Kata illallinen ilmaston puolesta

Maailman suurin ilmastotapahtuma Earth Hour yhdistää sadat miljoonat ihmiset ympäri maailmaa.

Maaliskuun viimeisenä lauantai-iltana on aika sammuttaa valot, sulkea sosiaalinen media ja nauttia ilmastoystävällisistä herkuista hyvässä seurassa. Osallistumalla WWF:n Earth Houriin ihmiset ympäri maailmaa osoittavat päättäjille huolensa ilmaston puolesta.

Suomessa Earth Houria vietetään tänä vuonna teemalla maailman suurin kynttiläillallinen, jonka on tarkoitus herättää keskustelua ekologisesta ruuasta ja ravinnon ympäristövaikutuksista. Ruoka kuuluu jokaiseen päivään, ja se aiheuttaa ihmisten hiilidioksidipäästöistä peräti viidesosan – yhtä paljon kuin liikenne.

Vastuullinen valinta lautaselle

Suomessa syödään vuosittain yli 77 kiloa lihaa henkilöä kohden. Esimerkiksi porsaanlihaa tuotettiin Suomessa vuonna 2013 lähes kaksisataa miljoonaa kiloa ja siipikarjanlihaa yli sata miljoonaa kiloa. Suurin osa maailman maatalousmaasta käytetään lihan ja eläinperäisen ruuan tuotantoon. Viljelysmaata ei kuitenkaan voida raivata loputtomasti luonnon monimuotoisuuden kärsimättä. Jos kaikki viljelysmaa käytettäisiin kasvisravinnon tuottamiseen, luonnonvaroja säästyisi ja ravintoa riittäisi useammalle.

Kasvisruuan päästöt voivat olla jopa viisi kertaa pienemmät liharuokaan verrattuna. Ympäristöystävällinen valinta on kasvisten lisäksi kotimainen kala. Lihan voi korvata myös esimerkiksi pavuilla ja palkokasveilla, sienillä, tofulla, soijarouheella ja pähkinöillä.

Ruuan ympäristövaikutuksia on helppo pienentää vähentämällä hävikin määrää. Noin neljäsosa maailmalla tuotetusta ruuasta heitetään pois ja pelkästään Suomessa laitetaan päivittäin roskiin yli miljoona kiloa syömäkelpoista ruokaa. Kaatopaikalle päätyvä ruoka aiheuttaa metaanipäästöjä, jotka kiihdyttävät ilmastonmuutosta hiilidioksidiakin voimakkaammin. Ostamalla kaupasta vain tarvittavan määrän ja valmistamalla hävikistä herkkuja voi säästää paitsi ympäristöä myös rahaa.

Ekologisuus ei tarkoita lempiasioista luopumista, ja ympäristönsuojelu voi olla hauskaa yhdessä tekemistä. Ruoka maistuu entistä paremmalta, kun se tekee hyvää sekä ihmiselle että ympäristölle.

Miljoonat ihmiset ilmaston asialla

Earth Hour sai alkunsa vuonna 2007 Australian Sydneyssä, jossa siihen osallistui yli kaksi miljoonaa ihmistä. Vuonna 2014 mukana oli jo yli kaksi miljardia ihmistä 162 maassa, 7000 kaupunkia sekä lukematon määrä yrityksiä, yhteisöjä ja oppilaitoksia.

Osallistu maailman suurimpaan ilmastotapahtumaan lauantaina 28. maaliskuuta kello 20.30–21.30. Rakennetaan yhdessä maailman suurin kynttiläillallinen!

Lue lisää ja ilmoittaudu osoitteessa earthhour.fi!

_______

Monta tapaa osallistua

Tampereen kaupunki on mukana Earth Hourissa seitsemättä kertaa. Kannustamme ihmisiä viettämään vastuullista kynttiläillallista kotona tai tulemaan Laikun lavalle, jossa kaupunki tarjoaa vegaanista hernekeittoa öljylamppujen valossa.

Harri Helin
Projektipäällikkö
Tampereen kaupunki

Kaikki Ikeat eri puolilla Suomea sammuttavat tuttuun tapaan ulko- ja sisävalaistuksensa Earth Hourin ajaksi. Haluamme olla mukana tukemassa kampanjaa, sillä meille on tärkeää, että toiminnallamme on myönteinen vaikutus ihmisiin ja ympäristöön.

Annika Salo
Vastuullisuuspäällikkö
IKEA Oy

Imatralainen Vuoksenniskan koulu on ollut mukana jo useana vuonna. Tänä vuonna järjestämme tehtäväradan ja ruokailemme kynttilän valossa. Ilmastonmuutoksen torjuminen on keskeinen osa koulumme kestävän kehityksen ohjelmaa.

Päivi Hirvonen
Biologian opettaja
Vuoksenniskan koulu, Imatra

Istanbul Oriental Oulussa tarjoaa Earth Hour -iltana lähiruokamenun kynttilänvalossa – se on ravintolalle hyvä tapa osallistua. Tuomalla Earth Hourin ruuan yhteyteen olemme päässeet käymään monia hyviä keskusteluja asiakkaiden kanssa.

Leena Haataja
Ravintolapäällikkö
Istanbul Oriental

Teksti: Suvi Salminen