WWF:n talkooleiriläiset hoitavat perinnemaisemaa Linnansaaren kansallispuistossa

WWF:n aktiivinen talkooleirikesä jatkuu parhaillaan Linnansaaren kansallispuistossa Saimaalla. Leirin aikana WWF:n vapaaehtoiset kunnostavat yli 130 saaresta koostuvan kansallispuiston perinnemaisemia muun muassa niittäen ja tehden raivaustöitä. Leiri järjestetään yhteistyössä Metsähallituksen kanssa.

1930-luvun aikaiseen asuun entisöity Linnansaaren torppa ympäristöineen on valtakunnallisesti arvokas perinnemaisema, joka valittiin viime vuonna Vuoden perinnemaisemaksi. Linnansaaren talkooleirillä 18.–25.7. WWF:n reilun 20 vapaaehtoisen joukko hoitaa Linnansaaren niittyjä ja metsälaitumia perinteisin menetelmin raivaten ja viikatteilla niittäen. ”Perinnemaisemien hoito vaatii paljon työtä, mistä johtuen ahkerat WWF:n leiriläiset ovat aina tervetulleita talkoisiin”, sanoo Metsähallituksen suojelubiologi Mervi Niiranen.

Metsähallitus on hoitanut Linnansaaren torppaa ja sen ympäristöä yhtäjaksoisesti jo 20 vuoden ajan. Pitkälle umpeenkasvanutta maisemaa on avattu muun muassa kaskeamalla, jota jatketaan Linnansaaressa yhä vuosittain. Kaskiviljelyn ja sitä seuranneen laidunnuksen tuloksena nykyinen maisema on avoin, eri-ikäisten kaskialueiden, niittyjen ja laidunten muodostama kokonaisuus.

Linnansaaren perinnemaisemat tarjoavat suotuisan elinympäristön monelle uhanalaiselle kasvi- ja eläinlajille. Esimerkiksi erittäin uhanalainen karvakukkajäärä hakee ravintonsa perinnemaisemien kukkaniityiltä. Lisäksi Linnansaaren kansallispuiston saarien suojissa elelee Saimaan tunnetuin asukas – saimaannorppa. Linnansaaressa on myös äärimmäisen uhanalaisen valkoselkätikan koti.”Talkooleirityö on tavalliselle ihmiselle konkreettinen tapa osallistua luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseen ja mahdollisuus monille, varsinkin kaupunkilaisille, säilyttää luontokontakti”, sanoo leirin vetäjä Sampsa Vilhunen WWF:stä.

WWF:n talkooleirejä on järjestetty Linnansaaressa jo vuodesta 1977 lähtien. Hyvien kokemusten innoittamana talkooleireistä päätettiin tehdä olennainen osa WWF:n toimintaa. ”Talkooleireillä korostuu yhteisöllisyys. Lisäksi tähän vain yksinkertaisesti jää koukkuun”, naurahtaa jo toista kesää WWF:n talkooleireillä mukana oleva Reita Waara.

Lisätietoja leiristä:
Suojelubiologi Mervi Niiranen, Metsähallitus, 0400 821 782
Leirin vetäjä, ohjelmapäällikkö Sampsa Vilhunen, WWF Suomi, 040 550 3854

Kuvapyynnöt:
Viestinnän harjoittelija Kristiina Tolvanen, WWF Suomi, (09) 77 40 1040

Tänä kesänä WWF:n pitkiä talkooleirejä järjestetään vielä Tammisaaren kansallispuistossa (31.7.–8.8) ja Lemmenjoella Inarissa (14.–22.8.). Vapaaehtoiset ovat tänä kesänä huhkineet jo Liesjärven kansallispuistossa ja Jurmon saarella Länsi-Turunmaalla.

WWF on järjestänyt talkooleirejä vuodesta 1977 lähtien eri puolilla Suomea ja muutaman kerran lähialueilla ulkomailla. Leirit tarjoavat joka kesä noin sadalle täysi-ikäiselle vapaaehtoiselle mahdollisuuden konkreettiseen luonnonsuojelutyöhön. Leireillä tehdään ruokapalkalla töitä päivittäin kahdeksasta seitsemääntoista. Leiriläiset maksavat itse matkansa leiripaikalle ja takaisin, muuten osallistuminen on maksutonta.

Linnansaaren leiri on osa WWF Suomen ja Suomen kulttuurirahaston yhteistyöprojektia, joka mahdollistaa uhanalaisten perinneympäristöjen entistä tehokkaamman hoidon talkooleireillä. Hankkeessa yhdistyvät luonnonsuojelu, kulttuurityö ja vanha suomalainen talkoohenki. Yhteistyön avulla WWF:n talkooleirien määrä kasvaa kymmeneen leiriin kesässä, ja yhteensä kolmivuotisen hankkeen aikana järjestetään lähes 30 talkooleiriä ympäri Suomea.