Toimittaja-kirjailija Laura Friman lupaa jättää mökillä niit­ty­aluei­ta pö­lyt­tä­jil­le

Vuoden 2022 Earth Hour -lähettiläistä kertovan juttusarjan seitsemännessä osassa omasta suhteestaan Earth Houriin ja ympäristönsuojeluun kertoo kirjailija ja muun muassa Radio Helsingistä tuttu toimittaja Laura Friman.

”Aloitin vuoden 2020 alussa vuoden mittaisen absoluuttisen vaatelakon. Olen joko-tai-ihminen, enkä voinut jättää itselleni takaporttia haasteeseen. Jos olisin sallinut itselleni vaikkapa kirpputorivaatteet, olisin vain siirtänyt vaatemaniani niihin.

Saatoin aiemmin klikkailla verkkokaupoista lasteittain vaatekuormia, joista suuri osa unohtui kaapin perukoille. Vuoden lakko muutti suhtautumistani vaateshoppailuu ja ostan vaatteita suunnilleen 85 prosenttia vähemmän kuin ennen. Viihdeshoppailu on jäänyt pois oikeastaan ihan orgaanisesti, en ole joutunut edes pinnistelemään. On vapauttavaa, kun ei ole pakko ostaa.

Uskon, että erilaisten haasteiden avulla ihmisille voi jäädä pysyvämpiäkin muutoksia arkielämään. Esimerkiksi muutama vuosi sitten kokeilin kuukauden ajan olla vegaani, enkä ole sen koommin ostanut lehmänmaitoa. On ollut hienoa saada viestejä, joissa ihmiset ovat kertoneet kokeilevansa myös vuoden vaatelakkoa. Olen ollut siitä yllättynyt ja ripauksen ylpeäkin.

Osallistun tämän vuoden Earth Houriin tuttuun tapaan perheeni kanssa. Earth Hour on ollut helppo tapa ottaa lasten kanssa puheeksi ympäristöasiat. Tänä vuonna teen myös lupauksen maapallolle ja lupaan jättää mökilläni niittyalueita pölyttäjille.”