Gofore: Sosiaalinen vastuu ja ympäristövastuu kulkevat arjessa rinnakkain
Gofore rakentaa eettistä digitaalista maailmaa ja kannustaa toisista välittävään työkulttuuriin, jossa jokainen saa olla sellainen kuin haluaa. Sosiaalinen vastuu ja ympäristövastuu WWF Green Officen avulla tukevat toisiaan ja ovat sulautuneet osaksi työpaikan arkea.
Alun perin Gofore päätti hankkia WWF Green Officen päästölaskennan tueksi. Organisaatiossa haluttiin selvittää, mistä sen merkittävimmät päästöt aiheutuivat ja selvitystyöhön kaivattiin myös dataa tueksi. WWF:n Ilmastolaskuri oli iso apu tähän. Tällä hetkellä WWF Green Office tuo rakennetta Goforen ympäristötyöhön ja toimii hyvänä työkaluna esimerkiksi vuosittaisen ympäristöohjelman suunnittelussa.
WWF Green Officen toimintatavat tutuksi jo henkilöstön perehdytyksessä
Sara Ronkainen Työskentelee Goforella työympäristöspesialistina ja osana vastuullisuustiimiä. Lisäksi hän toimii Goforen WWF Green Office -yhteyshenkilönä, joka ensisijaisesti koordinoi työpaikan ympäristötyötä ja pitää yhteyttä WWF:n Green Officen asiantuntijoihin.
Vuosien aikana WWF Green Office -työ on sulautunut osaksi yrityksen arkea. Työyhteisöä pyritään kannustamaan ja innostamaan kestävämpiin toimintatapoihin.
”Kuvailisin, että vastuullisuustyön yleinen arki sujuu meillä hyvin. Kaikilla täällä tuntuu olevan positiivinen mielikuva vastuullisuustyöstämme. Myös WWF Green Office näkyy täällä: meillä on työpaikan seinillä esimerkiksi ohjeistuksia energiansäästöön ja kierrätykseen liittyen. Sisäisestä intrastamme löytyy Goforen ympäristäohjelma, jota kuka tahansa voi käydä lukemassa. Lisäksi aina uuden työntekijän aloittaessa hänen perehdytyksessään käydään läpi työpaikkamme WWF Green Office -toimintatavat”, Sara kertoo.
Työpaikan WWF Green Office -tarkastus toi konkretiaa ympäristötyölle
Ennen kuin organisaatio saa käyttöönsä WWF Green Office -ympäristömerkin, suoritetaan ulkopuolisen tarkastajan toimesta ensitarkastus. Jatkossa tarkastus suoritetaan kolmen vuoden välein. Tarkastuksissa seurataan kannustavalla otteella sitä, miten organisaatio täyttää yhdessä sovitut WWF:n kriteerit eli ympäristönsuojelullisen minimitason. Saran aloittaessa Goforella WWF Green Office -työ ei ollut hänelle vielä kovin tuttua, joten WWF:n toimistotarkastus toi konkretiaa ja oivalluksia hänelle:
”Erityisesti minulle ensimmäinen WWF Green Office -tarkastuskäynti avasi silmiäni ja ymmärsin, mitä kaikkea työpaikalla on hyvä ottaa huomioon ympäristön näkökulmasta. Tarkastuksen yhteydessä tuli hyvin konkreettisesti esiin se, minkälaisia tavoitteita sen pohjalta tulee viedä ympäristöohjelmaan ja mitä ympäristöasioita työpaikalla seurataan.”
Todistuksena tuloksekkaasta ympäristötyöstä ja kriteerien läpäisemisestä työpaikka saa WWF Green Office -merkin. Gofore sai oman merkkinsä vuonna 2020.
Vastuullisuustyötä digitaalisessa maailmassa
Goforen tavoitteena on rakentaa eettistä digitaalista maailmaa. Käytännössä tämä tarkoittaa määrätietoista työtä sosiaalisen vastuun eteen huomioiden samalla myös tietokonetyöläisten aiheuttamat päästöt ympäristölle. Sara taustoittaa Goforen missiota ja vastuullisuustyötä näin:
”Sosiaalinen vastuu on meillä hyvin vahvana ja ympäristövastuu kulkee siinä rinnalla käsi kädessä sen kanssa. Liiketoimintamme on sellaista, että olemme aika paljon digitaalisessa ympäristössä ja pyrimme aktiivisesti pohtimaan paljon sitä, miten digimaailmassa tehdään eettisiä valintoja.”
Eettisen vastuun lisäksi Gofore keskittyy tällä hetkellä ympäristövastuutyössään esimerkiksi energiankulutukseen ja hankintoihin. Niihin liittyvät tavoitteet on kirjattu osaksi tämän vuoden ympäristöohjelmaa ja Goforen vastuullisuustiimi vie näitä asioita aktiivisesti eteenpäin.
”Tulevaisuudessa tällainen ympäristöjärjestelmä on todella tärkeä”
Sara kokee, että WWF Green Officesta on saanut paljon tietoa ja tukea yrityksen ympäristövastuutyöhön. Materiaalia on tarjolla paljon ja Goforella on hyödynnetty esimeriksi WWF Green Officen muutto-opasta, joka auttaa huomioimaan ympäristöasiat työpaikan muuttaessa.
”Olemme saaneet aina tukea WWF:n asiantuntijoilta, jos mieleen on tullut kysymyksiä. Olen kokenut myös etänä järjestetyt WWF Green Office -verkostoinfot hyödyllisiksi, sillä niistä on saanut konkreettisia vinkkejä arjen työhön. Tiimiläisemme eivät ole kaikki samalla paikkakunnalla niin on kiva, että tilaisuuksia järjestetään myös etänä. Osallistuminen on helppoa, vaikka ei olisikaan pääkaupunkiseudulla”, Sara kertoo kokemuksistaan.
Hän myös kokee, että ympäristöohjelma tuo hyvällä tavalla ulkopuolista painetta edistää kestävimpiä toimintatapoja ja ympäristötavoitteiden toteutumista: ”WWF Green Officen avulla tulee säännöllisesti palattua itse asettamiimme tavoitteisiin ja ideoihin. Sanoisin, että tulevaisuudessa tällainen ympäristöjärjestelmä on todella tärkeä – varsinkin, jos on ympäristötyössä vielä alussa.”