Valuta-projektets vattenskyddsobjekter

Syftet med WWF:s och miljöministeriets VALUTA-projekt är att minska näringsbelastningen från jord- och skogsbruk i inlandsvattnen och Östersjön. På den här sidan presenterar vi objekt som byggts under projektet.

Innanbäcks våtmark

Innanbäcks våtmark byggdes i augusti 2024 i Ingarskila ås avrinningsområde. Våtmarken ligger allra högst upp i avrinningsområdet och fungerar därför särskilt som vattenförråd och utjämnare av flödena. I avrinningsområdet finns hästbetesmarker, vars näringsavrinningar rengörs av våtmarken.

Rundmalms sidofårshelhet

Under vintern och sommaren 2024 genomfördes en vattenhanteringshelhet i en sidofåra till Ingarskila å. Sidofårans avrinningsområde är cirka 160 ha, och i området förverkligades på vintern en våtmark och en sedimenteringsbassäng och på sommaren ett tvåstegsdike. Sedimenteringsbassängen finns i avrinningsområdets övre del, våtmarken i den mittersta delen och tvåstegsdiket i de nedre delarna. Helheten fungerar som ett betydande vattenförråd i området, renar vattnet från näringsämnen och skapar nya livsmiljöer. Två markägare deltog i genomförandet.

Hommas flödesregleringshelhet

En kort sidofåra som har drabbats av ravinerosion rinner ut i Ingarskila å. För att bromsa flödena och minska ravinerosionen i fåran byggdes erosionsskydd med stenar och tre bottentrösklar i juli 2024. Bottentrösklarna höjer vattenytan i fåran, vilket skapar mottryck och fukt på de erosionskänsliga kanterna, vilket minskar erosionen. På området finns också en vägtrumma som är för hög i förhållande till vattenytan. Trots att fåran är liten och det inte nödvändigtvis finns så mycket vattenlevande organismer som har försökt komma dit, gjordes en stentröskel under trumman som gjorde att vattnet kom närmare vägtrummans nivå. Då kan organismer komma in i fåran när vattennivån inte längre är lägre.

Billskogbäckens tvåstegsdike

I Sjundeå ås avrinningsområde ligger en bäck som heter Billskogbäcken och vars vatten rinner ut i sjön Vikträsk. Billskogbäckens avrinningsområde är jordbruksdominerat och belastar sjön kraftigt med näringsämnen i förhållande till sin storlek. Översvämningarna som är vanliga i området har för sin del gjort att mer näringsämnen har sköljts bort. För att dämpa översvämningarna och förbättra åkrarnas odlingsbarhet och vattnets tillstånd byggdes ett cirka fyra kilometer långt tvåstegsdike längs fåran i samarbete med en stor grupp markägare sommaren 2024. Terrasserna i tvåstegsdiket ger plats för översvämningsvattnet, vilket gör att vattnet inte stiger upp på åkern. Dessutom skapar terrasserna ett stort ängsområde i området, vilket ökar mångfalden i jordbrukslandskapet.

Långbroåns sidofårshelhet

I Ingå å rinner en sidofåra vid namn Långbroå ut och flera vattenhanteringsåtgärder planerades utföras i avrinningsområdet på samma gång. En del av åtgärderna genomfördes i juni 2023 och resten i september efter tröskningen.

I samarbete med projekten VALUTA 2 och Metsälähde byggdes ett 350 meter långt tvåstegsdike, åtta bottentrösklar, erosionsskydd och två våtmarksbassänger på det cirka 280 hektar stora avrinningsområdet. Av dessa genomfördes våtmarksbassängerna i Metsälähde-projektet och de övriga i VALUTA 2-projektet. Ett tvåstegsdike minskar översvämningar i fårans nedre del, bottentrösklarna bromsar flödet i fårans mitt och våtmarksbassängerna håller kvar vatten i fårans övre del.

Långbroåns tvåstegsdike i juni 2023 när grävarbetena var avslutade.

Vars tvåstegsdike

Vid Ingå å byggdes i september 2023 ett 1,5 kilometer långt tvåstegsdike i Vars. Området är en låg, tidigare sjöbotten som lätt översvämmas. Med hjälp av ett brett tvåstegsdike kan översvämningarna dämpas, vilket minskar mängden näringsämnen som rinner ut i vattnet från åkrarna.

Vikträsk våtmark

I augusti 2023 byggdes en våtmark vid stranden av sjön Vikträsk i Sjundeå. Vikträsk ligger i den nedre delen av Sjundeå ås avrinningsområde och är den sista sjön innan ån rinner ut i Pickalaviken. Våtmarken är cirka 0,7 hektar stor. En sidofåra rinner direkt ut i våtmarken, som samlar vatten från 57 hektar. Vattnet stannar kvar i våtmarken i nästan tio timmar även med rikligare strömmar, varefter vattnet fortsätter sin resa till Vikträsk.

