Earth Hour -vinkkejä ja esimerkkejä op­pi­lai­tok­sil­le

WWF:n Earth Hour on täydellinen tilaisuus kertoa kaikenikäisille oppilaille lisää ilmastonmuutoksesta ja luonnon monimuotoisuudesta. Oppilaitokset osallistuvat vuosittain Earth Houriin monin tavoin – esimerkiksi sähköttömillä oppitunneilla, ilmastoaiheisilla aamunavauksilla tai kasvislounailla. Earth Houriin voi osallistua lukemattomilla tavoilla – vain mielikuvitus on rajana!

Tänä vuonna tarjoamme oppilaitoksille valmiin Earth Hour -teemaviikon, jolloin oppitunneilla voi käsitellä esimerkiksi ruoan, energian ja kulutuksen vaikutuksia maapallon hyvinvoinnille. Tuotamme opettajille valmiin esityksen, jonka avulla voi viikon ajan käsitellä ympäristö- ja ilmastoteemoja. Materiaalit valmistuvat helmikuussa ja tiedotamme niistä uutiskirjeessä (löydät tilauslomakkeen täältä).

Earth Hour on maailman laajimmalle levinnyt ja suurin ympäristötapahtuma, johon osallistui vuonna 2022 192 maata ja maantieteellistä aluetta. Earth Houria voi viettää oppilaitoksissa monin eri tavoin jo pitkin viikkoa 20.–24. maaliskuuta. Viikko huipentuu yhteiseen valomerkkiin maapallon puolesta lauantaina 25.3. kello 20.30–21.30. Poimikaa teemaviikon lisäksi muut vinkit Earth Hourin viettoon alta!

1 Tehkää lupauksia maapallolle

Tänä vuonna pyydämme ihmisiä tekemään oman lupauksensa maapallolle ja jakamaan niitä sosiaalisessa mediassa. Oppilaitokset voivat kertoa lupauksistaan esimerkiksi tiedotteessa paikallismedialle. Näkyvyys sosiaalisessa ja perinteisessä mediassa voivat kirittää päättäjiä tekemään kansainvälisesti isoja lupauksia! Voitte pohtia yhdessä, mihin asioihin oppilaat voivat omassa arjessaan tällä hetkellä vaikuttaa ja mihin asioihin kenties vasta vähän myöhemmin.  Täältä löydät lisätietoa valmiista lupausvaihtoehdoistamme.

2 Pitäkää Earth Hour -teemainen aamunavaus tai keskustelutilaisuus

Voitte pitää Earth Hour -viikolla valmiin aamunavauksen tai suunnitella oman keskustelutilaisuuden. Voitte esimerkiksi pohtia sitä, mikä kullekin on tärkeää luonnossa ja mitä jokainen voi tehdä sen eteen. Ehkä sen tai oman lupauksensa voi ilmaista myös kirjoittamalla, piirtämällä tai vaikka laulamalla.

3 Kampanjoikaa kasvisruokalounaan eteen

Voitte myös esimerkiksi kampanjoida kasvisruoan syömisen puolesta tai teettää oppilaille kyselyn heidän kasvisruokatoiveistaan. Käytännön ohjeita kouluruokaan vaikuttamisesta löytyy täältä. Voitte esimerkiksi vedota päättäjiin lähettämällä luokan nimissä mielipidekirjoituksen paikallislehtiin tai olkaa suoraan yhteydessä kuntapäättäjiin.

4 Muita ideoita

Earth Hour -tapahtumasta viestimisessä ovat apunanne kampanjamateriaalit, kuten logot ja kuvat, joita voi vapaasti käyttää Earth Hourin yhteydessä. Voitte myös esimerkiksi suunnitella tapahtumaan sopivia omia julisteita ja kuvia. Tutustu kampanjamateriaaleihin täällä!

