Vattenskyddsobjekt i Rankku-projekten

Syftet med WWF:s RANKKU-projekten är att förbättra kvaliteten på kustvattnet i västra Nyland och öka den biologiska mångfalden. På den här sidan presenterar vi objekt som byggts under projekten.

Vattenkontrollshelheten i Smedsby

Sommaren 2024 byggdes en våtmark på cirka 0,4 hektar, ett 280 meter långt tvåstegsdike och en sedimenteringsbassäng på två intilliggande fastigheter i Smedsby i Kyrkslätt. På den ena fastigheten kommer ännu en liten våtmarksbassäng att byggas vintern 2025.

Genom området flödar en utgrävd dräneringsfåra mot Kyrkslätt tätortsområde till Jolkby å och slutligen via Estbyån till Östersjön. De odlingsområden som ligger högst upp i genomförandeområdet har tidvis drabbats av översvämningar. Hemträsket, som ligger längst ner i området, är en tidigare damm som torkades ut på 1960-talet och som drabbades av rikliga översvämningar på 70-talet. Idag är den norra delen av Hemträsket ett naturligt översvämningsskogsområde och den södra delen av området är en del av skyddsområdet. Avrinningsområdena på objektet är åker- och skogsdominerade. Avrinningsområdet i den nedre delen är cirka 493 hektar och i den övre delen cirka 330 hektar.

Med hjälp av tvåstegsdiket kan översvämningarna på åkerområdena dämpas, vilket minskar mängden näringsämnen som rinner ut i vattnet från åkrarna. De åtgärder som genomförts i området förbättrar områdets vattenkontroll, minskar den externa belastningen på havet genom att binda fasta ämnen och näringsämnen från avrinningsvattnet och ökar den biologiska mångfalden. Helheten genomfördes i samarbete med föreningen Västra Nylands vatten och miljö, som understödde arbetet som en del av VALUME II-projektet. Projektet förbättrar den naturliga vattenkontrollen och minskar belastningen på objektområdenas havsvikar.

Innanbäcks våtmark

I augusti 2024 byggdes en liten våtmark på cirka 0,14 hektar i Innanbäck i Ingå på en privat fastighet, där det finns häststall och -betesmarker. Avrinningsområdet ovanför våtmarken är cirka 24 hektar, dvs. våtmarkens areal är 0,6 procent i förhållande till avrinningsområdet. Från våtmarksområdet rinner vattnet via Sjöängsbäcken till Kyrkfjärden i Ingå, dvs. ut i Östersjön. Våtmarken rengör näringsämnen och fasta ämnen som rinner ut från stall- och betesområdena och minskar därmed belastningen på Östersjön.

Våtmarken ökar också den regionala mångfalden och främjar den regionala vattenkontrollen. På samma fastighet byggdes också en annan våtmark som en del av WWF:s VALUTA2-projekt. Även om våtmarkerna ligger på samma fastighet är de separerade av en vattendelare som löper tvärs över gården, så de ligger i olika avrinningsområden. Våtmarken som färdigställdes i projektet VALUTA2 ligger i ett område vars vatten rinner till Ingarskila å. Mer information om detta objekt finns på VALUTA2-projektets objektsida.

Båsa våtmark

I september 2024 färdigställdes en våtmark på 0,6 hektar i Båsaområdet i Snappertuna i Raseborg, på en fastighet som en privat markägare köpte för att anlägga våtmarken. Våtmarken ligger alldeles i närheten av Västerfjärden och den minskar belastningen på Östersjön, samt ökar den biologiska mångfalden och förbättrar områdets landskapsutseende.

Våtmarken förverkligades genom att gräva i ett skogbevuxet, tidigare betesmarksområde. I våtmarken samlas vatten från ett skogsdominerat avrinningsområde på cirka 32 hektar, från vilket vattnet tidigare har runnit ut direkt i den övergödda havsviken. I fortsättningen passerar vattnet genom våtmarken, där vattenflödet saktar av och våtmarken håller kvar näringsämnen och fasta ämnen som finns i vattnet.

Våtmarken bildar en miljö med mångfaldig struktur i närheten av kusten, och med hjälp av våtmarken kan man främja vattenskyddet. Objektet är ett utmärkt exempel på en vattenskyddskonstruktion, där man i anslutning till ett avloppsdike som rinner ut direkt i havet kan bygga en våtmark som behandlar avrinningsvattnet från hela avrinningsområdet ovanför.

Båsa våtmark på hösten.

Täktom

Två våtmarker byggdes i Täktom i Hangö hösten 2021 på privatägda marker. Våtmarkernas planerade totala areal är 2,3 hektar och de behandlar vatten från en areal på cirka 150 hektar.

Båda våtmarkerna förverkligades genom grävning och uppdämning. Den ena av våtmarkerna, med en vattenareal på cirka 0,8 hektar, byggdes på en låglänt, fuktig barrträdsdominerad skogsmark som drabbas av tidvisa översvämningar, och som samlar vatten från ett cirka 10 hektar stort skogsdominerat näravrinningsområde. Från skogsområdet rinner vattnen längs åkerns kantdike till stamdiket som går tvärs genom ett odlingsområde, varifrån de leds till den andra byggda våtmarken, som i sin tur byggdes på en tegdikad betesäng. Under tidigare år har detta ängsområde använts som betesmark för höglandsboskap. Genom den färdiga våtmarken på 0,7 hektar passerar vattnen från det cirka 140 hektar stora näravrinningsområdet samt vattnen som leds från skogsområdets våtmark.

