
Opi lisää lupauksista luonnolle
Earth Hour on oiva tilaisuus pohtia omia valintoja ja toimimaan jatkossa kestävämmin – ei vain tunnin ajan, vaan tunnista toiseen. Tästä syystä keräämme Earth Hourin osallistujilta lupauksia maapallolle. Jokainen lupaus, valomerkki ja viesti ilmastonmuutoksen ja luontokadon hillitsemiseksi on tärkeä. Osoita joukkovoimaa maapallon puolesta ja jaa lupauksesi myös somessa.
Sivuillamme lupauksen voi valita kahdeksasta eri vaihtoehdosta tai muotoilla täysin oman näköisen lupauksen. Lupauksen annettuasi voit jakaa sen sosiaalisessa mediassa ja kannustaa myös kaverisi mukaan lupaushaasteeseen. Tässä jutussa kerromme, miksi valitsemamme ehdotukset lupauksiksi ovat merkittäviä tekoja maapallon hyväksi. Annamme myös vinkkejä, joiden avulla lupausten toteuttaminen arjessa sujuu jouhevasti.
Lupaus 1: "Osallistun valomerkkiin luonnon ja ilmaston puolesta sammuttamalla valot Earth Hourin ajaksi 25.3. klo 20.30–21.30."
Earth Hour on valomerkki, jolla voi osoittaa tahtonsa hillitä ilmastonmuutosta ja olla luonnon puolella. Näytä esimerkkiä, houkuttele mukaan ja tsemppaa muita somessa.
Tiedon jakaminen on yksi tärkeimmistä välineistä kestävän tulevaisuuden luomisessa. Jokainen meistä voi antaa äänensä kuulua tekemällä arjessa kestäviä valintoja luonnon puolesta ja kannustamalla myös läheisiään ympäristöystävällisempiin elämäntapoihin.
Asuminen, liikkuminen, ruoka sekä tavaroiden ja palveluiden kulutus vastaavat suurimmasta osasta yksityisestä kulutuksesta. Nämä viestit välittyvät tehokkaasti esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Läheisiä kannattaa rohkaista uusiin tapoihin ymmärtäväisesti ja myönteisten esimerkkien kautta. Täältä löydät kuvat, joita voit jakaa someen.
Lupaus 2: "Äänestän eduskuntavaaleissa ehdokasta, joka on valmis toimimaan ilmaston ja luonnon puolesta."
Tänä keväänä käytävien eduskuntavaalien tuloksesta riippuu, ketkä päättävät Suomen asioista seuraavan neljän vuoden ajan. Ilmastonmuutos ja luontokato ovat aikamme suurimpia kriisejä, eikä niiden ratkaisemista voida lykätä. Siksi on tärkeää, että eduskuntaan päätyisi mahdollisimman paljon sellaisia ehdokkaita, jotka haluavat toimia yhteisen luonnon ja ilmaston puolesta.
Tässä joitain asioita, joita kannattaa ottaa huomioon ehdokasta valittaessa – tai vaalikojulla kahvitellessa.
- Pitääkö ehdokas vaalikampanjassaan esillä luonto- ja ilmastoaiheita?
- Onko ehdokas valmis torjumaan luontokatoa Suomessa esimerkiksi jäljellä olevien luonnonmetsien ja vanhojen metsien hakkuukiellolla?
- Onko ehdokas valmis parantamaan suomalaisen vesiluonnon tilaa esimerkiksi torjumalla vesistöjen ravinnekuormitusta ja purkamalla uhanalaisia vaelluskaloja haittaavia turhia patoja?
- Onko ehdokas valmis luopumaan luonnolle ja ilmastolle haitallisista tuista, ja suuntaamaan rahoitusta luontotoimiin?
- Jokaisella maapallon asukkaalla on oikeus terveelliseen ympäristöön. Ajatteleeko ehdokas, että Suomen tulee toimia esimerkkinä ja puhua luonnon ja ilmaston puolesta myös kansainvälisillä areenoilla?
Vaalien ennakkoäänestys on avoinna 22.3.–28.3. ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 2.4. Muista käydä äänestämässä ja anna äänesi luontomyönteiselle ehdokkaalle!
