Lakimuutoksesta apua uhanalaisille kaloille ja muita tuoreita onnistumisia

Kiitos tuestasi. Nämä ajankohtaiset onnistumiset eivät olisi mahdollisia ilman pitkäjänteisiä tukijoitamme.

Salametsästäjät ryhtyivät lumileopardin suojelijoiksi

Venäjällä Altain tasavallassa on saatu aikaan positiivinen asennemuutos lumileopardin suojelussa. Vielä 1990-luvulla monet alueen asukkaat salametsästivät lumileopardeja, ja vuosia sitten alueella oli satoja ansoja. Nykyään paikalliset asukkaat suojelevat lumileopardeja WWF:n tuella, ja alue on ansaton. Muutos paikallisten metsästäjien asenteissa on saatu aikaan osoittamalla heille lumileopardien olevan arvokkaampia elävinä kuin kuolleina. WWF onkin havainnut alueella asuvien lumileopardien määrässä pientä kasvua. Oheisessa tuoreessa kuvassa lumileopardiperhe kulkee vanhan salametsästysansan päällä.

 

Lakiuudistuksella elintilaa uhanalaisille kaloille

Vaikutimme vuodenvaihteessa voimaan tulleeseen yksityistielain uudistukseen, joka lupaa hyvää uhanalaisille vaelluskaloille. Vaelluskalat, esimerkiksi taimen ja lohi, ovat uhanalaisia, koska ne eivät pääse nousemaan joissa ja puroissa sijaitseville lisääntymisalueilleen. Esimerkiksi pato tai tierumpu voi katkaista kalojen nousun. Suomessa on arviolta 30 000 tie- ja siltarumpua, jotka pysäyttävät kalojen matkan. Lakiuudistuksen myötä uhanalaisten kalojen vapaa liikkuminen on keskeinen peruste, jolla yksityisteiden kunnostuksiin myönnetään valtionavustuksia. Esimerkiksi tierumpu voidaan kunnostuksen yhteydessä vaihtaa suurempaan ja asentaa uoman pohjaan, jolloin kalat voivat jatkaa vaellustaan sen läpi. Muutos tulee kreivin aikaan, sillä osa Suomen vaelluskaloista on vaarassa kadota vesistämme kokonaan.

Sumatransarvikuonon siirto onnistui Indonesiassa

Onnistuimme marraskuussa siirtämään äärimmäisen uhanalaisen sumatransarvikuonon parempaan turvaan Borneon saarella Indonesiassa. Useat toimijat siirsivät yhteistyössä naarassarvikuono Pahun sirpalemaiselta ja pieneltä metsäalueelta suojelualueelle, jossa salametsästäjät ja kaivosteollisuuden laajeneminen eivät uhkaa sitä. Villejä sumatransarvikuonoja on jäljellä enää arviolta 80 yksilöä, ja niiden elinalueet vähenevät jatkuvasti. Villieläinten siirto on viimeinen keino lajien suojelussa, kun niiden elinoloja ei voi enää muilla keinoin turvata.

Aasiasta löytyi yli 150 tuntematonta lajia

Kaakkois-Aasiasta on jälleen tehty huikeita löydöksiä: Mekongin alueelta löydettiin 157 ennestään tuntematonta lajia. Raporttimme esittelee alueelta löytyneitä nisäkkäitä, sammakkoeläimiä, kaloja, matelijoita ja kasveja. Mekongista on 20 vuoden aikana löytynyt yhteensä uskomattomat 2 681 ennestään tuntematonta lajia. Huono uutinen on, että saatamme menettää lajeja pysyvästi jo ennen niiden löytämistä, sillä lajien elinympäristöt katoavat hälyttävää tahtia.

Espanja oikeuteen kosteikon tuhoamisesta

Espanjan valtio joutuu vihdoin vastuuseen Doñanan arvokkaan kosteikkoalueen tuhoamisesta. Espanjan-toimistomme valituksen seurauksena EU-komissio ilmoitti vievänsä Espanjan valtion Euroopan unionin tuomioistuimeen. Doñanan kosteikkoalueella pohjaveden pinta on laskenut ja veden laatu heikentynyt hälyttävästi, mistä kärsivät useat alueen suojellut lajit. Syypää on laiton vedenotto kosteikkoalueelta mansikan tehoviljelemiseksi. Oikeustapaus on tärkeä osoitus siitä, että EU:n vesipuitedirektiivi on äärimmäisen tarpeellinen. Myös me olemme kampanjoineet direktiivin säilyttämisen puolesta.