Opi lisää lupauksista maapallolle

Earth Hour on oiva tilaisuus pohtia omia valintoja ja toimimaan jatkossa kestävämmin – ei vain tunnin ajan, vaan tunnista toiseen. Tästä syystä keräämme Earth Hourin osallistujilta lupauksia maapallolle. Jokainen lupaus, valomerkki ja viesti ilmastonmuutoksen ja luontokadon hillitsemiseksi on tärkeä. Osoita joukkovoimaa maapallon puolesta ja jaa lupauksesi myös somessa.

Sivuillamme lupauksen voi valita kahdeksasta eri vaihtoehdosta tai muotoilla täysin oman näköisen lupauksen. Lupauksen annettuasi voit jakaa sen sosiaalisessa mediassa ja kannustaa myös kaverisi mukaan lupaushaasteeseen. Tässä jutussa kerromme, miksi valitsemamme ehdotukset lupauksiksi ovat merkittäviä tekoja maapallon hyväksi. Annamme myös vinkkejä, joiden avulla lupausten toteuttaminen arjessa sujuu jouhevasti.

Lupaus 1: ”Lupaan sammuttaa valot Earth Hourin ajaksi 26.3. kello 20.30-21.30 ja kerron siitä somessa.”

Earth Hour on valomerkki, jolla voi osoittaa tahtonsa hillitä ilmastonmuutosta ja olla luonnon puolella. Näytä esimerkkiä, houkuttele mukaan ja tsemppaa muita somessa.

Tiedon jakaminen on yksi tärkeimmistä välineistä kestävän tulevaisuuden luomisessa. Jokainen meistä voi antaa äänensä kuulua tekemällä arjessa kestäviä valintoja luonnon puolesta ja kannustamalla myös läheisiään ympäristöystävällisempiin elämäntapoihin.

Asuminen, liikkuminen, ruoka sekä tavaroiden ja palveluiden kulutus vastaavat suurimmasta osasta yksityisestä kulutuksesta. Nämä viestit välittyvät tehokkaasti esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Läheisiä kannattaa rohkaista uusiin tapoihin ymmärtäväisesti ja myönteisten esimerkkien kautta. Täältä löydät kuvat, joita voit jakaa someen.

Lupaus 2: “Lupaan syödä vähintään viikon kasvipainotteisesti.”

Ruuantuotanto on yksi suurimmista kasvihuonekaasujen aiheuttajista ja sillä on myös merkittävä vaikutus luonnon monimuotoisuuden heikkenemiseen. Ratkaisevaa on lihan ja maitotuotteiden vähentäminen. Valitse lautasellesi mahdollisimman paljon kasviperäisiä tuotteita, kuten palkokasveja, viljatuotteita, kasviksia, marjoja ja hedelmiä, sekä lähivesiesi kestävästi kalastettuja kaloja. Syöminenkin voi olla ympäristöteko!

WWF Nuoret ovat laatineet oppaan vaikuttamiseen ja vastuullisiin ruokavalintoihin. Ruuan ympäristö- ja ilmastovaikutuksista voit lukea lisää täältä.

Tilaamalla WWF:n ruokakurssin saat kokkausvinkkejä suoraan sähköpostiisi sekä opit kymmeniä taitoja ja niksejä raaka-aineista, maustamisesta ja valmistusmenetelmistä. Tilaa WWF:n ruokakurssi!

Lupaus 3: “Lupaan ostaa vähintään kuukauden ajan vain välttämättömiä asioita."

Kuluttamamme tavaroilla ja palveluilla on suuri merkitys ympäristölle. Tuotannon tieltä raivataan luontoa sekä tuotteiden valmistamiseen käytetään energiaa ja luonnonvaroja. Ylikulutus on merkittävä ongelma Suomessa, ja siksi tuotteiden ja palveluiden raaka-aineilla ja tuotantotavoilla on väliä.

Ylikulutuksen taittaminen vaatii ennen kaikkea poliittisia päätöksiä. Lisäksi jokainen meistä voi tehdä arjessa valintoja luonnon puolesta. Osta siis vain tarpeeseen. Mieti, voisitko vuokrata tai lainata ostamisen sijaan, tai ostaa käytettynä. Entä voisiko rikkimenneen tavaran tai vaatteen korjata? Voit myös haasta kaverit ostolakkoon!

Ylikulutus tarkoittaa sitä, että kulutamme enemmän kuin on maapallon rajoissa kestävää. Ylikulutus näkyy Suomessa muun muassa metsäluonnon köyhtymisenä, uhanalaisina kalakantoina ja arvokkaiden luontotyyppien vähentymisenä. Kaikki ylikulutuksen vaikutukset eivät kuitenkaan näy Suomessa, koska merkittävä osa ylikulutuksen haitoista on ulkoistettu muualle. Opi lisää ylikulutuksesta täällä. Pikamuodin ongelmista lisää täällä.

Kokosimme seitsemän vinkkiä, joiden avulla voit vähentää ylikulutusta omassa arjessasi. Jaa nämä vinkit kaverillekin!

Lupaus 4: “Lupaan selvittää sijoitusteni ilmastoriskit.”

Myös sijoittamalla voi hillitä ilmastonmuutosta, kun rahavirrat siirtyvät esimerkiksi uusiutuvaan energiaan ja vähähiiliseen talouteen.

