Julkaistu

WWF:n satelliittikiljuhanhi Finn aloitti kevätmuuton

Kiljuhanhikoiras Finn, joka sai selkärepukseen pienen satelliittilähettimen toukokuussa 2006, on aloittanut kevätmuuton talvehtimisalueilta Kreikasta. WWF:n seurannassa Finn paikannettiin viime viikon alussa, 12.-13.3., perinteiselle Pohjolan kiljuhanhien muuttolevähdysalueelle Unkarin Hortobágyn kansallispuistossa.

Tänään 20.3. myös Finn-koiraan puoliso Nieida nähtiin samalla alueella 42 kiljuhanhen parvessa. Paikalla on siis noin puolet koko Pohjolan kiljuhanhikannasta. Myös Nieida-naaras varustettiin keväällä 2006 lähettimellä, mutta sen lähetin lakkasi toimimasta loppuvuodesta 2006. Nyt Nieida on jo onnistunut karistamaan lähettimen selästään, mutta lintu voidaan kuitenkin edelleen tunnistaa yksilöllisesti värirenkaiden perusteella. Keskitalven Finn ja Nieida viettivät enimmillään 49 kiljuhanhen parvessa Kreikan ja Turkin rajalla Evros-joen suistoalueella.

WWF:n asiantuntijat odottavat, että kiljuhanhien kevätmuutto jatkuu huhtikuun puolenvälin jälkeen Länsi-Viroon ja sieltä toukokuussa edelleen Suomen Perämeren rannikon kautta Ruijan Porsanginvuonolle Norjaan. Unkarin ja Viron välillä saattaa olla toistaiseksi tuntemattomia kevätlevähdyspaikkoja, joita toivottavasti saadaan kuluvan kevään aikana paikallistettua. Koskaan aikaisemmin Pohjolan kantaan kuuluvan kiljuhanhen kevätmuuttoa ei ole päästy seuraamaan satelliittilähettimen avulla.

Satelliittiseuranta on osa WWF Suomen johtamaa kansainvälistä EU:n LIFE-rahaston tukemaa hanketta, joka tähtää lajin vähenemisen pysäyttämiseen Pohjolassa ja Euroopan muuttoreitillä. Hankkeessa on mukana partnereita Suomesta - BirdLife, Metsähallitus ja Suomen ympäristökeskus - Norjasta, Virosta, Unkarista ja Kreikasta

Kiljuhanhi (fjällgås, Anser erythropus) on Pohjolan uhanalaisin pesimälintu. Pohjolan kannan kooksi arvioidaan 20-30 pesivää paria. Tärkein uhkatekijä lajille on metsästys muuttomatkojen varsilla.

Lisätietoja: WWF, suojelukoordinaattori Petteri Tolvanen, gsm 0400 168939

Lisätietoa internetissä: http://www.wwf.fi/ymparisto/uhanalaiset_lajit/kotimaiset/kiljuhanhi.html

Satelliittiseuranta internetissä: http://www.piskulka.net