. Koulu on mukana muun muassa Vihreä lippu -ohjelmassa. Naturewatch-tutkimuksia on tehty Joutsan yhtenäiskoulun ja sen edeltäjän Joutsan-Luhangan yläasteen toimesta jo vuodesta 2003.

Linnajoen koulu palkittiin Naturewatch-ohjelman monipuolisesta soveltamisesta koulun ympäristökasvatustyössä. Koululla tehtiin lukuvuoden aikana Naturewatch-tutkimuksia useasta teemasta kolmen luokka-asteen voimin. Oppilaat tekivät ansiokkaasti sekä lähiluontoon että kestävään kulutukseen liittyviä tutkimuksia.

–Molemmat palkitut koulut tekevät innostavaa ympäristökasvatustyötä, jossa oppilaiden omat havainnot ovat lähtökohtana oppimiselle. WWF haluaa kannustaa opettajia viemään oppilaat ulos luontoon sen sijaan, että ympäristöasioita opiskeltaisiin vain kirjasta, kertoo WWF:n ympäristökasvattaja Essi Aarnio-Linnanvuori.

Uusina aiheina kestävä elämäntapa ja rakennettu ympäristö

Naturewatch-ohjelma laajeni viime vuonna käsittämään kaksi uutta teemaa, Naturewatch Koulussa ja Naturewatch Ostoksilla. Uudet teemat innostivat mukaan muutamia uusia Naturewatch-kouluja. Oppilaiden tekemät löydöt käsittelivät koulujen viihtyisyyttä, arjen ekotekoja, kauppojen esteettömyyttä ja vaatteiden kestävyyttä. Vanhoista, tutuista teemoista ”Metsässä” keräsi jälleen eniten tutkijoita. Runsasluminen talvi innosti paria koulua tekemään tutkimuksia myös talvisessa metsässä.

Naturewatch-stipendi on arvoltaan 1 000 euroa ja se myönnetään vuosittain yhdelle tai useammalle koululle innostavasta ja aktiivisesta ympäristökasvatustyöstä. Tänä vuonna molemmat palkittavat koulut saavat 500 euron suuruisen stipendin.

Naturewatch on WWF:n maksuton ympäristökasvatusohjelma kouluille ja perustuu oppilaiden omassa lähiympäristössä toteuttamiin tutkimuksiin. Naturewatch-verkostoon kuuluu lähes 100 koulua eri puolilta Suomea. Naturewatch-tehtäväpaketit, oppilaiden luontohavainnoista laadittu raportti, koulutus ja tapahtumat ovat kouluille maksuttomia. Toimintaa tukevat Canon ja Toyota.

Naturewatch-raportti löytyy täältä: http://www.wwf.fi/www/uploads/pdf/Naturewatch_raportti_2010.pdf

Lisätietoja:
WWF, ympäristökasvattaja Essi Aarnio-Linnanvuori, 050 511 4397, etunimi.sukunimi@wwf.fi