Julkaistu

WWF:n vapaaehtoiset kunnostavat niittyjä Saarenmaalla kansainvälisellä talkooleirillä

Saarenmaalla hoidetaan 20.-27.4. niittyjä kansainvälisellä talkooleirillä. Leirin tavoitteena on kunnostaa arvokkaita lehdesniittyjä, jotka vähentyivät perinneympäristötyypeistä dramaattisimmin Virossa viime vuosisadan aikana. Leiri on osa EU:n LIFE Nature -rahoitusta saavaa “Niittyjen kunnostus ja hoito Suomessa, Ruotsissa ja Virossa” -hanketta, jota Suomen WWF johtaa. Hankkeen toteuttamiseen osallistuu useita yhteistyökumppaneita.

"Lehdesniityt ovat ainutlaatuisen rikkaita lajistoltaan. Niillä elää sekä avointen niittyjen että lehtimetsien lajeja. Virolaisella lehdesniityn neliömetrillä saattaa kasvaa 76 putkilokasvilajia – eräänlainen pohjoisen pallonpuoliskon ennätys", sanoo Matis Mägi, Eestimaa Looduse Fondin projektikoordinaattori.

Leirin noin 30 osallistujaa tulevat Suomesta, Ruotsista ja Virosta. "Talkooleirit ovat olleet jo useita vuosia tärkeä osa perinneympäristöjen hoitoa Virossa ja Suomessa. Niittyjä hoidetaan risuja raivaamalla, oksia polttamalla ja kevätsiivousta tekemällä. Kansainvälisen leirin toinen tavoite on eri maista tulevien yhteistyö", sanoo Suomen WWF:n projektikoordinaattori Mikko Pitkänen.

Perinneympäristöt ovat arvokkaita monille uhanalaisille lajeille. 1900-luvulla näiden elinympäristöjen väheneminen oli hyvin nopeaa maatalouden tehostumisen ja supistumisen takia erityisesti Virossa. Perinneympäristöt ovat vähentyneet merkittävästi myös Suomessa ja vähemmässä määrin myös Ruotsissa. Jotta perinneympäristöt voidaan pelastaa, perinteistä maataloutta on tuettava erityistoimenpitein ja kaikkein arvokkaimmilla alueilla on oltava erityisiä kunnostushankkeita.

Lehdesniityt ovat Virossa tärkein perinneympäristötyyppi. Vielä viime vuosisadan alussa ne olivat kaikkein yleisin maisematyyppi erityisesti Länsi-Virossa ja Viron saaristossa. Lehdesniityt kattoivat noin viidesosan koko Viron maa-alasta. Nykyisin 98 % niistä on menetetty, ja Virossa on jäljellä enää noin 600 hehtaaria arvokkaiksi luokiteltuja lehdesniittyjä.

Saarenmaan kansainvälisen talkooleirin järjestävät yhteistyössä Eestimaa Looduse Fond ja Suomen WWF. Talkootyötä tehdään Viidumäen ja Tagamõisan luonnonsuojelualueilla Saarenmaan länsiosassa.

WWF on järjestänyt talkooleirejä vuodesta 1977 lähtien eri puolilla Suomea. Aiemmin Virossa on leireilty kerran ja Venäjällä kaksi kertaa. Tämän kesän leirit pidetään Iniön Salmisissa (9.-12.5.), Liesjärven kansallispuistossa Tammelassa (8.-16.6.), Saaristomerellä Houtskarin Bjonholmissa (28.6.-6.7.), Flatholmenin saarella Tammisaaren Bromarvissa (13.-21.7.), Kuusamon Närängänvaarassa (27.7.-4.8.) sekä Iniössä Salmisin saaressa (10.-18.8.). Lisäksi syyskuussa järjestetään raivausviikonloppu Hankoniemellä Uddskatanissa. Talkooleireille ovat tervetulleita kaikki 18 vuotta täyttäneet luonnossa viihtyvät vapaaehtoiset.

Lisätietoja:

Estonian Fund for Nature / projektikoordinaattori Matis Mägi, +370 5 136 608, matis@elfond.ee
Suomen WWF / projektikoordinaattori Mikko Pitkänen, 040 707 6668, mikko.pitkanen@wwf.fi