Toimittaja Julia Thurén antaa edus­kun­ta­vaa­leis­sa äänensä ilmaston ja luonnon puolesta

Toimittaja-tietokirjailija Julia Thurén, ex-nyrkkeilijä Elina Gustafsson ja somevaikuttaja Julia Ahonen ryhtyivät WWF:n Earth Hour -lähettiläiksi, koska luonto on heille tärkeä osa elämää. He haluavat muistuttaa ihmisiä siitä, että valinnoillamme on vaikutusta. Tässä jutussa Julia Thurén kertoo omasta lupauksestaan.

”Ryhdyin Earth Hour -lähettilääksi, sillä en rehellisesti keksi tällä hetkellä tärkeämpää sanomaa kuin se, että meidän kaikkien täytyy ryhtyä toimiin ilmaston ja luonnon puolesta.

Puhun paljon yksilön tavoista vaikuttaa, kuten vastuullisesta kuluttamisesta. On kuitenkin tärkeää tiedostaa, että suurin vaikutusvalta ympäristöasioissa on päättäjillä. Heillä on vastuu ja valta päättää meidän yksilöiden puolesta yhteiskunnan suurista linjoista. Siksi äänestäminen on vaikuttavinta, mitä me voimme tehdä.

Lupaukseni luonnolle on äänestää eduskuntavaaleissa ehdokasta, joka on valmis toimimaan luonnon ja  ilmaston puolesta ja kannustaa muita tekemään samoin. Äänestysvalinta ei ole helppo, mutta siinä auttaa esimerkiksi ympäristöjärjestöjen puoluekyselyn tulokset. Niitä katsoessa näkee aika selkeästi, mitkä puolueet ovat mukana pelastamassa Suomen luontoa ja mitkä eivät.

Julia Thurén seisoo keltaisen kiviseinän edessä ja hymyilee kameralle.

Julia Thurén on toimittaja, tietokirjailija ja bloggaaja. Hänen tietokirjansa Kaikki rahasta julkaistiin vuonna 2018, ja samana vuonna hän aloitti Melkein kaikki rahasta -podcastin.

Olen osallistunut Earth Houriin jo useana vuonna. On hauska muistella, missä on ollut minäkin vuonna seuraamassa valojen sammumista. Pari vuotta sitten olin hotellissa Helsingissä ja katselin, kuinka päärautatieaseman Lyhdynkantajien valot sammuivat.

Toivon, että ihmiset saavat kiinni Earth Hourin syvimmästä viestistä: meitä ihmisiä ei ole ilman luontoa. Haluan olla mukana muistuttamassa, että meidän kaikkien valinnoilla on väliä.”

Teksti: Helmi Lehtonen