Efter våtmarkerna rinner områdets vatten längs stamdiket knappt två kilometer till den vassiga Karlsviken utanför Vedagrundet, som ingår i Natura 2000-nätverkets omfattande skyddsområdeshelhet i vilken havsområdena i Ekenäs och Hangö skärgård samt Pojoviken ingår. Våtmarkerna dämpar övergödningen av kustvattnen, erbjuder livsmiljöer för fåglar samt utjämnar översvämningar. De är också vattenreservoarer för djur under sommarens torra perioder.

Lågnäsviken

Under vintern 2022 byggdes två våtmarker i Lågnäs i Ingå på Westerby Gårds och Grotas Gårds marker i syfte att förbättra jord- och skogsbrukets vattenkontroll, minska näringsbelastningen på Östersjön och främja den biologiska mångfalden i området.

Den större våtmarken är en åkervåtmark på 3,8 hektar som byggdes på ett fuktigt åkerområde som tillhör Grotas Gård, till vilket det samlas vatten från de omgivande skogarna. Den mindre våtmarken på 1,2 hektar byggdes längst in i Lågnäsviken och är belägen på både Westerby Gårds och Grotas Gårds marker. Området som våtmarken byggdes på är en låglänt havsstrandsäng med vass, och dit samlas avrinningsvatten från ett jord- och skogsbruksområde på 211 hektar. Utöver våtmarken byggdes också två sedimenteringsbassänger längs med fåran ovanför våtmarken, som också för sin del bromsar flödet på avrinningsvattnet och effektiviserar upptagningen av näringsämnen och fasta ämnen.

Utöver att begränsa övergödningen av Östersjön erbjuder våtmarker också livsmiljöer för till exempel sjö- och vadarfåglar, som kan häcka, uppföda sina ungar, skaffa föda och vila på våtmarkerna. Våtmarksmiljöerna som anläggs på de låglänta havsstrandsängarna förbättrar dessutom levnadsförhållandena för många fiskarter som leker vid stranden. 

Hangist

Två våtmarker byggdes i Hangist i Raseborg sommaren 2022 på privatägda marker. Våtmarkerna byggdes på de låglänta åker- och strandskogsområdena i botten av Hangistvikens vassiga havsvik, på båda sidorna om utloppet av huvudavloppsdiket som rinner genom området. Syftet med våtmarkerna är att förbättra jord- och skogsbrukets vattenkontroll, minska näringsbelastningen på Östersjön och främja den biologiska mångfalden i området.

Våtmarkerna behandlar avrinning från totalt 115 hektar jordbruks- och skogsbruksdominerat område. En 0,98 hektar stor våtmark byggdes på västra sidan av huvudavloppsdiket genom uppdämning och ett våtmarksområde på 0,85 hektar på östra sidan genom grävning. Tillsammans saktar de ner avrinningsvattnets flöde och förbättrar upptagningen av näringsämnen och fasta ämnen samt behandlar hela fårans avrinningsvatten.

Kärrby våtmark, sedimenteringsbassäng och bottentrösklar

Hösten 2023 byggdes en våtmark på 0,75 hektar, en sedimenteringsbassäng och bottentrösklar på en fastighet som ägs av en privat markägare i Kärrby i Raseborg, för att förbättra områdets vattenkontroll och behandlingen av avrinningsvatten.

I huvudavloppsdiket som rinner genom odlingsområdet i Kärrby samlas vatten från ett skogsdominerat näravloppsområde på cirka 250 hektar. Avrinningsvattnet från åkrarna och huvuddikena i området har tidigare runnit direkt ut i Totalfladan som ligger längst inne i Dragsviksfjärden, en havsvik vars ekologiska status har klassificerats som otillfredsställande. Totalfladan är ett nationellt viktigt fågelskyddsområde och ingår i Totalfladan-Persöfladans naturskyddsområde.  I fortsättningen flödar vattnet via trösklarna, sedimenteringsbassängen och våtmarken, varvid vattenflödet saktar ner och sedimenteringsbassängen och våtmarken håller kvar fasta ämnen och näringsämnen som finns i vattnet.

Fiskbäckvikens våtmark

Hösten 2023 färdigställdes en våtmark på 0,9 hektar i Korsuddarna i Raseborg, på en fastighet som ägs av privata markägare, alldeles intill stranden vid Fiskbäckviken. Våtmarkens syfte är att minska näringsbelastningen på Östersjön samt öka den biologiska mångfalden och förbättra områdets landskapsutseende.

Våtmarken förverkligades genom att gräva och fördämma en tidigare åkermark som inte använts på länge. I våtmarken samlas avrinningsvatten från ett skogsdominerat avrinningsområde på cirka 34 hektar, från vilket vattnet tidigare har runnit direkt ut i den övergödda havsviken. I fortsättningen passerar vattnet genom våtmarken, där vattenflödet saktar av och våtmarken tar upp näringsämnen och fasta ämnen från vattnet. Våtmarken skapar en strukturellt mångsidig miljö vid stranden, med vilken vattenskyddet kan främjas.

På markägarens begäran byggdes tre fågelformade öar i denna våtmark för att återspegla de fågelarter som trivs i våtmarken. En av öarna föreställer en and, den andra en flygande svan och den tredje en vadarfågel som står i våtmarken.