Mikä vaikutus Earth Hourilla on? Listasimme viisi asiaa

WWF:n Earth Hour on maailman suurin ympäristötapahtuma, joka tunnetaan valojen sammuttamisesta symbolisena eleenä planeetan puolesta. 18-vuotias tapahtuma muuttaa maailmaa myös käytännön tasolla – ja tarjoaa jokaiselle mahdollisuuden toimia.

Australia, Sydney, vuosi 2007. Kaksi miljoonaa ihmistä sammutti valot luonnon puolesta. Valomerkki oli annettu, liike levisi. Seuraavana vuonna osallistujia oli jopa 50 miljoonaa, 35 eri maassa. Nykyään mukana on osallistujia lähes kaikista maailman kolkista, jopa 180 maasta ja maantieteelliseltä alueelta.

Suomessa Earth Houria on vietetty vuodesta 2009, ja tapahtumaan osallistuu vuosittain noin 1,5 miljoonaa suomalaista. Ilmastonmuutoksen ja luontokadon vaikutusten näkyessä jo suomalaistenkin arjessa, tapahtuman merkitys vain korostuu. Listasimme viisi asiaa, jotka kertovat Earth Hourin vaikutuksesta ja inspiroivat ympäristötekoihin myös arjessa.

1. Valomerkki päättäjille

Valojen sammuttaminen on symbolinen ele, jolla osoitetaan huolta ilmastonmuutoksen kiihtymisestä ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymisestä. Ele on kasvanut rajat ylittäväksi kansanliikkeeksi, jossa valot sammuvat niin lukuisissa kodeissa kuin kaikkien tuntemissa maamerkeissä, kuten Rooman Colosseumissa, Sydneyn Oopperatalossa ja Eiffel-tornissa Pariisissa.

Yleisen tietoisuuden kasvattamisen lisäksi Earth Hourissa on vaadittu päättäjiltä paikallisesti tärkeitä päätöksiä. Esimerkiksi Skotlannissa ja Sveitsissä tapahtuma on siivittänyt tiukempaan ilmastolainsäädäntöön, Galapagos-saarilla puolestaan saatiin Earth Hourin tuella aikaan kielto muovipusseille.

Juuri nyt on äärimmäisen tärkeää pitää ääntä ilmaston ja luonnon puolesta. Suomessa hallituspuolueet ja metsäsektori ovat ehdottaneet ilmastolain avaamista, ja EU:ssa vastatuulessa on niin uhanalaisten lajien suojelu kuin yritysten lainsäädännöllinen vastuu ympäristöstä ja ihmisoikeuksista.

2. Vastuullisia arjen valintoja

Luonto- ja ilmastokriisien vaikutukset yltävät jo suomalaisiin koteihin. Viime aikoina on keskusteltu kahvin hinnan noususta, heikoista kaakaosadoista ja ongelmista hedelmien saatavuudessa. Ilmastonmuutoksen ennustetaan heikentävän viljelyolosuhteita jatkossakin.

Siksi jokaisella valinnalla on väliä – erityisesti ruokavalinnoilla. Valitsemalla kasvipainotteista ruokaa lautasellesi voit hillitä ilmastonmuutosta, luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä sekä vesistöjen rehevöitymistä.

Earth Hour on rohkaissut ihmisiä tekemään ympäristötekoja jo vuosien ajan, ja mukana on ollut myös useita julkisuuden henkilöitä. Suomessa on kannustettu erityisesti valitsemaan lautaselle kasvipainotteista ruokaa. Monessa koulussa ja ravintolassa onkin vietetty Earth Hour -teemaisia ruokailuhetkiä.

Kaksi ihmistä istuttaa taimea maahan ruohikossa.

Madagaskarilla istutettiin puuntaimia Earth Hourissa vuonna 2021.

3. Suojeltuja metsiä ja merialueita

Earth Hour on erinomainen tilaisuus edistää luonnonsuojelua. Esimerkiksi Ugandassa alettiin vuonna 2013 ennallistaa “Earth Hour” -metsää 2700 hehtaarin alalta. Samana vuonna Argentiinassa tapahtuma auttoi varmistamaan maan suurimman mertensuojelualueen perustamisen.

Merten suojelua on edistetty myös Ranskan Polynesialla. Siellä Earth Hour loi niin paljon painetta päättäjille, että taloudelliseen toimintaan suunnitellun merialueen luokitusta muutettiin luonnolle suotuisammaksi.

4. Koko Suomen läpäisevä perinne

Earth Hour on WWF:n perustama tapahtuma, joka on vakiintunut osaksi vuodenkiertoa koko maailmassa. Suomessakin Earth Hour on tuttu päivä, perinne, joka saa ajatukset siirtymään luonnon puolelle.

Suomessa monet yritykset ja muut organisaatiot osallistuvat tapahtumaan vuodesta toiseen. Esimerkiksi Helsingin päärautatieaseman kivimiesten lyhdyt ovat sammuneet jo vuosien ajan – myös tänä vuonna. Kunnat ja kaupungit ympäri Suomeen näyttävät valomerkin, järjestävät Earth Hour -teemaista opetusta ja tarjoavat kouluissa ilmastoystävällistä ruokaa.

Voit selata tämän vuoden tapahtumia täältä!

5. Miljoonia tunteja luonnolle

Tänä vuonna Earth Houria vietetään lauantaina 22. maaliskuuta kello 20.30–21.30. Tapahtumassa kannustetaan ihmisiä tekemään positiivisia tekoja luonnon ja ilmaston puolesta yhden tunnin ajan, ja sen voi tehdä myös muulloin kuin virallisen Earth Hour -tunnin aikana. Viime vuonna ihmiset antoivat Earth Hourin yhteydessä jopa 1,4 miljoonaa tuntia luonnolle.

Olemme koonneet vinkkejä erilaisista Earth Hour -teemaisista teoista sivuillemme – aina kasvisruokaresepteistä pölyttäjäystävälliseen puutarhanhoitoon ja vapaaehtoistyön mahdollisuuksiin. Tutustu vinkkeihin!