Miehemme Sansibarilla

Sami Tornikoski johtaa kansainvälisiä kehityshankkeita Tansaniasta käsin.

Aurinko nousee Sansibarilla Afrikan Tansaniassa. Sami Tornikoski keittää kupin espressoa, käyttää koirat ulkona ja painaa tietokoneesta virtanapin päälle. Seuraavat kahdeksan tuntia kuluvat tiiviisti sohvalla kone sylissä, koirat kainalossa ja nappikuulokkeet korvilla töitä painaen.

– Työ Tansaniassa kuulostaa eksoottiselta, mutta arki ei ole niin hohdokasta! Suuri osa työstä on yhteydenpitoa kollegoihin ja kumppaneihin Suomessa ja maissa, joissa toteutetaan WWF:n kenttähankkeita. Selvittelen hallinnollisia kysymyksiä, pohdin strategioita ja suunnitelmia, ratkon ongelmatilanteita, luen raportteja. Vaikka hankkeet suunnitellaan pitkälle aikavälille, koko ajan tapahtuu jotain lennossa, Sami kertoo.

Tiikereitä ja buddhalaista filosofiaa

Reissut hankemaihin toimivat henkireikänä toimistohommien rinnalla. Matkapäiviä kertyy vuodessa reilun kahden kuukauden verran. Erityisen vaikutuksen Samiin on tehnyt Bhutan, jossa luonto, kulttuuri ja buddhalainen filosofia kietoutuvat upealla tavalla toisiinsa.

– Kentällä tapaa myös mahtavia tyyppejä. Paikalliset ihmiset, jotka ajavat muutosta sisältä päin, ovat niitä vaikuttavimpia yksilöitä. Nepalissa tutustuin kaveriin, jonka kimppuun tiikeri hyökkäsi viitisen vuotta sitten. Mies menetti kamppailussa toisen silmänsä, mutta on entistä intohimoisempi luonnonsuojelija ja toimii edelleen aktiivisesti tiikereiden salametsästystä vastaan.

Samin tyypillinen työmatka hankemaahan on kolmiosainen. Ensin kokoustetaan paikallisen WWF:n henkilöstön, yhteistyökumppaneiden ja valtionhallinnon edustajien kanssa. Sitten vieraillaan hankealueella, tavataan paikallisia asukkaita ja nähdään, miten projektit ovat edenneet. Lopuksi puretaan koettua ja suunnitellaan tulevaa.

Sansibarille Sami suuntasi kesällä 2010, kun sekä oma että puolison työ osoittivat vahvasti Tansanian suuntaan. Toukokuussa pariskunta koirineen palaa Suomeen.

– Ympäröivä elämänrytmi on Afrikassa kiireettömämpi, vaikka töitä tehdäänkin samalla intensiteetillä. Ihmisten kävelyvauhti on kolmanneksen siitä mitä Suomessa eikä vapaa-aika kulu ohjelmoituun suorittamiseen. Sen tempon haluaisin tuoda mukanani.

Sami Tornikoski

ohjelmapäällikkö, kansainvälinen kehitys

WWF:ssä vuodesta 2007

Ikä: 36

Kotoisin: Kokkolasta

Koulutus: Master in Quality Business Management, Bachelor of Environmental Management

Harrastukset: luonnossa liikkuminen, sukellus, jooga, musiikki, kitaran ja pianon soitto

Tärkein työväline: Etäyhteydet ja viestintävälineet. ”Kun fyysistä etäisyyttä on aina vähintään muutama tuhat kilometriä, yhteyksien on oltava kunnossa.”

Luonnossa olisin: Suokukko. ”Se on toiminnaltaan ja ulkoasultaan erittäin vaikuttava ja samalla myös hieman koominen ilmestys.”

Teksti: Mira Hannuksela