Lapin luonto antaa vapauden

Pohjoisen luonnon valo sykähdyttää Lieven de Ryckeä joka päivä. Hän työskentelee markkinointijohtajana Arctic Light Hotelissa, joka oli ensimmäisenä jonossa WWF:n ystäväyritykseksi.

Kesällä Lieven de Rycke pulahtaa puhtaaseen luonnon­veteen suoraan omalta takapihaltaan eikä voisi kuvitella mitään parempaa.

Pyöräilyä ja melontaa harrastavalle urheilijaluonteelle luonnon välitön läheisyys mahdollistaa täyden vapauden.

”Tulen Belgiasta, joka on kuin iso kaupunki. Siellä täytyi harrastusten vuoksi ajaa kauas, mikä tuntui turhalta. Suomessa hankin rivitalon järven rannalta, ettei tarvitse liikkua edes mökille. Luonto kuuluu arkeen”, de Rycke kertoo.

De Rycke työskentelee markkinointijohtajana rovaniemeläisessä Arctic Light Hotelissa. Hotellin asiakkaille luonnon läheisyys voi olla jopa shokki.

”Aivan Rovaniemen keskustan vieressä on Ounasvaara, josta alkava metsä jatkuu Venäjälle asti. Vieraiden on välillä vaikea uskoa, että niin iso metsä on olemassa eikä sillä ole tiettyä nimeä.”

Hotellista tuli WWF:n ensimmäinen ystäväyritys keväällä 2015. Ystäväyritys-ohjelman avulla yritykset voivat tukea WWF:n luonnonsuojelutyötä säännöllisesti, hieman samaan tapaan kuin kummit. Jo ennen hotellin avajaisia de Rycke oli etsinyt yritykselle sopivaa tapaa tukea ilmastonmuutoksen torjumista ja jääkarhujen suojelua. Jääkarhu on hotellin maskotti, joka näkyy joka huoneessa.

”Jääkarhu on vahva symboli, joka muistuttaa, että olemme arktista aluetta. Ilmastonmuutos vaikuttaa myös meihin.”

De Rycke on havainnut, että maailman suurkaupungeista saapuvat asiakkaat saattavat Suomen luonnon keskellä olla ympäristöystävällisempiä kuin kotonaan. Siksi hän yrittää muistuttaa asiakkaitaan kiinnittämään huomiota ilmastoasioihin myös lomansa jälkeen.

Jo pienillä teoilla on merkitystä, de Rycke uskoo. Esimerkiksi suomalaisten asuntojen lämmitysenergiassa olisi varaa säästää.

”Suomessa on hyvin eristetyt rakennukset. Onko toimistolla pakko olla t-paidassa vai voisiko lämpötilaa alentaa pari astetta? Luovuin kaikista villapaidoistani asuttuani Suomessa 10 vuotta.”

Pohjoisessa on täytynyt totuttautua myös valoon ja sen puutteeseen.

”Hienous kuitenkin piilee siinä, kun ei ole nähnyt aurinkoa pitkään aikaan ja se kerran piipahtaa taivaanrannassa. Siitä saa suuren ilon. Valoa arvostaa enemmän pimeydessä.”

Belgiassa ei myöskään voinut kokea tilannetta, jossa kuutamo heijastuu lumisesta maasta ja riittää valaisemaan metsän pyörätiet.

Ennen kaikkea Lapissa luonto on kaikkialla läsnä.

”Asun käytännössä luonnon keskellä, mikä onkin ollut tavoitteeni. Luonnossa ei voi pettyä, se tarjoaa joka päivä erilaisia kokemuksia.”

Teksti: Aino Sirkesalo

Lue lisää WWF:n ystäväyrityksistä.