Naali

Vulpes lagopus
Suomessa noin 6–12 yksilöä
Suomessa äärimmäisen uhanalainen laji

Naali eli napakettu elää arktisilla seuduilla kautta pohjoisen pallonpuoliskon. Vaikka naali ei ole häviämässä koko maailmasta, on laji ollut Suomessa jo pitkään ahdingossa. Tavoitteenamme on palauttaa naali pysyvästi Suomen luontoon.

Tietoa lajista

Naali on pieni koiraeläin, jota tavataan Suomessa vain pohjoisimmilla tunturialueilla. Naali oli Suomessa 1800-luvulla kohtalaisen runsaslukuinen, mutta metsästys hävitti sen lähes kokonaan maastamme 1900-luvun alkuun mennessä. Lajin kohtaloksi oli koitua sen upea ja lämmin turkki: valkoinen tai ruskeanharmaa karvapeite on paksu ja pitää naalin lämpimänä jopa 40 asteen pakkasella – ei siis ihme, että ihmisetkin himoitsivat sitä.

Tiesitkö, että...

Naali on Suomen uhanalaisin nisäkäs.

Vaikka naali rauhoitettiin Suomessa vuonna 1940 ja muissa Pohjoismaissa tätäkin aiemmin, ei kanta enää elpynyt entiselleen. Viime vuosina yksilömäärät monilla Ruotsin ja Norjan tunturialueilla ovat kuitenkin kasvaneet ilahduttavasti suojelutoimien ansiosta. Naapurimaissamme arvioidaan elävän tällä hetkellä hieman yli 450 aikuista naalia.

Positiivinen kehitys Ruotsissa ja Norjassa saattaa näkyä myös Suomessa. Esimerkiksi kesällä 2016 saatiin iloisia uutisia, kun Metsähallituksen ylläpitämään ja WWF:n rahoittamaan riistakameraan tallentui kuvia kahdesta naalista, jotka viihtyivät pitkään samalla pesällä. Vaikka pesintä lopulta epäonnistui, antoi se pitkästä aikaa toivoa. Vuonna 2020 tapahtui jälleen läheltä piti -pesintä. Viimeinen varma poikuehavainto Suomesta on vuodelta 1996. Fennoskandian lisäksi naali elää Venäjällä, Grönlannissa, Islannissa, Kanadassa ja Alaskassa.

Naalilla on tapana suosia pesinnässään esi-isiensä kaivamia vanhoja luolastoja. Niitä on löydetty Suomesta satoja. Se voi myös pesiä louhikoihin.

Voit oppia lisää naalin ravinnosta, lisääntymisestä ja elintavoista selaamalla alla olevaa kuvagalleriaa. Hyvin kattavan tietopaketin naalista löydät pohjoismaisen naalinsuojeluyhteistyön hankkeen esitteestä!

Uhat

Kettu on levittäytynyt yhä voimakkaammin tunturialueille viime vuosikymmeninä, ja samaan aikaan Suomen naalikanta romahti 1980- ja 1990-luvuilla. Kettu syö samankaltaista ravintoa kuin naali, eikä naalilla ole asiaa ketun kertaalleen valtaamille alueille. Kettu pystyy myös tappamaan naalin poikasia ja jopa aikuisia naaleja. Ketun esiintymisalueen laajentumiseen on luultavasti monia syitä, jotka liittyvät paitsi ilmastoon myös ihmisen toimintaan.

Syynä naalin ahdinkoon pidetään myös muutoksia myyrä- ja sopulikantojen vaihtelussa. Aiemmin säännönmukaiset myyrien sykliset kannanvaihtelut eli myyräsyklit katosivat 1900-luvun lopulla pitkäksi aikaan, ja naaleille oli tarjolla pelkkiä laihoja vuosia. 2010-luvulta alkaen myyräsyklit vaikuttavat palanneen, mutta toistaiseksi ei voida arvioida, kuinka pysyvästä ilmiöstä on kysymys.

Suurpetojen laillinen ja laiton metsästys Lapissa on ongelma naalin kannalta, sillä naali käyttäisi petojen kaatamat haaskat mielellään hyväkseen. Lisäksi susi voisi pitää naalia uhkaavaa kettukantaa aisoissa, jos sen annettaisiin elää Lapissa.

Mitä WWF tekee?

Naali on Suomen uhanalaisin nisäkäs. Tavoitteenamme on suojella naalia ja palauttaa se pysyvästi Suomen luontoon.

 • Rahoitamme ruokinta-automaatteja ja riistakameroita

  Metsähallituksen ylläpitämien kameroiden avulla naalin esiintymisestä saadaan arvokasta lisätietoa. Lue lisää naalityöryhmän toimista Pohjois-Lapissa.

 • Osallistumme vapaaehtoisten koulutukseen

  Koulutusten avulla naalin mahdollisten pesäpaikkojen inventointiin saadaan lisäapua.

 • Työskentelemme ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi

  Lue lisää ilmastonmuutoksesta ja työstämme sen hillitsemiseksi.

 • Viestimme ja julkaisemme tietoa

  Syksyllä 2016 julkaisimme raportin ilmastonmuutoksen vaikutuksista Suomen arktiseen eläinlajistoon.

Haluatko auttaa?

Auta Lumi-kummina

Suojele kanssamme pohjoista luontoa ilmastonmuutoksen vaikutuksilta. Lumesta ja jäästä riippuvaiset eläimet ovat vakavasti uhattuna jo nyt – myös Suomessa.

Liity jo tänään

Auta Lumi-kummina

Suojele kanssamme pohjoista luontoa ilmastonmuutoksen vaikutuksilta. Lumesta ja jäästä riippuvaiset eläimet ovat vakavasti uhattuna jo nyt – myös Suomessa.

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Sinua saattaa kiinnostaa