Norrbybäckens tvåstegsdike

Ett cirka 600 meter långt tvåstegsdike byggdes sommaren 2023 i Sjundeå, vid Norrbybäcken i Sjundeå ås avrinningsområde. Med hjälp av tvåstegsdiket kan man öka fårans översvämningsvolym. Dessutom skapar översvämningsterrassen en ny typ av fuktig livsmiljö i området som är till nytta för till exempel olika växt- och insektsarter. Tvåstegsdiket kompletterar vattenhanteringsåtgärderna i Grotbacka och Ollas som byggts längs samma fåra i VALUTA-projektet.

Norrbybäckens tvåstegsdike i byggskedet.

Södra Skallas våtmark

I avrinningsområdet för Ingå å färdigställdes en liten våtmark i juli 2022. Våtmarken finns i den övre delen av en sidofåra till Ingå å, och vatten rinner till den endast från ett område på omkring tio hektar. Våtmarken är 0,11 hektar stor, och utgör alltså ungefär 1,1 procent av avrinningsområdet. Omkring hälften av avrinningsområdet består av åkrar, så våtmarken kommer att hindra näringsämnen och sediment från åkrarna från att komma ut i vattnet. Våtmarken har också en viktig roll i att bromsa vattenflödet. Det är viktigt att skapa strukturer som bromsar vattenflödet i avrinningsområdenas övre delar, eftersom de minskar översvämningen av områden längre ner under perioder med mycket vatten. Vid sidan av de fördelar som gäller vattenskyddet skapar våtmarken en ny livsmiljö för våtmarksarter, såsom olika starrarter och andfåglar

Björkkulla tvåstegsdike

I Ingarskila ås avrinningsområde i Ingå byggdes i juni 2022 ett tvåstegsdike som är ungefär 100 meter långt. Genom att öka översvämningsvolymen i fårorna på åkrarna kan man minska översvämningarna på åkrarna. Detta minskar på avrinningen av näringsämnen från åkrarna och förbättrar områdets odlingsbarhet. Att höja översvämningsvolymen är också meningsfullt med tanke på framtiden, eftersom man förväntar sig att ösregnen ökar på grund av klimatförändringarna.

Risubackaåns våtmark

Risubackaåns våtmark, som byggdes i början av 2022, finns intill en å som mynnar ut i Björnträsk i Sjundeå. Våtmarken förverkligades genom ett samarbete mellan WWF:s VALUTA-projekt och Västra Nylands vatten och miljö rf. Våtmarken är tre hektar stor och täcker 0,05 procent av avrinningsområdet. Avrinningsområdet är stort i förhållande till våtmarken, så vid kraftigt flöde leds endast en del av vattnet till våtmarken, för att vattnet inte ska röra sig för snabbt genom våtmarken. Tillräcklig fördröjning av vattnet är nödvändig för att exempelvis sediment och fosfor som finns bundet i det ska hinna sjunka ner i våtmarkens djupa delar.

Brobackaängens tvåstegsdike

Precis som Björnträskets våtmark, som byggdes inom VALUTA-projektet, finns även Brobackaängens tvåstegsdike i närheten av Björnträsk i Sjundeå. Utgångspunkten var att åkerdiket som rinner ut i Björnträsk regelbundet översvämmade de omgivande åkrarna. I början av 2022 byggdes ett ca 550 meter långt tvåstegsdike. Det ökar dikets översvämningsvolym med hjälp av en terrass, så att översvämningarna på åkrarna minskar i framtiden. Detta gagnar jordbruket, men även vattendragen. Översvämningsvatten för med sig näringsämnen och sediment från åkrarna, så om man minskar översvämningarna minskar också belastningen på vattendragen.

Brobackaängens tvåstegsdike sommaren 2023.

Västankvarns flödesregleringshelhet

En flödesregleringshelhet genomfördes i Västankvarn i Ingå under hösten 2021. Problemet i objektet var åkrarna, som drabbas av översvämningar, särskilt vid kraftigt regn och smältvatten. Översvämningsproblemen förvärras av skärningspunkten mellan tre fåror som ligger mitt i åkerområdena och det stora avrinningsområdet på 19 km2.

Vattenkontrollen i området förbättrades med ett tvåstegsdike på cirka 550 meter, två bottentrösklar och genom att byta en alltför liten vägtrumma till en större. Tvåstegsdiket ökar fårans volym, vilket hjälper till att hantera översvämningar. Tvåstegsdikets terrass håller också kvar fasta ämnen och näringsämnen. Lågvattenfåran å sin sida minskar ravinerosionen, eftersom fåran förblir fuktig under hela året. Bottentrösklarna såväl minskar ravinerosionen genom att bromsa och jämna ut flöden som håller kvar fasta ämnen och näringsämnen. Bytet av vägtrumma minskar översvämningar eftersom den tidigare trumman var alltför liten och därför dämde upp vatten, vilket sedan lyfte vattnet till åkrarna ovanför.