Lue lisää siitä, mitkä ovat tulevissa vaaleissa luonnon kannalta tärkeitä kysymyksiä ja tutustu yhdessä muiden luontojärjestöjen kanssa puolueille teettämäämme kyselyyn: wwf.fi/vaalit
Lupaus 3: "Syön vähintään viikon ajan kasvipainotteisesti."
Ruuantuotanto on suurin luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen aiheuttaja ja myös yksi suurimmista kasvihuonekaasujen päästölähteistä. Ratkaisevaa on lihan ja maitotuotteiden kulutuksen vähentäminen. Valitse lautasellesi mahdollisimman paljon kasviperäisiä tuotteita, kuten palkokasveja, viljatuotteita, kasviksia, marjoja ja hedelmiä, sekä lähivesiesi kestävästi kalastettuja kaloja.
WWF Nuoret ovat laatineet oppaan vaikuttamiseen ja vastuullisiin ruokavalintoihin. Ruuan ympäristö- ja ilmastovaikutuksista voit lukea lisää täältä.
Tilaamalla WWF:n ruokakurssin saat maksutta kokkausvinkkejä suoraan sähköpostiisi sekä opit kymmeniä taitoja ja niksejä raaka-aineista, maustamisesta ja valmistusmenetelmistä. Tilaa WWF:n ruokakurssi!
Lupaus 4: “Liikun viikon ajan ympäristöystävällisillä kulkuvälineillä, kuten joukkoliikenteellä, pyörällä tai kävellen."
Liikenne aiheuttaa noin viidenneksen kaikista kasvihuonekaasupäästöistä Suomessa. Vaikka liikenteen sähköistyminen etenee, maanteillä liikutaan edelleen pääasiassa fossiilisten polttoaineiden voimalla. Mitä jos kokeilisit viikon ajan kulkea töihin, kouluun tai harrastuksiin vaikka pyörällä tai kävellen? Kun liikut ilman moottorikäyttöisiä ajoneuvoja tai käytät joukkoliikennettä, vähennät liikenteen aiheuttamia päästöjä ja saat terveellistä arkiliikuntaa.
Jos kuitenkin tarvitset autoa, kannattaa kulkea mahdollisuuksien mukaan kimppakyydeillä. Pohdi myös mahdollisuuksiasi vaihtaa ympäristöystävällisempään autoon tai polttoaineeseen.
Lupaus 5: “Vähennän kulutustani ja ostan vähintään kuukauden ajan vain todelliseen tarpeeseen."
Ylikulutus tarkoittaa sitä, että kulutamme enemmän luonnonvaroja kuin maapallon luonto kykenee tuottamaan, ja aiheutamme enemmän päästöjä kuin luonto kykenee käsittelemään.
Kulutuksen saaminen kestävälle tasolle on maapallon kantokyvyn kannalta välttämätöntä. Se vaatii ennen kaikkea poliittisia päätöksiä. Niihin voi vaikuttaa äänestämällä ja vaatimalla päättäjiltä kulutusta vähentäviä tekoja.
Jokainen meistä voi auttaa tavoitteen saavuttamisessa tekemällä arjessaan valintoja luonnon puolesta. Osta siis vain tarpeeseen ja pyri käyttämään jo hankkimiasi tavaroita mahdollisimman pitkään. Mieti, voisitko vuokrata tai lainata ostamisen sijaan, tai ostaa käytettynä. Entä voisiko rikkimenneen tavaran tai vaatteen korjata? Voit myös haasta kaverit ostolakkoon!
Suomalaiset kuluttavat oman osansa maailman luonnonvaroista huomattavasti maailman keskiarvoa nopeammin. Jos kaikki kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvitsisimme yli 3,5 maapalloa. Suomen luonnossa ylikulutus näkyy muun muassa metsäluonnon köyhtymisenä, uhanalaisina kalakantoina ja arvokkaiden luontotyyppien vähentymisenä. Läheskään kaikki ylikulutuksen vaikutukset eivät kuitenkaan näy Suomessa, sillä merkittävä osa kuluttamistamme asioita tuotetaan maamme rajojen ulkopuolella.
