
Julkkisaktivistit antavat Tuplakääk-podcastin juontajille innoitusta arjen ympäristötekoihin
Hollywoodin julkkispiireistä voi löytyä myös luonnon ja ilmaston kannalta inspiroivia ihmisiä. Tämän tietävät WWF:n Earth Hour -lähettiläät, Tuplakääk-podcastin juontajat Enni Koistinen ja Kirsikka Simberg.
Pamela Anderson, Jane Fonda, Joaquin Phoenix. Ainakin nämä nimet nousevat Enni Koistisen ja Kirsikka Simbergin mieleen kysyttäessä Hollywood-julkkiksista, jotka tekevät näkyvää työtä ympäristön puolustamiseksi.
Simberg kertoo, että somessa hänen feediinsä nousee usein Phoenixin haastattelu, jossa tämä kertoo ryhtyneensä vegaaniksi jo kolmevuotiaana, sillä hän ei halua eläinten kärsivän ruokavalionsa vuoksi.
”Tuon kaltaiset sisällöt inspiroivat miettimään, mitä itse voi tehdä”, Simberg sanoo.
Koistisella puolestaan on meneillään Pamela Anderson -fanituskausi.
”Anderson on ollut pitkään eläinten hyvinvoinnin puolestapuhuja. Muutoinkin hänen luonnonläheisyytensä on vaikuttanut minuun aika paljon”, hän pohtii.
Myös kotimaasta löytyy eräs tuttu nimi, joka on vaikuttanut Koistisen ja Simbergin arjen valintoihin.
”Jasper Pääkkösen ansiosta ajattelen, että ihan jokaisen padon saa purkaa Suomesta kalojen tieltä! Hän on myös puhunut paljon kestävästä kalastuksesta. Hänen vaikutuksestaan olen monesti kalatiskillä kaivanut WWF:n Kalaoppaan esiin ja vilkaissut sieltä, mitä kaloja kannattaa ympäristön kannalta suosia”, Koistinen sanoo.
Kierrätys ja korjaaminen kunniaan
Koistinen ja Simberg ovat tänä vuonna WWF:n Earth Hour -lähettiläitä. Perinteinen tapa osallistua Earth Houriin on valojen sammuttaminen iltapuoliyhdeksältä maaliskuun 22. päivä. Lisäksi voi osallistua tekemällä myönteisiä tekoja luonnon ja ilmaston puolesta yhden tunnin ajan, itselle parhaiten sopivana ajankohtana.
Juontajakaksikolle luontevia tapoja antaa tunti luonnolle liittyy kulttuuriin – mutta myös esimerkiksi kierrättäminen näkyy heidän Earth Hourin vietossaan.
“Itselle tulee ainakin kiva fiilis kierrättämisestä ja vaatteiden ja tavaroiden huoltamisesta. Siinä jotenkin oma asennekin muuttuu, kun korjaa tai korjauttaa vaikka jonkin vanhan vaatteensa. Tulee jotenkin vahvempi tunneside ja olo, että haluaa jatkossakin panostaa ja pitää huolta siitä”, Koistinen pohtii.
“Tunnin antaminen luonnolle on ihana teema, kun on paljon, mistä valita omanlaistaan tekemistä. Juuri tuollainen entisöinti ja korjaaminen on mielestäni jopa eleganttia ja sivistynyttä. Kun antaa aikaa asioihin paneutumiseen ja oppimiseen, jotenkin se tietty asenne halusta pitää huolta asioista valuu myös muihin elämän osa-alueisiin”, Simberg lisää.
Papuja lautasella
Koistinen ja Simberg kertovat, että ruokavalinnat ovat pysyvämpiä arjen tekoja, joihin heistä kumpikin on kiinnittänyt entistä enemmän huomiota nimenomaan ympäristön kannalta. Kumpikin on vähentänyt lihaa lautaseltaan ja siirtynyt kasvipainotteisempaan ruokavalioon.
“Se on ollut aika helppoa, kun kasvipohjaisia vaihtoehtojakin on niin valtavasti. Mielestäni suhtautuminen kasvisruokaan on muutenkin muuttunut; ravintoloissakaan ei ole ‘kasvisruokaa’, vaan ihania annoksia, joissa ei ole lihaa”, Simberg miettii.
“Itse olen vähentänyt punaisen lihan ja kalan syöntiä ja opetellut tekemään erilaisia papuruokia. On ollut hauskaa ja inspiroivaa opetella jotain uutta!” Koistinen sanoo.
Teksti: Minna Nyrhinen-Blazquez