Löydät lisää ympäristökasvatuksen materiaaleja WWF Suomen materiaalipankista.  Valitsemalla teemaksi ”Earth Hour” tai ”ilmasto ja energia” löydät materiaalipankista parhaiten Earth Hour -viikolle sopivat ideat. Olemme luoneet myös valmiita teemaan sopivia tehtäviä oppitunneilla hyödynnettäväksi. Tutustukaa esimerkiksi oman koulunne ympäristöystävällisyyteen Tutkimusmatkalla koulussa -oppimateriaalin avulla, pelatkaa Huippukokous-roolipeliä, jossa tutustutaan ongelmien ratkaisuun neuvottelemalla tai ratkaiskaa englanninkielinen tietovisa. Kannattaa lukea myös WWF:n Earth Hour -opas, josta löydät muun muassa tapahtumanjärjestäjän tärkeät turvallisuusohjeet.

Esimerkkejä viime vuosilta

Käpylän ala-asteella visailtiin, kerättiin lupauksia ja järjestettiin pehmolelujen mielenosoitus

Helsinkiläisen Käpylän peruskoulun ala-aste vietti Earth Hour -viikkoa. Viikon aikana vietettiin sähkötöntä päivää, toteutettiin ilmastoaiheinen tietokilpailu, järjestettiin pehmolelujen mielenilmaus ja tehtiin luonnolle lupauksia, jotka kerättiin koulun seinälle lupausten puuhun. Lisäksi oppilaita kannustettiin viettämään Earth Houria kotona.

Vuoksenniskan koulukeskuksessa vietettiin Earth Hour -teemaviikkoa

Imatralla Vuoksenniskan koulukeskuksessa Earth Hour -teemaviikko näkyi aiheeseen liittyvin materiaalein ympäri koulua, aamunavauksin ja oppilaat pääsivät osallistumaan muun muassa laatimalla lupauksia luokittain. Kaikkia haastettiin miettimään pieniä, arkipäiväisiä tekoja maapallon puolesta ja oppilaita ja henkilökuntaa kannustettiin myös jakamaan kuvia hashtageillä #EarthHourSuomi ja #LupausMaapallolle. Pienimmät oppilaat seurasivat omien ilmastoystävällisten toimien toteutumista väritystehtävien avulla.

Juvanpuiston koulussa tietoisku ja aamunavaus

Juvanpuiston koulussa Espoossa kaikissa luokissa toteutettiin Earth Hour -tietoisku WWF:n valmiita materiaaleja hyödyntäen. Lisäksi koulussa kuultiin Earth Houria edeltävänä perjantaina Earth Hour -teemainen aamunavaus.

Kuukkelin päiväkodin oma Maapäivä Oulussa

Kuukkelin päiväkoti Oulussa vietti Earth Houria edeltävänä perjantaina Maapäivää. Maapäivä on Kuukkelin päiväkodin oma vuosittain järjestettävä Earth Hour -varjotapahtuma, jolloin päiväkoti näyttää valomerkin ilmaston ja luonnon puolesta. Viime vuonna Maapäivänä lasten kanssa pohdittiin ruuan merkitystä hyvinvoinnille, sen reittiä lautaselle sekä biojätteen minimoimista.

Tilaa ympäristökasvatuksen uutiskirje

WWF tarjoaa runsaasti tukea ympäristöaiheiden opetukseen. Tilaa WWF:n ympäristökasvatuksen uutiskirje sähköpostiisi ja saat tiedon uusimmista aiheista ja materiaaleista ensimmäisten joukossa.

Jätä yhteystietosi täällä

Tilaa ympäristökasvatuksen uutiskirje

WWF tarjoaa runsaasti tukea ympäristöaiheiden opetukseen. Tilaa WWF:n ympäristökasvatuksen uutiskirje sähköpostiisi ja saat tiedon uusimmista aiheista ja materiaaleista ensimmäisten joukossa.

Ilmoita oppilaitoksen tapahtuma kartalle

Ilmoittakaa Earth Hour -tempauksenne kampanjasivun kartalle, jotta me ja kaikki muutkin näkevät teidän olevan mukana. Earth Hour tehdään yhdessä!

Ilmoittaudu mukaan täällä!

Ilmoita oppilaitoksen tapahtuma kartalle

Ilmoittakaa Earth Hour -tempauksenne kampanjasivun kartalle, jotta me ja kaikki muutkin näkevät teidän olevan mukana. Earth Hour tehdään yhdessä!