Lue lisää ylikulutus-sivuiltamme. Tietoa pikamuodin ympäristö- ja ilmastovaikutuksia löydät puolestaan tästä artikkelista. Kokosimme myös seitsemän vinkkiä, joiden avulla voit vähentää ylikulutusta omassa arjessasi. Jaa nämä vinkit kaverillekin!
Lupaus 6: “Sijoitan ilmastovastuullisesti, enkä tue fossiilitaloutta."
Sijoittamalla voi hillitä ilmastonmuutosta. Suuntaamalla rahavirrat ilmasto- ja ympäristöystävällisiin sijoituskohteisiin, tuet samalla laajempaa siirtymää ekologisesti kestävään talouteen.
Voit pyytää sijoitusneuvojaltasi tai pankiltasi tarkempia tietoja sijoituskohteiden ympäristövastuullisuudesta. WWF:n yhdessä sijoitusyhtiö Mandatumin kanssa laaditusta sijoittajan ilmasto-oppaasta saat arvokasta tietoa, jonka avulla voit varmistaa, että omat sijoituksesi ovat ilmastokestävissä kohteissa. Tällaisia ovat esimerkiksi yhtiöt ja toimijat, jotka vähentävät hiilidioksidipäästöjään riittävän kunnianhimoisesti.
Lue Mandatumin asiantuntijan vinkit ympäristöystävälliseen sijoittamiseen.
Lupaus 7: ”Säästän sähköä ja polttoaineita sekä suosin kestävää uusiutuvaa energiaa."
Sähköä ja lämpöä voidaan tuottaa vähäpäästöisesti, mutta silläkin on rajansa. Mitä vähemmän suomalaiset kuluttavat, sitä vähemmän tarvitaan päästöjä aiheuttavaa lämmön- ja sähköntuotantoa. Venäjän hyökkäyssodan vuoksi energian kuluttajahinnat ovat nousseet, joten ilmastolle hyödyllinen energiansäästö säästää myös kukkaroasi.
Kotona voit säästää vähentämällä sähkösyöppöjen laitteiden, kuten sähkökiukaan ja pakastimen käyttöä. Lämmönkulutusta voi puolestaan vähentää hoitamalla ikkunoiden ja ovien eristeet kuntoon, laskemalla sisälämpötilaa ja huoltamalla pattereiden termostaatit. Työpaikalla sähkölaitteet kannattaa sammuttaa kotiin lähtiessä, lomakaudella on hyvä ottaa myös tyhjilleen jäävän jääkaapin johto pois pistokkeesta.
Voit vähentää saastuttavaa energiantuotantoa myös ajoittamalla sähkönkäyttöä. Jokainen voi auttaa sähkön kulutuspiikkien ehkäisemisessä, jotta kaikkien saastuttavimpia sähköntuotantotapoja ei tarvita. Sähköä kannattaa kuluttaa silloin, kun tarjoilla on runsaasti puhdasta tuulivoimaa.
Nappaa tästä artikkelista kuusi vinkkiä kodin energiansäästöön ja vieraile esimerkiksi Astetta alemmas -kampanjan sivuilta.
Lupaus 8: "Tuen WWF:n ilmastotyötä lahjoittamalla."
Ilman tukijoita pitkäjänteinen ilmastotyömme ei olisi mahdollista. Yli puolet toimintamme rahoituksesta tulee yksityisiltä ihmisiltä. Ilmaston lämpeneminen ihmisen toiminnan seurauksena on suuri maailmanlaajuinen kriisi. Se köyhdyttää luonnon monimuotoisuutta, joka on myös ihmisen elämän edellytys. Vain yhdessä voimme muuttaa kehityksen suunnan.
Ilmasto-kummina saat ajankohtaista tietoa luonnon tilasta ja ilmastoasioista niin kummiuutisten kuin WWF-lehden muodossa. Voit tukea työtämme myös kertalahjoituksella verkossa tai MobilePaylla numeroon 24620. Tule mukaan osaksi vaikuttavaa joukkoa!

Minkä lupauksen sinä valitset?
Lupauksilla kiritämme päättäjiä luomaan edellytykset kestäville arjen valinnoille. Jo 4449 lupausta on tehty. Mikä on sinun valintasi?
