Julkaistu

WWF:n talkooleirikesä jatkuu Liesjärven kansallispuistossa

WWF:n tämän kesän toinen pitkä talkooleiri on käynnissä Liesjärven kansallispuistossa Tammelassa. Leiriläiset hoitavat kansallispuiston arvokasta perinnemaisemaa Korteniemen metsänvartijatilan ympäristössä ja palauttavat luonnontilaan Liesjärven kansallispuiston laajennusosan metsiä. Sunnuntaina 16.6. päättyvä leiri järjestetään yhteistyössä Metsähallituksen Etelä-Suomen luontopalvelujen kanssa.

Talkooleirillä kunnostetaan kansallispuiston keskellä sijaitsevaa Korteniemen metsänvartijatilaa 1910-luvun metsänvartijalaitoksen aikaiseen asuun. Töihin kuuluu mm. ketojen, rantaluhdan ja pihapiirin raivausta, perinteisen riukuaidan ja maakellarin sekä ojasillan rakentamista. Lisäksi leiriläiset merkitsevät kansallispuiston polkuja.

Kansallispuiston laajennusosan metsät ovat olleet aiemmin tehokkaassa talouskäytössä. Leiriläiset lisäävät lahopuun määrää eri menetelmin, joita ovat kaulaus, kaato ja pienaukotus. Kaikkien puistossa kävijöiden iloksi ja hyödyksi on rakennettu myös kaivattu nuotiopaikka rantaan.

Korteniemi rakennuksineen, viljelyksineen, laitumineen ja kotieläimineen on toimiva perinnetila. Leiriläiset ovat tehneet myös perinteisiä maatilan töitä eli kitkeneet kasvipenkkejä, niittäneet ja koonneet heinää ja nujertaneet juolavehnää perunapellolla. Tila on kansallispuiston tärkein nähtävyyskohde. Siellä toimii opas kesän ajan.

Liesjärvellä WWF:n vapaaehtoiset olivat ensimmäisen kerran töissä kesällä 1979. Nyt siellä työskennellään kuudentena kesänä peräkkäin. "Vapaaehtoistyön panos kansallispuistojen kunnostamisessa, kuten täällä Liesjärvellä, on äärimmäisen tärkeää", sanoo puistonjohtaja Erkki Virolainen Metsähallituksesta. "Työvaiheet ovat sellaisia, että ne tarjoavat jokaiselle jotakin, ja tämä lähes 20 ahkeran leiriläisen joukko saa viikon aikana hyvin paljon aikaiseksi sellaista, mikä meidän muuten olisi jätettävä tekemättä."

WWF on järjestänyt talkooleirejä vuodesta 1977 lähtien eri puolilla Suomea ja muutaman kerran lähialueilla ulkomailla. Tänä kesänä on työskennelty jo Saarenmaalla Virossa, ja jäljellä ovat työrupeamat Saaristomerellä Houtskarin Bjonholmissa (28.6.-6.7.; osallistujia Virosta, Ruotsista ja Suomesta), Flatholmenin saarella Tammisaaren Bromarvissa (13.-21.7.), Kuusamon Närängänvaarassa (27.7.-4.8.) ja Iniössä Salmisin saaressa (10.-18.8.). Lisäksi on viikonlopun kestävät leirit Vammalan Vehmaanniemessä (5.-7.7.) ja Hankoniemellä Uddskatanissa (12.-15.9.).

WWF:n talkooleirit tarjoavat kaikille 18 vuotta täyttäneille mahdollisuuden konkreettiseen ympäristönsuojeluun. Leiriläiset työskentelevät ruokapalkalla. He maksavat itse matkansa, mutta muuten leirit ovat maksuttomia.

Lisätietoja:
Metsähallitus / puistomestari Annamari Uotila, puh. 0400 549 644
Metsähallitus / puistonjohtaja Erkki Virolainen, puh. 0205 644 382 tai 0400 549 645
WWF / tiedottaja Tuuli Äikäs, puh. 040 592 6532 tai (09) 7740 1051