Arkiruokien monitaituri Hanna Kuusisalo valitsee vegeä

Vuoden 2024 Earth Hour -lähettiläät Aamukahvilla-median perustaja Henriikka Reinman, somevaikuttaja Maiju Voutilainen, Vegeviettelys-blogista tunnettu Hanna Kuusisalo ja Chocochili-brändin takana oleva Elina Innanen kertovat, miksi lähtivät mukaan Earth Houriin ja mitä luonto heille merkitsee. Tässä jutussa Hanna Kuusisalo kertoo omasta ruokafilosofiastaan.

”Resepteilläni haluan näyttää ihmisille kuinka helppoa ja nopeaa on valmistaa täyttävää, kaikille taatusti maistuvaa arkiruokaa ilman eläinperäisiä tuotteita. Erinomaisia syitä kasvipohjaisen ruuan suosimiseen löytyy monia, ja tietenkin ilmasto- ja ympäristöasiat painavat vaakakupissa merkittävän paljon.

Aina paras vaihtoehto ei ole yrittää kieltää esimerkiksi lihaa tai juustoa itseltään sataprosenttisesti. Sen sijasta kannattaa pyrkiä lisäämään omaan ruokavalioonsa niin paljon kasvipohjaisia tuotteita kuin pystyy. Sallivuus itseään kohtaan on hyvä lähtökohta käynnistää muutos omissa ruokavalinnoissaan. Ainakin itse olen huomannut, ettei lihaa tee lopulta edes mieli.

Toivoisin ihmisille ennakkoluulottomuutta ja kokeilun halua keittiöön sekä lisää uskallusta testata uusia reseptejä ja kasvipohjaisia tuotteita arjessaan. Teen harvoin samaa ruokaa kahdesti, sillä hyviä kasvipohjaisia vaihtoehtoja on tullut markkinoille valtavan paljon. Himoitsen päästä kokeilemaan niitä kaikkia. On inspiroivaa miettiä, miten jostakin perinteisestä liharuuasta saisi tehtyä vähintään yhtä maukkaan vegeversion.

Tänä vuonna uskon ruuan ja kokkailun näkyvän vahvasti myös tavassani osallistua Earth Houriin. Kenties valotkin sammuvat perinteisenä symbolisena eleenä. Pyrin kuitenkin tekemään luonnon ja ilmaston kannalta hyviä valintoja ja tekoja aivan joka päivä, en vain kerran vuodessa. Luonto merkitsee minulle rauhoittumista. Se tarjoaa hetkiä hengähtää lähimetsän lenkkipoluilla tai aikaa koota ajatuksia sienikori kainalossa.

Jokainen voi varmasti löytää juuri itselleen mieluisan tavan antaa tunnin luonnolle ja ottaa positiiviset ympäristöteot osaksi arkeaan myös pysyvästi. On kutkuttavaa ajatella, kuinka paljon vaikutusta saataisiin aikaan, jos kaikki toimisivat niin.”

 

Teksti: Pinja Silvonen