Voit vaatia sijoitusneuvojaltasi tai pankiltasi tarkempia tietoja sijoituskohteiden ympäristövastuullisuudesta. Finanssiyhtiö Mandatum Lifen kanssa laadittu Sijoittajan ilmasto-opas antaa arvokasta tietoa sijoittajille, jotka haluavat varmistaa, että omat sijoitukset ovat ilmastokestävissä kohteissa, eli yhtiöissä, jotka vähentävät riittävän kunnianhimoisesti omia hiilidioksidipäästöjään. Opas on tarkoitettu yksityishenkilöille, yrityksille ja säätiöille.

Täältä voit lukea Mandatumin asiantuntijan vinkit ympäristöystävälliseen sijoittamiseen. 

Lupaus 5: “Lupaan viikon ajan kulkea kävelen, pyöräilen tai julkisilla."

Liikenne aiheuttaa tällä hetkellä noin viidenneksen Suomen kaikista kasvihuonekaasupäästöistä. Mitä jos kokeilisit vaikka viikon ajan kulkea töihin, kouluun tai harrastuksiin pyöräillen tai kävellen? Samalla saat terveyden kannalta tärkeää arkiliikuntaa ja vähennät ympäristöön kohdistuvaa päästötaakkaa. Myös kimppakyytijärjestely on vaihtoehto yksin autoilulle.

Jos autoilun vähentäminen ei ole mahdollista, oman liikkumisen päästöjä voi mahdollisuuksien mukaan vähentää esimerkiksi vaihtamalla ympäristöystävällisempään autoon tai polttoaineeseen.

Kokeile vaikka jo tänään, mitäpä jos nappaisit allesi kaksipyöräisen nelipyöräisen sijaan?

Lue lisää WWF:n työstä fossiilittoman liikenteen edistämiseksi!

Lupaus 6: “Lupaan käyttää kestävillä, uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettua sähköä.”

Sähköä voidaan tuottaa luotettavasti ja edullisesti ilman fossiilisia energialähteitä. Solmimalla vihreän sähkön sopimuksen viestit sähköntuottajille, että fossiileista pitää päästä eroon.

Sillä, mistä kodin sähkö tulee, on ympäristön kannalta paljonkin merkitystä. Ilmastonmuutoksen torjunnassa fossiilisista energianlähteistä luopuminen on avainasemassa. Siksi omassa sähkösopimuksessa kannattaa kiinnittää huomioita kestävien ja uusiutuvien energiamuotojen osuuteen.

Uusiutuvilla energianlähteillä tarkoitetaan auringolla, tuulella, vedellä tai bioenergialla tuotettua sähköä. Kaikki uusiutuva energia ei kuitenkaan ole ympäristöystävällistä: esimerkiksi vesivoiman tuottamiseksi jokia täytyy padota, mikä on virtavesiluonnolle, kuten vaelluskaloille, hyvin tuhoisaa. WWF suositteleekin valitsemaan ensisijaisesti auringolla tai tuulella tuotettua sähköä.

Sähkön alkuperän lisäksi huomiota kannattaa kohdistaa myös itse energiankulutukseen. Pystyisitkö vähentämään käyttämäsi energian määrää?

Nappaa kuusi vinkkiä, joiden avulla asut energiatehokkaammin ja samalla säästät sähkölaskussa.

Lupaus 7: ”Lupaan vaatia omaa kansanedustajaani hyväksymään ilmastolakiuudistuksen.”

Ilmastolakiuudistus on edennyt eduskunnan käsittelyyn. Mitä useampi vaatii päättäjiltä uudistuksen hyväksymistä, sitä vaikuttavampia yhdessä olemme. Voit vaikuttaa ajankohtaisissa asioissa myös mielipidekirjoitusten kautta, allekirjoittamalla kansalaisaloitteita tai voit lähestyä kansanedustajia myös sosiaalisessa mediassa.

Päättäjillä on suurin vastuu ilmastokriisin ratkaisemisesta ja luonnon köyhtymisen pysäyttämisestä.

WWF kannustaa luomaan poliittista painetta muun muassa luonnonmetsien puolesta. Voit vedota hallitukseen, jotta se tekisi huhtikuun budjettiriihessä pääministeri Marinin johdolla periaatepäätöksen valtionmaiden luonnonmetsien suojelusta sekä tekisi korotuksen yksityismaiden luonnonmetsien suojelukorvauksiin. Ministerien sähköpostit ovat muotoa [email protected]

Käy myös allekirjoittamassa fossiilimainosten kieltoa ajava EU-kansalaisaloite!

Lupaus 8: "Lupaan tukea WWF:n ympäristönsuojelutyötä lahjoituksella."

Ympäristönsuojelutyömme saavutukset ovat olleet mahdollisia vain tukijoidemme avulla. Yli puolet toimintamme rahoituksesta tulee yksityisiltä ihmisiltä ja jokainen euro tulee tarpeeseen.

WWF-kummina olet mukana ratkaisemassa kanssamme maapallon vakavimpia ympäristöongelmia. Saat ajankohtaista tietoa luonnon tilasta ja tukijuuskohteestasi niin uutiskirjeiden, kummiuutisten kuin WWF-lehden muodossa. Voit myös tehdä kertalahjoituksen verkkopankissasi tai MobilePaylla numeroon 24620 viestillä Earth Hour. Tule mukaan osaksi vaikuttavaa joukkoa.

Minkä lupauksen sinä valitset?

Lupauksilla kiritämme päättäjiä luomaan edellytykset kestäville arjen valinnoille. Jo 24 lupausta on tehty. Mikä on sinun valintasi?

Tee lupaus maapallolle!

Minkä lupauksen sinä valitset?

Lupauksilla kiritämme päättäjiä luomaan edellytykset kestäville arjen valinnoille. Jo 24 lupausta on tehty. Mikä on sinun valintasi?