Pelkkä energiatehokas rakennus ei riitä – työpaikalla tarvitaan myös henkilöstön vastuullisia valintoja

Toimiston energiatehokkuuden lisäksi on tärkeää, miten tiloja käyttävät ihmiset toimivat. Rahoituspalveluja tarjoava SEB yhdistää WWF Green Office -ympäristöjärjestelmän LEED-sertifikaattiin.

Valot syttyvät itsestään, kun astumme neuvottelutilaan. Petri Vuorinen, SEB:n Head of Procurement and Real Estate, osoittaa kattoon, jossa näkyy pieni ja huomaamaton läsnäolotunnistin. SEB:n toimistolla automatiikka tunnistaa, kun tilassa on läsnä ihminen ja säätää valoja, lämpötilaa ja ilmastointia sen mukaisesti.

WWF Green Office -verkostoon kuuluva SEB:n Suomen toimisto muutti tähän energiatehokkaaseen, LEED-sertifioituun kiinteistöön vuosi sitten. LEED-sertifikaatin saadakseen rakennuksen tulee täyttää tietyt vähimmäisvaatimukset, jotka liittyvät muun muassa sijaintipaikan kestävyyteen sekä energiankulutukseen.

Viihtyisää ja ekologista työympäristöä oli suunniteltu yhdessä koko henkilöstön voimin jo muuttoa edeltävät kaksi vuotta. Nyt SEB:n uusi toimisto tulvii luonnonvaloa sekä piristäviä viherkasveja. Kirkkaiden lasiseinien ansiosta huoneet ovat kuin yhtä avaraa tilaa ja toimiston keskellä olevat suuret portaat houkuttelevat tutustumaan ylempiin kerroksiin. Vuorinen kertoo, että hissit ovat tarkoituksella hieman syrjemmässä, sillä henkilöstöä rohkaistaan liikkumaan.

Omista työpisteistä monitoimitilaan

Muuton yhteydessä organisaatio luopui omista työpisteistä ja siirtyi monitilatoimistoon. Yhteiskäyttötilojen pidetyin puoli on, että ne tukevat moninaisia työnteon tapoja. Erilaisista tiloista voi joustavasti valita kulloiseenkin tilanteeseen, esimerkiksi vuorovaikutteiseen tai hiljaiseen työskentelyyn, sopivan paikan. Lisäksi monitilaympäristö tekee toimistosta erittäin energiatehokkaan: muuton jälkeen SEB:n henkilöstöllä on käytössään jopa 20 prosenttia vähemmän neliöitä, joten kiinteistö säästää valtavasti energiaa.

Energiatehokas rakennus ei kuitenkaan yksin riitä, vaan sen lisäksi on tärkeää, miten tiloja käyttävät ihmiset toimivat arjessaan. Jokainen työntekijä voi vaikuttaa työpaikkansa ekologiseen jalanjälkeen esimerkiksi suosimalla julkisia liikennevälineitä yksityisautoilun sijaan, lajittelemalla oikein ja valitsemalla lautaselle kasvispainotteista ruokaa.

Kolme henkilöä istuu pöydän ääressä ja keskustelee SEB:in toimistolla.

Monitilatoimisto tarjoaa monenlaisia tiloja: avotoimistotyyppistä työtilaa, hiljaisia tiloja keskittymistä varten, puhelinkoppeja ja erikokoisia kokous- ja neuvottelutiloja.

Omilla valinnoillasi vaikutat maapallon hyvinvointiin

SEB:llä henkilöstö on otettu vahvasti mukaan toimiston ympäristöasioihin. Vihreä ajattelu näkyy käytännössä kaikkialla. Kalusteiden pitää kestää aikaa sekä kulutusta. Toimisto sijaitsee hyvien julkisten yhteyksien äärellä ja monet polkevat töihin pyörällä. Oman henkilöstöravintolan linjasto on pyöräytetty uuteen järjestykseen ja nyt tarjonta korostaa kasvisvoittoista ruokaa lihan sijaan. Linjaston alussa on ruokaisaa salaattia, jota seuraa lämmin kasvisruoka, ja vasta aivan lopussa on tarjolla liharuoka. Omia tapojaan on helpompi muuttaa, kun fyysinen ympäristö tukee muutosta.

”Jos puhun ihan henkilökohtaisesti, niin huomaan, että oma lihankulutus on tippunut dramaattisesti. Lautanen on täynnä kasviksia ennen kuin edes pääsen lihaan asti”, sanoo Green Office -yhteyshenkilönä toimiva Market Specialist Hanna-Leena Holmberg.

”Myös kokoustarjoiluissa peruspullista on aika jättänyt. Nyt edustustarjoiluissa korostuvat terveysvaikutteiset ruoat, hedelmät ja smoothiet ja edustuslounaissa kausivihannekset. Saatavuuden mukaan pyritään suosimaan lähiraaka-aineita”, Vuorinen jatkaa.

Hedelmiä tarjolla puulaatikoissa SEB:in toimistolla.. Hanna-Leena Holmberg kurottaa ottamaan hedelmää laatikosta.

SEB:n toimistolla on aina tarjolla tuoreita hedelmiä välipalaksi, kertoo Green Office -yhteyshenkilönä toimiva Hanna-Leena Holmberg.

Turhien tavaroiden hankintaa SEB:llä ennaltaehkäistään esimerkiksi ergonomiatarvikkeiden lainaamolla sekä kirjojen lainaushyllyllä.

”Toimistoon haalitaan paljon kaikkea, mitä ei oikeasti tarvitse omaksi. Meillä on ikään kuin kirjasto, josta voi ottaa kokeiluun tavaroita ja sen jälkeen palauttaa, jos ei tarvitsekaan niitä”, Holmberg sanoo.

WWF Green Office ohjaa käyttäytymistä

Kuinka kahta ympäristöjärjestelmää sitten voisi ja kannattaisi hyödyntää? SEB:n Petri Vuorinen kiteyttää asian hyvin: ”Leed on rakentamisen aikainen suunnittelun työkalu, mutta muuton jälkeen on Green Officen vuoro.”

”Green Office on meille osa jokapäiväistä ajattelua ja työhyvinvointia”, Hanna-Leena Holmberg sanoo.

WWF Green Office -ympäristöjärjestelmä siis täydentää LEED-sertifikaattia työpaikan arjessa. Green Officen avulla ohjataan ihmisen käyttäytymistä energiatehokkaan talon sisällä kiinnittämällä huomiota esimerkiksi liikkumiseen, jätehuoltoon ja kierrätykseen, vastuullisiin hankintoihin, ruokavalintoihin ja henkilöstön osallistamiseen. Energiatehokkuudella ja työntekijöiden päivittäisillä valinnoilla on suuri yhteisvaikutus yrityksen kokonaisjalanjälkeen.

Teksti: Emmi Karhiaho

Muuta työyhteisösi ympäristöystävälliseksi

Green Office toimii yrityksen tai organisaation ympäristöjohtamisen välineenä. Rakenna valmiin mallin pohjalta organisaatiosi tarpeisiin sopiva ympäristöjärjestelmä.

Lue lisää

Muuta työyhteisösi ympäristöystävälliseksi

Green Office toimii yrityksen tai organisaation ympäristöjohtamisen välineenä. Rakenna valmiin mallin pohjalta organisaatiosi tarpeisiin sopiva ympäristöjärjestelmä.

Lisää tarinoita aiheesta