Earth Hour -vinkkejä ja esimerkkejä op­pi­lai­tok­sil­le

WWF:n Earth Hour on täydellinen tilaisuus kertoa kaikenikäisille oppilaille lisää ilmastonmuutoksesta ja luonnon monimuotoisuudesta. Oppilaitokset osallistuvat vuosittain Earth Houriin monin tavoin – esimerkiksi sähköttömillä oppitunneilla, ilmastoaiheisilla aamunavauksilla tai kasvislounailla. Earth Houriin voi osallistua lukemattomilla tavoilla – vain mielikuvitus on rajana!

Tänä vuonna tarjoamme oppilaitoksille valmiin Earth Hour -teemaviikon, jolloin oppitunneilla voi käsitellä esimerkiksi ruoan, energian ja kulutuksen vaikutuksia maapallon hyvinvoinnille. Tuotamme opettajille valmiin esityksen, jonka avulla voi viikon ajan käsitellä ympäristö- ja ilmastoteemoja. Materiaalit valmistuvat helmikuussa ja tiedotamme niistä uutiskirjeessä (löydät tilauslomakkeen täältä). Luokkanne lupauksen voit ilmoittaa täällä!

Earth Hour on maailman laajimmalle levinnyt ja suurin ympäristötapahtuma, johon osallistui vuonna 2022 192 maata ja maantieteellistä aluetta. Earth Houria voi viettää oppilaitoksissa monin eri tavoin jo pitkin viikkoa 20.–24. maaliskuuta. Viikko huipentuu yhteiseen valomerkkiin maapallon puolesta lauantaina 25.3. kello 20.30–21.30. Poimikaa teemaviikon lisäksi muut vinkit Earth Hourin viettoon alta!

1 Tehkää lupauksia maapallolle

Tänä vuonna pyydämme ihmisiä tekemään oman lupauksensa maapallolle ja jakamaan niitä sosiaalisessa mediassa. Oppilaitokset voivat kertoa lupauksistaan esimerkiksi tiedotteessa paikallismedialle. Näkyvyys sosiaalisessa ja perinteisessä mediassa voivat kirittää päättäjiä tekemään kansainvälisesti isoja lupauksia! Voitte pohtia yhdessä, mihin asioihin oppilaat voivat omassa arjessaan tällä hetkellä vaikuttaa ja mihin asioihin kenties vasta vähän myöhemmin. Luokkanne lupauksen maapallolle voit ilmoittaa alla olevan linkin kautta. Täältä löydät lisätietoa valmiista lupausvaihtoehdoistamme.

2 Pitäkää Earth Hour -teemainen aamunavaus tai keskustelutilaisuus

Voitte pitää Earth Hour -viikolla valmiin aamunavauksen tai suunnitella oman keskustelutilaisuuden. Voitte esimerkiksi pohtia sitä, mikä kullekin on tärkeää luonnossa ja mitä jokainen voi tehdä sen eteen. Ehkä sen tai oman lupauksensa voi ilmaista myös kirjoittamalla, piirtämällä tai vaikka laulamalla.

3 Kampanjoikaa kasvisruokalounaan eteen

Voitte myös esimerkiksi kampanjoida kasvisruoan syömisen puolesta tai teettää oppilaille kyselyn heidän kasvisruokatoiveistaan. Käytännön ohjeita kouluruokaan vaikuttamisesta löytyy täältä. Voitte esimerkiksi vedota päättäjiin lähettämällä luokan nimissä mielipidekirjoituksen paikallislehtiin tai olkaa suoraan yhteydessä kuntapäättäjiin.

4 Muita ideoita

Earth Hour -tapahtumasta viestimisessä ovat apunanne kampanjamateriaalit, kuten logot ja kuvat, joita voi vapaasti käyttää Earth Hourin yhteydessä. Voitte myös esimerkiksi suunnitella tapahtumaan sopivia omia julisteita ja kuvia. Tutustu kampanjamateriaaleihin täällä!

Vuonna 2022 tehdään suuria päätöksiä ilmaston ja luonnon monimuotoisuuden suhteen niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Maailman päättäjät kokoontuvat tänä vuonna pohtimaan esimerkiksi sitä, miten luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen voitaisiin pysäyttää ja miten kasvihuonekaasupäästöjä voitaisiin vähentää. Suomessa taas uudistetaan ilmastolaki. Haluaisitteko järjestää vaikka ympäristöaiheisen piirustuskilpailun, jonka tuotokset lähetetään eduskunnalle luomaan painetta ilmastolain uudistamiseen? Vai olisiko teidän juttunne kirjoittaa omia lupauksianne julisteisiin ja kiinnittää ne oppilaitoksessanne näkyvälle paikalle?

