© Joonas Asukas / WWF Suomi
Julkaistu

WWF tuo Norppakartan kännykkään

WWF on julkaissut uuden Norppakartta-sovelluksen, jonka avulla Saimaalla kalastavat voivat helposti tarkastella kalaverkkoja ja muita saimaannorpalle vaarallisia pyydyksiä koskevia rajoituksia. Tänään saimaannorpan pesimäalueella alkaa jokakeväinen verkkokalastuskielto, joka jatkuu kesäkuun loppuun asti.

”Toivomme, että Norppakartta tulee vilkkaaseen käyttöön Saimaan alueella. Se tarjoaa helpon tavan tarkistaa kalastusrajoitusten tilanne esimerkiksi oman kesämökin lähivesillä”, kertoo ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen WWF Suomesta.

Norppakarttaa löytyy osoitteesta norppakartta.wwf.fi, ja sitä voi käyttää älypuhelimella, tabletilla ja nettiselaimella. Sovelluksen avulla käyttäjä voi myös paikantaa itsensä kartalle. Sovelluksen käyttö ei kuitenkaan edellytä paikkatietojen jakamista, eikä paikkatietoja tallenneta.

Sovellus on toteutettu viimevuotisen Norppauinti-keräyksen tuotolla. Norppauinti-tempauksessa Ylen toimittaja Kimmo Ohtonen ui 11 päivässä Savonlinnasta Lappeenrantaan ja keräsi varoja saimaannorpan suojeluun.

Tänään alkavan keväisen verkkokalastuskiellon piirissä on jo yli 2000 neliökilometriä saimaannorpan lisääntymisen kannalta tärkeimpiä vesialueita. Alue on määritelty vuonna 2011 annetussa asetuksessa niin, että se kattaa kaikki silloin tunnetut poikaspesät ja kuuttien todennäköisen liikkuma-alueen pesien ympärillä. Asetuksen voimaantulon jälkeen kuutteja on syntynyt myös rajoitusalueen ulkopuolella, ja aluetta on laajennettu vapaaehtoisin sopimuksin vesialueiden osakaskuntien kanssa.

Kalaverkot ovat saimaannorpan ylivoimaisesti merkittävin kuolinsyy, ja erityisen vaarallisia ne ovat norpan poikasille eli kuuteille.

”Alkuvuoden aikana jo kolme saimaannorppaa on kuollut kalaverkkoihin. Viimekeväisen verkkokalastuskiellon päätyttyä kesällä ja syksyllä 2012 löydettiin viisi kuuttia kalaverkkoon hukkuneena. Onkin hyvin tärkeää seurata, kuinka suojelutoimenpiteet tehoavat ja miten saimaannorpan kanta ja levinneisyysalue kehittyvät. Verkkokalastusrajoitusten alueellista ja ajallista laajuutta on tarvittaessa muutettava. Helpoin tapa suojella saimaannorppaa on välttää verkkokalastusta Saimaalla ympäri vuoden”, Tolvanen sanoo.

Tehostuneet kalastusrajoitukset ovat yhdessä viime vuosien suotuisien talvien kanssa tuottaneet tulosta. Tuorein, alkuvuoden 2012 tilannetta kuvaava kanta-arvio on noin 310 yksilöä. Uusi arvio saadaan meneillään olevien kevään inventointien perusteella. Metsähallituksen vuosittain julkaisema kanta-arvio tarkoittaa edeltävän talven kantaa ennen kevättalvella syntyneitä poikasia.

Saimaannorpan suojelustrategian välitavoitteena on 400 yksilön kanta vuoteen 2025 mennessä.

Lisää tietoa WWF:n työstä saimaannorpan hyväksi.

Lisätietoja:

Suomalainen luonto -ohjelman päällikkö Petteri Tolvanen, WWF Suomi, 0400 168 939, petteri.tolvanen@wwf.fi