Julkaistu

WWF:n vapaaehtoiset kunnostavat perinnetilaa Liesjärven kansallispuistossa Tammelassa

WWF:n tämän kesän ensimmäinen pitkä talkooleiri on käynnissä Liesjärven kansallispuistossa Tammelassa Kanta-Hämeessä. Leiri alkoi viime lauantaina ja päättyy 18.6. Leiriläiset hoitavat kansallispuiston arvokasta perinnemaisemaa Korteniemen metsänvartijatilalla ja sen ympäristössä sekä hoitavat ketoaluetta läheisessä Torronsuon kansallispuistossa. Leiri järjestetään yhteistyössä Metsähallituksen Etelä-Suomen luontopalvelujen kanssa.

WWF:n noin 20 vapaaehtoisen joukko on viime lauantaista lähtien kunnostanut 50-vuotisjuhlaansa viettävän kansallispuiston keskellä sijaitsevaa Korteniemen metsänvartijatilaa. Tilaa kunnostetaan 1910-luvun metsänvartijalaitoksen aikaiseen asuun. Töihin kuuluu muiden muassa niittyjen ja puustoisten perinnebiotooppien, rantaluhdan ja pihapiirin raivausta, perinteisen riukuaidan, maakellarin ja vinttikaivon rakentamista sekä savusaunan kunnostusta. Ensimmäisen kerran WWF on vapaaehtoisvoimin ollut kunnostamassa tilan rakenteita jo vuonna 1979, ja vuodesta 1996 lähtien talkootöissä on oltu lähes vuosittain.

Vapaaehtoiset ovat eri puolilta Suomea, lisäksi mukana ovat osallistujat Sveitsistä ja Iso-Britanniasta. Leirin työt monipuolisuudessaan tarjoavat jokaiselle jotakin, eikä erityistaitoja välttämättä tarvita. Leiriläiset puolestaan oppivat uusia, jo katoamassa olevia taitoja kuten vitsasten tai kerppujen tekoa.

Korteniemi rakennuksineen, viljelyksineen, laitumineen ja kotieläimineen on toimiva perinnetila ja kansallispuiston tärkein nähtävyyskohde. Korteniemessä toimii opas kesän ajan.

WWF onnittelee lämpimästi 50 vuoden iän saavuttanutta Liesjärven kansallispuistoa. ”On tärkeää, että Etelä-Suomessakin on helposti tavoitettavia, paljon virikkeitä tarjoavia kansallispuistoja”, sanoo WWF:n pääsihteeri Timo Tanninen. ”Liesjärven kansallispuistoa on viime vuosina onnistuneesti laajennettu liittämällä siihen uusia metsäalueita. Toivottavasti käytäntöä sovelletaan muidenkin Etelä-Suomen pienten kansallispuistojen kohdalla, osana Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelmaa METSOa”, sanoo Tanninen. Etelä-Suomen metsistä vain 1-2 % on suojelun piirissä.

Tänä kesänä WWF:n talkooleirejä järjestetään Liesjärven lisäksi Vehmaanniemellä Vammalassa (1.-2.7.), Linnansaaren kansallispuistossa Saimaalla (3.-9.7.), Pappilansaaressa Haminassa (15.-23.7.), Bastön saarella Ahvenanmaalla (29.7.-6.8.) sekä Matsalussa Virossa (12.-20.8.). Leireillä tehdään ruokapalkalla töitä päivittäin kahdeksasta seitsemääntoista, minkä vuoksi pääsyvaatimuksena on 18 vuoden ikä. Leiriläiset maksavat itse matkansa leiripaikalle ja takaisin, muuten osallistuminen on maksutonta.

Lisätietoja:
Metsähallitus / puistomestari Annamari Ilola, gsm 0400 549 644
Metsähallitus / puistonjohtaja Jere Rauhala, puh. 0400 825983 tai puh. 0205 64 4701
WWF / tiedottaja Tuuli Äikäs, puh. 040 592 6532 tai (09) 7740 1051