Löydät lisää ympäristökasvatuksen materiaaleja WWF Suomen materiaalipankista.  Valitsemalla teemaksi ”Earth Hour” tai ”ilmasto ja energia” löydät materiaalipankista parhaiten Earth Hour -viikolle sopivat ideat. Olemme luoneet myös valmiita teemaan sopivia tehtäviä oppitunneilla hyödynnettäväksi. Tutustukaa esimerkiksi oman koulunne ympäristöystävällisyyteen Tutkimusmatkalla koulussa -oppimateriaalin avulla, pelatkaa Huippukokous-roolipeliä, jossa tutustutaan ongelmien ratkaisuun neuvottelemalla tai ratkaiskaa englanninkielinen tietovisa. Kannattaa lukea myös WWF:n Earth Hour -opas, josta löydät muun muassa tapahtumanjärjestäjän tärkeät turvallisuusohjeet.

Esimerkkejä viime vuosilta

Puolalan koulun Earth Hour -viikko Turussa

Puolalan alakoulussa järjestettiin vuonna 2021 monialainen oppimiskokonaisuus Earth Hour -viikolla. Viikon teemana oli lähiympäristöstä huolehtiminen. Koulussa osallistuttiin viikon aikana mm. SiistiBiitsi-rantojensiivoustalkoisiin ja koulun  ”maailmanpelastajien” ryhmä laati omia ilmastolupauksia. Ryhmä haastoi muita koulun oppilaita mukaan tekemään omia lupauksiaan. Myös koulun opettajat on haastettu tekemään omia ilmastolupauksia.

Ilmastoystävällisen illallisen suunnittelukilpailu Vääksyssä

Vääksyn Yhteiskoulun 7. luokkalaiset kisasivat vuonna 2021 ilmastoystävällisen illallisen suunnittelussa. Pienryhmissä suunniteltiin kasvispainotteinen pääruoka sekä jälkiruoka ja kilpailun voittajaillallisen resepti julkaistiin kunnan nettisivuilla. Kuntalaiset haastettiin mukaan nauttimaan ilmastoystävällistä kynttiläillallista la 27.3.

Energian ja veden säästöä päiväkoti Pomppiksessa Hämeenkyrössä

Jumesniemen päiväkoti Pomppis Hämeenkyröstä vietti omaa Earth Hour -viikkoa. Päiväkodissa pidettiin kaikki turhat sähkölaitteet pois päältä, he kuluttivat vettä vain tarpeellisen määrän sekä pohtivat lasten kanssa miten jokainen voi suojella maapalloa. He haastoivat myös perheet mukaan sammuttamaan valot Earth Hourin aikana.

Kuukkelin päiväkodin oma Maapäivä Oulussa

Kuukkelin päiväkodissa vietettiin Maapäivää perjantaina 26.3.2021. Maapäivä on päiväkodin oma Earth hourin ”varjotapahtuma”, jolloin sammutetaan turhat valot. Päiväkodissa mietittiin lasten kanssa ikätasoon sopivalla tavalla mm. ruuan ympäristövaikutuksia.

Tilaa ympäristökasvatuksen uutiskirje

WWF tarjoaa runsaasti tukea ympäristöaiheiden opetukseen. Tilaa WWF:n ympäristökasvatuksen uutiskirje sähköpostiisi ja saat tiedon uusimmista aiheista ja materiaaleista ensimmäisten joukossa.

Jätä yhteystietosi täällä

Tilaa ympäristökasvatuksen uutiskirje

WWF tarjoaa runsaasti tukea ympäristöaiheiden opetukseen. Tilaa WWF:n ympäristökasvatuksen uutiskirje sähköpostiisi ja saat tiedon uusimmista aiheista ja materiaaleista ensimmäisten joukossa.

Ilmoita oppilaitoksen tapahtuma kartalle

Ilmoittakaa Earth Hour -tempauksenne kampanjasivun kartalle, jotta me ja kaikki muutkin näkevät teidän olevan mukana. Earth Hour tehdään yhdessä!

Ilmoittaudu mukaan täällä!

Ilmoita oppilaitoksen tapahtuma kartalle

Ilmoittakaa Earth Hour -tempauksenne kampanjasivun kartalle, jotta me ja kaikki muutkin näkevät teidän olevan mukana. Earth Hour tehdään yhdessä!