Dessutom byggde man om den fasta fördämningen i huvudfåran som rinner igenom området och gjorde den justerbar. Den fasta fördämningen var placerad alltför högt och dämde vatten vid höga flödeshastigheter, vilket förvärrade översvämningarna i området. Med hjälp av den nya justerbara fördämningen är det möjligt att lagra vatten under torrare perioder, men den möjliggör också effektivare dränering av åkrar när det finns mycket vatten. Justeringsdammen främjar dränering av området, minskar risken för ravinerosion och ökar fårans stabilitet.

Naturalisering av Mossans våtmark och fåra

Hösten 2021 byggdes en våtmark i Västerskog i Ingå på en privatägd åkermark som är dåligt lämpad för odling. Den genom uppdämning byggda våtmarken ligger direkt vid den västligaste sidofåran av Ingå å och har ett avrinningsområde på 63,5 hektar. Våtmarken håller kvar och rengör vattnet i sidofåran som domineras av skog och har en storlek på 2,62 hektar. Våtmarkens vattenareal å sin sida är 1,77 hektar, vilket är 2,79 procent i förhållande till avrinningsområdet.

Under hösten 2021 naturaliseras den större fåran som flyter norr om våtmarken genom att fåran omformas till ett meanderlopp och två sedimenteringsbassänger byggs längs med den. Vattnet i fåran kommer från ett område som domineras av åkrar, och med hjälp av naturalisering håller man kvar fårans fasta ämnen och näringsämnen. Uppströms ligger även våtmarken vid Söderlandsvägen, som genomfördes i projektet Vattenskydd 4K, och naturaliseringen av fåran är ett utmärkt tillägg till fårans vattenskydd.

Björnträskets våtmark

Avrinningsområdet för Björnträsket i Sjundeå är stort (142 km2) och vattnet som rinner från lerjordarna i avrinningsområdet för med sig mycket näringsämnen till sjön. På grund av belastningen är sjön i ett försvarligt ekologiskt tillstånd, och dess tillstånd återspeglas även i Sjundeå å.

För att förbättra Björnträskets tillstånd byggdes en våtmark på dess strand under sommaren 2021, och två bottentrösklar byggdes i våtmarkens inströmningsfåra. Våtmarken ligger i en liten sidofåra som domineras av åkrar och utmynnar direkt i sjön. Dess avrinningsområde är 38 hektar. Våtmarkens storlek är 0,49 hektar och vattenareal 0,31 hektar, vilket är 0,8 procent i förhållande till avrinningsområdet. Våtmarken rengör vattnet från näringsämnen och fast ämnen samt stöder naturens mångfald. Bottentrösklarna hjälper inströmningsfåran som lider av ravinerosion genom att bromsa och jämna ut flödet.

Norrbybäckens flödesregleringshelhet

Sommaren 2021 byggdes en flödesregleringshelhet bestående av två separata objekt vid Norrbybäckens fåra som ligger i biflödet Kyrkån, som rinner ut i Sjundeå å. Syftet med helheten är att minska erosionen av flodbädden och översvämningar, som är centrala utmaningar för vattenkontrollen i fåran. Det finns också mycket jordbruksverksamhet i avrinningsområdet, vilket belastar vattendraget.

Det första objektet, Grotbacka, ligger vid en mindre fåra som utmynnar i Norrbybäcken. Avrinningsområdet ovanför Grotbacka har en areal på cirka 114 hektar. I Grotbacka byggdes ett tvåstegsdike med två sedimenteringsbassänger och två bottentrösklar.

Ett tvåstegsdike med översvämningsslätter byggdes på norra sidan av den lilla skogbevuxna ön i området och i fåran uppströms. Naturliga stentäckta bottentrösklar byggdes både uppströms och nedströms kring ön.

Sedimenteringsbassänger byggdes framför bottentrösklarna så att fasta ämnen skulle sjunka när vattnet saktar ner vid bottentröskeln. Tvåstegsdiket i Grotbacka bromsar upp flöden, håller kvar näringsämnen och förhindrar översvämningar i området.

Det andra av Norrbybäckens objekt, Ollas, ligger längs åns huvudfåra och har ett avrinningsområde på cirka 329 hektar. En liten våtmark med en vattenyta på 0,03 hektar byggdes i Ollas. En del av vattnet i huvudfåran leds till våtmarken längs en stentäckt bottentröskel, och vattnet rinner ut från våtmarken över en annan bottentröskel.

