Julkaistu

WWF:n kysely: Puolueet haluavat yksimielisesti taata Itämeren hyvinvoinnin

Eduskuntapuolueista Vihreät, RKP ja Vasemmistoliitto vastuullisimpia ympäristön suhteen

Suomen WWF:n tammi-helmikuussa tekemän kyselyn perusteella ehdokaspuolueet pitävät tärkeimpänä ympäristöteemana Itämeren suojelua. Lisäksi puolueet nostivat seuraavan vaalikauden tärkeiksi ympäristöteemoiksi ilmastomuutoksen hidastamisen. Etelä-Suomen metsien suojelua korostivat SDP, Vihreät, Vasemmistoliitto ja Kristillisdemokraatit. Kestävät tuotanto- ja kulutustavat olivat läheisiä SDP:lle, Vasemmistoliitolle ja SKP:lle.

Kokonaisuutena ympäristön tilaa haluavat konkreettisimmin edistää Perussuomalaiset, SKP, Vihreät, RKP ja Vasemmistoliitto. Kolme suurinta puoluetta olivat varovaisia konkreettisten tavoitteiden esittämisessä.

"WWF on kolme vuotta vaatinut niitä poliittisia toimia Itämeren suojelemiseksi, jotka nyt ovat kaikkien puolueiden listalla. Uskomme, että ne otetaan seuraavaan hallitusohjelmaan ja niitä tuetaan ensi eduskuntakauden budjeteissa, ja vahdimme, että näin myös tapahtuu. Lisäksi WWF edellyttää, että kaikki puolueet tekevät seuraavalla eduskuntakaudella töitä Etelä-Suomen metsien suojelun parantamiseksi, uusiutuvan energian ja energiansäästön lisäämiseksi sekä talouskasvun ja sen ympäristöhaittojen eriyttämiseksi toisistaan. WWF vaatii, että puolueiden lupaukset konkretisoituvat mm. budjettineuvotteluissa seuraavan eduskuntakauden aikana", WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen sanoo.

Kyselyyn osallistuivat SDP, Keskusta, Kokoomus, Vasemmistoliitto, RKP, Vihreät, Kristillisdemokraatit, Perussuomalaiset, Liberaalit ja SKP. Puolueilta kysyttiin muun muassa seuraavan vaalikauden tärkeimpiä ympäristöasioita ja selkeitä tavoitteita ilmastonmuutokseen ja energia-asioihin, Etelä-Suomen metsien suojeluun sekä Itämeren tilan parantamiseen liittyen.

Puolueiden vastaukset kokonaisuudessaan ja WWF:n arvio niistä ovat nähtävissä osoitteessa www.wwf.fi/eduskuntavaalit. Samassa osoitteessa ovat esillä myös WWF:n tavoitteet tulevalle hallituskaudelle.

Lisätietoja:
Kyselystä yleisesti: suojelujohtaja Jari Luukkonen, 040 585 0020
Ilmasto- ja energia-asiat: ilmastokoordinaattori Sami Wilkman, 0400 849 477
Metsäasiat: metsäpäällikkö Harri Karjalainen, 040 563 7179
Meriasiat: meriasiantuntija Anita Mäkinen, 040 527 1425