Ollas våtmark är en mångsidig miljö på grund av sina områden med varierande djup. Djupa områden byggdes i våtmarken för att sänka fasta ämnen och grunda områden byggdes för växtlighet. Huvudfåran fick också ett erosionsskydd så att vattnet som lämnar våtmarken inte nöter på Norrbybäckens fåra.

Dessutom placerades buntar gjorda av fällda träd i både Grotbacka och Ollas. Bakterierna som trivs på trädbuntarna livnär sig på näringsämnena i vattnet. Trädbuntarna i vattnet rengör alltså vattnet från näringsämnen.

Ollaksen kosteikko ilmasta kuvattuna.

Ollas våtmark efter byggandet.

Björnträskets våtmark

Avrinningsområdet för Björnträsket i Sjundeå är stort (142 km2) och vattnet som rinner från lerjordarna i avrinningsområdet för med sig mycket näringsämnen till sjön. På grund av belastningen är sjön i ett otillfredställande ekologiskt tillstånd, och dess tillstånd återspeglas även i Sjundeå å.

För att förbättra Björnträskets tillstånd byggdes en våtmark på dess strand under sommaren 2021, och två bottentrösklar byggdes i våtmarkens inströmningsfåra. Våtmarken ligger i en liten sidofåra som domineras av åkrar och utmynnar direkt i sjön. Dess avrinningsområde är 38 hektar. Våtmarkens storlek är 0,49 hektar och vattenareal 0,31 hektar, vilket är 0,8 procent i förhållande till avrinningsområdet. Våtmarken rengör vattnet från näringsämnen och fast ämnen samt stöder naturens mångfald. Bottentrösklarna hjälper inströmningsfåran som lider av erosion av flodbädden genom att bromsa och jämna ut flödet.

Mossans våtmark och restaurerad fåra

Hösten 2021 byggdes en våtmark i Västerskog i Ingå på en privatägd åkermark som är dåligt lämpad för odling. Den genom uppdämning byggda våtmarken ligger direkt vid den västligaste sidofåran av Ingå å och har ett avrinningsområde på 63,5 hektar. Våtmarken håller kvar och rengör vattnet i sidofåran som domineras av skog och har en storlek på 2,62 hektar. Våtmarkens vattenareal å sin sida är 1,77 hektar, vilket är 2,79 procent i förhållande till avrinningsområdet.

Under hösten 2021 naturaliseras den större fåran som flyter norr om våtmarken genom att fåran omformas till ett meanderlopp och två sedimenteringsbassänger byggs längs med den. Vattnet i fåran kommer från ett område som domineras av åkrar, och med hjälp av restaurering håller man kvar fårans fasta ämnen och näringsämnen. Uppströms ligger även våtmarken vid Söderlandsvägen, som genomfördes i projektet Vattenskydd 4K, och naturaliseringen av fåran är ett utmärkt tillägg till fårans vattenskydd.

Västankvarns flödesregleringshelhet

En flödesregleringshelhet genomfördes i Västankvarn i Ingå under hösten 2021. Problemet i objektet var åkrarna, som drabbas av översvämningar, särskilt vid kraftigt regn och smältvatten. Översvämningsproblemen förvärras av skärningspunkten mellan tre fåror som ligger mitt i åkerområdena och det stora avrinningsområdet på 19 km2.

Vattenkontrollen i området förbättrades med ett tvåstegsdike på cirka 550 meter, två bottentrösklar och genom att byta en alltför liten vägtrumma till en större. Tvåstegsdiket ökar fårans volym, vilket hjälper till att hantera översvämningar. Tvåstegsdikets översvämningsslätt håller också kvar fasta ämnen och näringsämnen. Lågvattenfåran å sin sida minskar erosionen av flodbädden eftersom fåran förblir fuktig under hela året. Bottentrösklarna såväl minskar erosionen av flodbädden genom att bromsa och jämna ut flöden som håller kvar fasta ämnen och näringsämnen. Byte av vägtrumma minskar översvämningar eftersom den tidigare trumman var alltför liten och därför dämde upp vatten, vilket sedan lyfte vattnet till åkrarna ovan.

Dessutom byggde man om den fasta fördämningen i huvudfåran som rinner igenom området och gjorde den justerbar. Den fasta fördämningen var placerad alltför högt och dämde vatten vid höga flödeshastigheter, vilket förvärrade översvämningarna i området. Med hjälp av den nya regleringsdammen är det möjligt att lagra vatten under torrare perioder, men den möjliggör också effektivare dränering av åkrar när det finns mycket vatten. Regleringsdammen främjar dränering av området, minskar risken för erosion av flodbädden och ökar fårans stabilitet.